◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Viena însângerată

Aseară în timp ce vizionam liniștiți filmul Vienna Blood (Viena însângerată ), în jurul orei 20:40 a fost întreruptă brusc difuzarea lui de o ediție specială de știri prin care eram anunțați că în Viena au avut loc împușcături. Știrea a fost însoțită și de imagini de la locul faptei. Am trăit o noapte de groază în care mă tot gândeam la renumita exclamație a doamnei Angela Merkel  31. August 2015 – „Wir schaffen das” (Noi reușim).

Tot în acest timp mi-am amintit de nonșalanța cu care un azilant a spus „Frau Merkel hat mich eingeladen” (Doamna Merkel m-a invitat).

Ca o premoniție a fost vizionarea acestui film! Puteam crede că este o paralelă la realitatea crudă și neprelucrată încă.

Dar să ne gândim la faptul că acești teroriști au intrat în Austria ca azilanți, li s-au oferit ajutoare materiale și financiare, timp în care ei plănuiau asemenea grozăvenii.

Am mai trăit asemenea scene și momente de nesiguranță, când trăiam în Israel și din păcate am cam înțeles profilul unui terorist. Pentru teroristul religios, violența este în primul rând un act sacramental sau o îndatorire divină, executată în virtutea unui imperativ sau a unei obligații teologice. Terorismul capătă astfel o dimensiune transcendentală, iar autorii săi sunt, prin urmare, situați deasupra constrângerilor politice, morale sau practice.

Acești teroriști sunt orbiți de ideologiile lor.

Tendințele de manifestare din ce in ce mai brutale a acțiunilor teroriste de ordin politic, naționalist sau religios, amplificarea violentelor si a acțiunilor agresive de tip atentat, generează un puternic sentiment de insecuritate si constituie o permanenta amenințare la adresa securității naționale a statelor lumii.

Pe scurt, atitudinea fundamentalismului islamic faţă de violenţă este că scopul final justifică mijloacele.

Faptul că terorismul internaţional este în prezent de orientare islamistă este o trăsătură distinctivă a ceea este numit „al patrulea val de terorism insurgent”, deşi de peste zece ani există un nou tip de terorism islamist, diferit de versiunile imediat anterioare ale acestui tip de violenţă practicat şi de fundamentaliştii musulmani – între alţii, şiiţii sponsorizaţi de teocraţii iranieni şi agenţiile guvernamentale siriene.

Terorismul are mesaj. Acordă importanţă majoră transmiterii lui. Urmărește popularitatea, publicitatea şi pătrunderea în mass-media. Vrea să rămână mereu, prin actele sale necurmate, în atenţia generală. Vrea să desfiinţeze marile puteri ale lumii și are ambiţii de a se instala în locul lăsat liber de un mic stat slăbit.

Până la această oră au fost confirmați 4 morți și 15 răniți, la care se adaugă tensiunea și nesiguranța instalată în țară și în împrejurimi. Din știrile derulate la posturile TV și din presă am aflat că au avut loc atacuri în 6  puncte diferite din Viena, iar atacatorii au fost profesional pregătiți.

Imediat ce poliția din Viena a anunțat pe Twitter că îi roagă pe localnici să stea în case, să evite centrul orașului, un utilizator cu nume arab a comentat sec: „Încă nu ați văzut nimic!” 

Aber wir schaffen das, Frau Merkel!

 

Daniela Gumann/UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *