◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Muzeul Județean de Istorie Brașov la Oradea

Luni, 2 iulie 2018, de la ora 17, Primăria Oradea vă invită să participați la conferința ,,La datorie pentru România Mare: Generalul Traian Moșoiu”, organizată în sala ,,Traian Moșoiu” din sediul primăriei. La finalul conferinței, în Piața Unirii se va desfășura vernisajul expoziției ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”.
Evenimentul este organizat de Primăria Municipiului Oradea, în colaborare cu Direcția Județeană pentru Cultură Bihor, Muzeul Județean de Istorie Brașov și Asociația Forums din Brașov.

LA DATORIE PENTRU ROMÂNIA MARE: GENERALUL TRAIAN MOȘOIU
Conferința va fi susținută de istoricul Nicolae Pepene, directorul Muzeul Județean de Istorie Brașov, curatorul expoziției ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești”.
Ținută pe 2 iulie, chiar în ziua când se împlinesc 153 de ani de la nașterea marelui patriot român, conferința istoricului Nicolae Pepene va cuprinde prezentarea celor mai importante repere din viața generalului Traian Moșoiu: rădăcinile familiei Moșoiu, la margine de imperiu, în trecătoarea Branului; începutul excepționalei cariere militare; participarea la Primul Război Mondial și la campania din Ungaria; legătura de suflet cu Familia Regală română; prezența generalului în viața politică și administrativă a României Mari și activitatea sa la margine de regat, în Oradea; sfârșitul vieții lui Traian Moșoiu. De asemenea, istoricul brașovean va vorbi și despre ,,recuperarea” generalului armatei regale de către propaganda comunistă în timpul regimului Ceaușescu. În cadrul conferinței vor fi prezentate și imagini istorice cu generalul Traian Moșoiu, multe dintre ele inedite în spațiul public.

La Brașov, anul Centenarului României a început cu proiectul Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești. Oradea este primul oraș în care este itinerată expoziția proiectului dedicat Reginei Maria, unul dintre cele mai importante simboluri ale României Mari.
Expoziția outdoor de fotografie istorică Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești este un demers cultural care își propune să promoveze frumusețea și bogăția tradițiilor și a artei populare românești plecând de la mândria și pasiunea cu care Regina Maria a promovat aceste valori culturale autentice atât prin activitatea sa politică, cât și prin opera culturală.
Regina Maria a României a fost un ambasador irezistibil pentru opinia publică internațională în perioada interbelică, o sursă de inspirație pentru promovarea artei populare românești și motiv de mândrie pentru românii din țară și străinătate.
Expoziția cuprinde și o selecție de imagini din ilustrația cărților pentru copii scrise de Regina Maria, lucrări care abundă în desene inspirate din imaginea costumelor tradiționale românești și a obiectelor împodobite cu motive populare.

Până la itinerarea în Piața Unirii din Oradea, expoziția a fost prezentată în Piața Sfatului din Brașov, începând din 18 ianuarie 2018. Pe 17 mai 2018, expoziția a fost vizitată de Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei Române şi Principele Radu.
În Anul Centenarului, expoziția ,,Regina Maria, ambasador irezistibil al istoriei și artei populare românești” mai urmează să fie itinerată la Râșnov, în cadrul Festivalului de Film și Istorii, și la Muzeul Național Cotroceni.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *