◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

VIAŢA ŞI FERICIREA NOASTRĂ!

Cum după ploaie şi furtună, iar se arată vreme bună, şi eu voi continua să-i răspund Rebeccăi la o întrebare care ar trebui să-i preocupe pe toţi oamenii: Ce lucruri majore îl definesc pe om, tati?

Cred că nimeni nu poate fi definit decât prin „cei 7 ani de acasă”, adică minima educaţie primită în familie şi apoi prin cea dobândită la „şcoala” pe care a urmat-o în adolescenţă. Acest bagaj educaţional îi dă omului forţa necesară să pătrundă în viaţă cu tot curajul şi puterea de a face ceva pentru el şi pentru societatea din care face parte.

Munca” este un alt element care îl defineşte pe om. Cine în viaţă alege să muncească scapă sigur de teama plictiselii, va constata că devine util, că începe să câştige bani nu doar pentru el, ci şi pentru cei care i-au oferit şansa de a munci, fiind foarte important să-ţi faci un rost în viaţă.

Un factor determinant în viaţa fiecăruia este „sinceritatea”. E bine să te obişnuieşti, fata mea, să fii sinceră în primul rând cu tine, apoi cu părinţii, dar şi în relaţiile cu alţi oameni. Şi asta pentru că adevărul nu e decât unul singur şi nu se uită niciodată, în timp ce minciuna are picioare scurte. Indiferent dacă uneori adevărul poate să doară, să rănească şi să creeze turbulenţe sociale, acesta va triumfa mai devreme sau mai târziu.

Şi mai este ceva de care va trebui să ţii cont în viaţa ta şi anume „perseverenţa”. Aceasta este esenţa dezvoltării. Dacă te-ai apucat să faci ceva, orice, să nu renunţi imediat ce se iveşte un impediment ori o sincopă. Trebuie să fii perseverentă şi să-ţi continui traseul indiferent de orice stavile vei întâlni în cale. Gândeşte-te la câte mii, poate chiar zeci de mii de testări face un inventator până ajunge la un rezultat care să-l satisfacă, să realizeze un produs care să fie agreat pe piaţă.

Dar tati, care crezi tu că ar fi lucrurile care îl distrug pe om?

Aş începe cu „consumul de droguri”. Dependenţa de droguri te termină psihic şi fizic şi devii un paria al societăţii, un izolat, urmând calea de neîntors către cimitir. Cu cât aceste droguri sunt mai puternice, cu atât ele sunt mai distrugătoare, dau dependenţă şi orice doză necontrolată te poate ucide.

La fel de periculos este „consumul de alcool”, care distruge fiinţa umană, o degradează şi produce probleme în viaţă, efectiv te distrug. Acelaşi efect îl au şi „jocurile de noroc” care, la rândul lor, dau dependenţă şi în final faliment moral, material, familial şi social.

Un alt lucru care îl poate distruge pe om este „mândria”, de care fiinţa umană se lasă acaparată atât de tare încât îşi pierde uzul raţiunii şi ajunge să jignească cu mare uşurinţă, să folosească cuvinte dure în dialogul cu cei din jur. Ei eşuează lamentabil, fiind marginalizaţi, ba chiar eliminaţi din rândul prietenilor şi colegilor.

Alt defect cu consecinţe neprevăzute este „răutatea”, un sentiment pe care nu îl încearcă decât anumiţi indivizi, lipsţi de milă, lipsiţi de omenie. Oameni răi sunt toţi aceia care urăsc binele şi sunt bucuoşi când fac rău, când răspândesc suferinţă în jurul lor.

Un alt aspect, greu de înţeles de multe ori, este „invidia”. Câte drame umane nu a cunoscut omenirea din cauza acestui sentimnt meschin. De regulă, cei care sunt mândri, sunt şi răi şi invidioşi pe realitările, pe viaţa, ambiţia şi relaţiile celorlalţi. Fericit este omul care se bucură de ceea ce are, nu se uită în curtea altora, nu se compară cu nimeni şi nici nu invidiază. Aşa te vreau, fetiţa mea!

E bine de ştiut că în viaţă trebuie să avem grijă de patru lucruri cu importanţă vitală şi anume: de sufletul nostru, pe care îl putem modela într-un spirit de fericire, de propria sănătate, de care eşti numai tu responsabilă. Poţi avea o sănătate de fier, cum se spune, dacă îţi coordonezi viaţa în jurul celor trei raţii zilnice de 8 ore, respectiv, să munceşti 8 ore, să ai o meserie, să lucrezi într-un loc de care eşti ataşat şi să-ţi consumi celelalte 8 ore într-un mod activ, făcând sport, citind, urmărind emisiuni TV, ascultând muzică, făcând lucruri utile pentru tine, casa ta, copiii şi familia ta, după care să dormi liniştit 8 ore, nici mai mult, nici mai puţin.

Un lucru la care trebuie să fii atentă în viaţă este să ai o „relaţie în concordie cu familia” în care te-ai născut şi apoi cu familia pe care ai să ţi-o formezi în viaţă. Succes!

Desigur, e obligatoriu să ai mai grijă de demnitatea ta în relaţia cu societatea, cu familia, colegii şi vecinii.

Un om, pentru a fi fericit, are nevoie de un pic e voinţă şi de câteva reguli de respectat, pe care eu mi-am făcut datoria de părinte să ţi le şi prezint. Să nu  uiţi draga mea, că un om înţelept nu acceptă conflictele, nu se ceartă, nu se răzbună şi nici nu se răfuieşte cu cei care nu sunt de acord cu ideile şi părerile lui. El, omul înţelept, întotdeauna alege să se retragă, să evite astfel de situaţii.

Să ştii că nu îţ vor spune decât cei care te iubesc „să ai grijă de tine”!

Desigur, mai am multe să-ţi spun, dar îţi propun să continuăm dialogul în numrul următor al serialului nostru.

 

Prof.univ.dr. Florentin SCALEŢCHI

 

Va urma 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *