default-logo

Justiție în bătaie de joc: Tribunalul din Constanța fixează termen de judecată după data corespunzătoare obiectului cauzei

Diana Iovanovici Șoșoacă ripostează ferm

În data de 17.11 2020, Arhiepiscopia Tomisului, împreună cu alți 11 reclamanți, reprezentați de Cabinetul de Avocatură al Dianei Iovanovici Șoșoacă și de alte două cabinete (Căcescu Gheorghe Gabriel și Medeleanu Iulia Adalmina din Iași), au înaintat Tribunalului din Constanța cererea de chemare în judecată a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, a Prefecturii Jud. Constanța, a Prefectului Jud. Constanța – Silviu Iulian Coșa și a Inspectoratului Pentru Situații de Urgență Dobrogea, a Jud. Constanța.

Prin această acțiune în instanță, reclamanții au solicitat: 1. Suspendarea parțială de urgență a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10.11.2020 și 2. Anularea parțială a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța nr. 72 din 10.11.2020 , ambele având ca temei încălcarea libertății de conștiință și a credințelor religioase.

Cu privire la motivele cererii și natura drepturilor considerate de reclamanți ca fiind încălcate, aceștia au făcut mai multe precizări din care spicuim: 

  1. Prin Hotărârea CJSU Constanța nr. 72 din 10.11.2020 – Anexa 1, punctele 6 – 6.1, 6.2 s-a dispus interdicția participării la procesiunile și/sau pelerinaje religioase a persoanelor care nu au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară respectiva activitate. Mai mult, se interzice transportul rutier de persoane prin servicii ocazionale, precum și suplimentarea unor curse regulate către locurile unde se desfășoară aceste activități religioase. Vizat este pelerinajul de la peștera Sf. Andrei (întemeietorul creștinismului în România) din data de 30.11.2020,.

În Anexa 5 a aceleiași Hotărâri, este prezentată organizarea campaniei electorale, unde este permisă întrunirea în scop electoral, organizarea și desfășurarea mitingurilor electorale, cu respectarea unor reguli impuse de situația pandemică actuală.

În Anexa 2, punctul 3 este permisă organizarea și desfășurarea activității cinematografelor, instituțiilor de spectacole și/sau concerte, cu participarea publicului în interior, cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spațiului, fără  a se condiționa apartenența la un domiciliu din localitate sau deplasarea rutieră. 

De asemenea, organizarea spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice și private sau alte evenimente culturale în aer liber menționate la punctul 5, Anexa 2, sunt permise limitându-se participarea spectatorilor la un anumit număr, fără a se condiționa apartenența la un domiciliu din localitatea unde se organizează evenimentele și fără a se limita în vreun fel deplasarea rutieră.

În mod discriminatoriu, nelegal, neconstituțional și abuziv – se subliniază în cerere – s-a dispus interzicerea participării la slujbele religioase și la procesiuni/pelerinaje, fiind condiționați de existența domiciliului/reședință în zona unde se organizează respectiva procesiune, creându-se o interdicție prevăzută exclusiv pentru această situație, adică NUMAI PENTRU PARTICIPAREA LA EVENIMENTELE RELIGIOASE.

Interdicția menționată este neconstituțională, inechitabilă, nejustificată și vădit discriminatorie, niciun alt eveniment organizat nefiind supus unor asemenea condiții, astfel cum am demonstrat, pentru toate celelalte evenimente găsindu-se soluții de organizare și desfășurare în aceleași condiții pandemice.

Tribunalul Constanța a răspuns acestei cereri acordând (în bătaie de joc) termen de judecată pentru data de 4.12.2020, adică după data pelerinajului (31.11.2020), cauza rămânând astfel fără obiect. Drept pentru care, în 20.11.2020, prin aceleași cabinet de avocatură, aceiași reclamanți, la care s-au mai adăugat 7, au înaintat Tribunalului Constanța o nouă cerere, din care cităm:

Prin acordarea unui termen la data de 04.12.2020 se urmărește atât de instanță, cât și de părțile chemate în judecată a rămânerii cauzei fără obiect, ceea ce înseamnă împiedicarea justițiabilului la actul de justiție.

Solicităm de urgență judecarea cauzei cu acordarea unui termen de 24 de ore, fiind o cauză de interes major național, care poate duce la efecte de tipul celor petrecute la Iași, de Sf. Cuvioasa Paraschiva! Este obligatoriu să evităm un conflict între poporul român și forțele de ordine, aspect urmărit de autorități !

Solicităm onoratei instanțe să dispună judecarea de urgență a cererii de suspendare, acordând termen de 24 de ore pentru judecarea acesteia!

În temeiul dispozitiilor art. 298 pct. 1 cod proc. civilă SOLICITAM  pârâtelor să depună la dosarul cauzei actul a cărui anulare se cere, respectiv Hotărârea CJSU Constanța nr. 72 din 10.11.2020, împreună cu TOATĂ DOCUMENTAȚIA care a stat la baza întocmirii și emiterii acestora.

Este în atributul instanțelor judecătorești, apărarea ordinii de drept, intrarea în  legalitate în vederea restabilirii echilibrului social și, nu în utlimul rând, au rol de mediator între societate și autorități, cu atât mai mult într-un conflict dovedit!”

Sufletul acestei acțiuni a fost, așa cum era de bănuit, Diana Iovanovici Șoșoacă (avocat și reclamant în același timp). Iar printre cei 19 reclamanți din ultima acțiune se numără inventatorul Iuliean Horneț (candidat la Parlamentare pe listele AUR, din partea Rețelei Profesioniștilor), profesorul Florian Colceag (idem), generalul Mircea Chelaru (idem) 

(M.M.)

 
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.