default-logo

În memoria inginerului ceferist Timotei Leon

La Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă, în urmă cu doi ani, a fost format un Comitet de iniţiativă de înfiinţare a Centrului muzeal al locomotivelor Iaşi, de fapt un muzeu feroviar în toată regula.

La Comitetul de iniţiativă au aderat foşti şi actuali ceferişti, salariaţi şi pensionari, de la Regionalele CFR Infrastructură şi de Călători din Iaşi, în frunte cu ing. Timotei Leon, ales preşedinte. Din acest Comitet mai fac parte ing. Gabriel Mărgineanu, ing. Petru Naslău, ing. Emil Gnatenco, ing. Dan Teodorescu, ing. Costel Gugeanu, ec. Iulian Trufanda şi prof. Paul Zamfir, ultimul fiind şi directorului clubului ceferist mai sus menţionat. 

A luat fiinţă un muzeu ceferist la etajul al doilea al clădirii, la care mai mulţi oameni de bine şi-au adus contribuţia, dar în prim plan a fost mereu ing. Timotei Leon. Din păcate însă, în octombrie 2020, la doar 73 ani, ing. Timotei Leon a plecat la ceruri, noul preşedinte fiind ales în persoana ing. Petru Naslău.
Sâmbătă, pe 21 noiembrie 2020, la Clubul CFR Iaşi de la Râpa Galbenă a avut loc slujba de pomenire de 40 zile de la trecerea în eternitate a ing. Timotei Leon, dar şi a soţiei acestuia, Silvia Maria, în prezenţa fiului, prof. univ. dr. ing. Florin Leon, de la Facultatea de Automatizări şi Calculatoare din Iaşi.
Slujba de pomenire a fost oficiată de preotul Ioan Oloeru, iar cei şapte membrii ai Comitetului a avut cuvinte frumoase de rostit la adresa fostului lor preşedinte ing. Timotei Leon. 

„Ne sunteţi alături pentru totdeauna!”, a mai spus prof. Paul Zamfir, în alocuţiunea sa despre activitatea şi munca neobosită a celui care a fost inginerul Timotei Leon, un om care a iubit din tot sufletul sectorul de căi ferate din Iaşi, zona Moldovei şi România. 

De la Bucureşti, ing. Mircea Dorobanţu, directorul CENAFER – Muzeul Căilor Ferate din Gara de Nord a oferit familiei Leon a plachetă comemorativă „IN MEMORIAM Timofei Leon”. De menţionat că directorul Mircea Dorobanţu este şi un profesionist de marcă în construirea de machete feroviare şi face şi fotografie feroviară de înaltă calitate.

DAN TEODORESCU / UZPR

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.