default-logo

Calendarul Unirii

Începând cu 1 Decembrie 2017, intrăm în anul CENTENARULUI MARII UNIRI. Primul semnal al celebrărilor ce vor urma îl dă revista „CERTITUDINEA” (publicație aflată sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România), prin editarea unui calendar dedicat, intitulat „Calendarul Centenarului Unirii”. Prin acest calendar, revista „CERTITUDINEA” și Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România atrag atenția că am intrat în cel mai important centenar din istoria noastră.

Coperta calendarului are, ca imagine centrală, o pictură murală de la așezământul românesc din Ierusalim, reprezentând-o pe Maica Domnului cu Pruncul în brațe, având pe fundal harta României Mari mărginită de tricolor și versurile lui Mihai Eminescu din poezia „Ce-ți doresc eu, ție, dulce Românie”. Cu alte cuvinte, sinteza iconografică a expresiei „Grădina Maicii Domnului”.

Calendarul este ilustrat, la fiecare lună, cu imaginea unui eveniment corespunzător lunii respective din anul 1918.( Ex: 27 martie 1918. Sfatul Țării votează unirea Basarabiei cu Țara Mamă).

Imaginile sunt încadrate într-o „fereastră” reprezentând conturul ROMÂNIEI MARI, ale cărei granițe sunt trasate, ca și în imaginea de pe copertă, cu tricolorul românesc.

În felul acesta, calendarul „CERTITUDINEA” oferă, pe de o parte, perspectiva generală a tuturor evenimentelor importante care au avut loc în cel mai important an al identității noastre naționale (1918), iar pe de altă parte transmite mesajul unor responsabilități sacre pe care noi, contemporanii centenarului, trebuie să ni le asumăm.

Este primul (și, deocamdată, singurul) calendar dedicat centenarului MARII UNIRI.

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.