◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Jurnaliști în linia întâi a profesiei – reuniune a conducerii UZPR cu membri ai Consiliului Național Consultativ

Cea de-a patra sesiune din seria întâlnirilor conducerii Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România cu șefii și coordonatorii de filiale din toată țara, reuniți în cadrul Consiliului Consultativ Național al UZPR, a fost un nou prilej de a „se lua pulsul” din teritoriu al organizației, de a se creiona repere ale activității viitoare și de a se evalua pilonii fundamentali ai evoluției UZPR, centrați pe suportul solid al celei mai puternice uniuni de creație din țară.


Pe agenda reuniunii s-au aflat teme de stringență și de primă importanță pentru jurnaliștii profesioniști și preocupările lor. Președintele UZPR, Doru Dinu Glăvan, a anunțat intrarea în organizație a încă 140 de colegi de breaslă care activează într-un trust de presă, cu alte zeci de dosare de înscriere în pregătire, precum și una dintre acțiunile din perioada imediat următoare, evocarea personalității lui Constantn Brâncuși chiar la Târgu Jiu, în contextul în care declararea zilei de naștere a marelui sculptor, 19 februarie, drept sărbătoare națională se datorează inițiativei susținute a unui jurnalist. La rândul său, purtătorul de cuvânt al Uniunii, ziaristul și scriitorul Miron Manega, a făcut din nou apel la solidarizarea filialelor în sprijinirea revistei pe care a fondat-o, „Certitudinea”, „publicație reactivă, care readuce în prim-plan materiale istorice scoase din circulație”.
Discuțiile au continuat cu intervenția Doinei Sgaverdia, coordonator al Filialei Caraș-Severin, care a punctat necesitatea onorării, la nivel central și local a unor jurnaliști-emblemă, cu ocazia împlinii unei vârste respectabile, acțiune care deja a avut loc în filială. O notă aparte a făcut-o referirea la revigorarea presei sătești, temă de mare actualitate între preocupările din Caraș-Severin.
Silvia Pintea, coordonator al Filialei Cluj UZPR, a făcut un apel emoționant pentru jurnaliștii care au avut de suferit în urma expunerii la pericolele pandemiei, jurnalismul fiind o „profesie extrem de periculoasă”. Consiliul Director al UZPR, prezent în integralitate la întâlnire, a aprobat un viitor demers susținut de Uniune către autorități, pentru sprijinirea concretă a acestor jurnaliști afectați de exercitarea profesiei în linia întâi a informării. „Membrii noștri au făcut față cu greu provocărilor generate de pandemie, în special cei care își câștigă existența ca reporteri, întrucât au fost restricționate foarte mult deplasările”, a detaliat și Adrian Marchiș, coordonatorul Filialei Maramureș.
Dumitru Țimerman, coordonatorul Filialei Satu Mare a UZPR, s-a referit la importanța parteneriatelor realizate la nivel local, între jurnaliștii profesioniști și publicațiile pe care le reprezintă și instituții care sporesc vizibilitatea și renumele UZPR, de instituție de utilitate publică. „Avem proiecte pregătite pentru anul 2021 și vom coopera cu conducerea de la București pentru accesarea de fonduri europene care să susțină jurnalismul”, a punctat Dumitru Țimerman. De asemenea, de la Botoșani a venit vestea unei fructuoase colaborări a Filialei Botoșani a UZPR cu Galeriile de Artă din localitate, pentru elaborarea și derularea unor proiecte culturale de înaltă ținută. „Ne-am sprijinit colegii în toate momentele dificile prin care au trecut, am fost alături de cei în situații defavorabile și mulțumim conducerii UZPR pentru implicare”, a spus coordonatorul Filialei, Florin Egner. Un alt anunț care a generat bucurie în cadrul reuniunii a fost cel al reeditării revistei de cultură „Ateneul arădean” și viitoarea lansare a unui volum despre jurnalism, elaborat în colaborare cu Universitatea „Aurel Vlaicu”, din Arad. Coordonatorul Filialei, Vasile Filip, a mai amintit și de lansarea la Arad a cărții semnate de jurnalistul și analistul de politică externă Corneliu Vlad – „Cavalerii noilor apocalipse. NU VĂ FIE FRICĂ!” – precum și de expoziția de lucrări de artă realizate de jurnaliști.


Vorbind despre o inițiativă a UZPR – lansarea unui demers prin care să fie adus în prim-planul preocupărilor discursului jurnalistic domeniul științei, Daniela Gîfu, membru al Consiliului Director, a punctat importanța domeniului, considerat „o decodificare a limbajului științific în mesaj jurnalistic, o adevărată comunicare a științei”. În acest context, președintele Doru Dinu Glăvan a anunțat un parteneriat cu Academia de Studii Economice din București, care pregătește specialiști în acest tip de limbaj jurnalistic.
Pe direcția promovării UZPR, o intervenție cu accente deosebite a fost cea a coordonatorului Filialei Iași, Constantin Radoslavescu, care a menționat distribuirea Revistei UZP concomitent cu alte publicații, parteneriatul cu Primăria Iași pentru derularea unor evenimente de ținută, precum și atragerea de jurnaliști tineri în rândurile UZPR, deziderat pentru care filiala își va accelera demersurile.
„Jurnalismul este o profesie unică și irepetabilă în universul oamenilor”, a sintetizat general de brigadă (rtr) dr. Gheorghe Văduva, membru al Consiliului Director, în asentimentul participanților la această ediție a unei serii de reuniuni care vor continua în perioada următoare.

Departamentul Comunicare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *