◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Tărâmul de basm al lui Moș Crăciun

Se apropie, tiptil, magia Crăciunului.Se simte deja în aer mirosul de cozonaci proaspeţi, se aude clinchetul de clopoţei, colindele strămoşeşti, se vede, pe cerul senin, îngemănarea mirifică a luminilor nordului.

Rovaniemi. Aparent un orăşel pustiu, uitat de lume. Când şi când, mai vezi câte un autohton rătăcit sau câte o maşină pe drumurile ce şerpuiesc printre brazii încărcaţi de zăpadă.
Am avut şansa de a vizita de două ori aceste meleaguri încărcate de mister. Aflat la peste 700 de kilometri de capitala Finlandei, Rovaniemi este considerat oraşul lui Moş Crăciun. Situat exact la nivelul Cercului Polar, cel care trece prin oraşul bătrânelului cu barbă, aducător de blândeţe şi daruri, Rovaniemi este vizitat de zeci de mii de turişti din întreaga lume, mai ales în perioada sărbătorilor de iarnă. Spuneam că am avut ocazia de a fi părtaș la tot ceea ce înseamnă Crăciun, de la spiriduşii moşului, la renii încărcaţi de cadouri, de la sutele de scrisori ce vin pe adresa Moşului, la luminiţele ce aprind la ceas de seară, de la colindele specifice nordului, la jocurile de pe derdeluş ale celor mici. Totul este pus la punct în cele mai mici amănunte. Oraşul lui Moş Crăciun include poştă, acolo unde se primesc, din întreaga lume, epistolele adresate lui Santa Claus, câteva magazine de suveniruri şi jucării, de o diversitate şi originalitate ieşită din comun, locuri de joacă pentru cei mici, restaurante cu preparate tradiţionale finlandeze, care mai de care mai apetisante, în special varietăţi de peşte, şi, nu în cele din urmă, casa lui Moş Crăciun, acolo unde, sunt sigur, copii din întreaga lume ar dori să ajungă. Am vizitat şi o şcoală din apropiere şi am retrăit momente ale copilăriei, când ne pregăteam pentru venirea dragului Moş Crăciun.Şi aşa cum este datina şi la noi în ţară, sosirea aducătorului de cadouri, este întâmpinată cu cântece tradiţionale, interpretate cu inima şi sufletul pur al anilor copilăriei. Apoi am poposit la o fermă de reni şi câini husky, unde, bineînţeles, am fost invitaţi la o plimbare prin nămeţi cu sania. Viteza la care se poate ajunge este de 20 km/oră, încă un motiv să fim siguri că Moşul va ajunge în fiecare an, la copii din întreaga lume pentru a împărţi daruri. Emoţionat, exact ca în urmă cu cincizeci şi ceva de ani, am stat de vorbă cu Moş Crăciun, chiar la el acasă. Mi a transmis că va fi punctual şi în acest an, ca de fiecare dată, şi va fi în fiecare casă, de Crăciun, cu surprizele din sacul sau la fiecare dintre noi. Aproape cu lacrimi în ochi, retrăind magia Crăciunului, m am îndepărtat de acest tărâm moale şi pufos, acolo unde, deşi se întunecă la ora trei după amiază, se percepe o anumită intensitate a luminii, cea care ne mângâie sufletele, indiferent de vârstă.Şi pentru toţi cei care credem în Moş Crăciun, o parte din sufletele noastre va rămâne, acolo, la Rovaniemi, mereu. Pentru totdeauna.

Bogdan Cruțescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *