◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

102 ani de la Marea Unire

Românii bănățeni au trăit cu intensitate maximă ziua de 1 decembrie 1918. Preoții și credincioșii din Banat s-au adunat în biserici, au înălțat rugăciuni și au arborat tricolorul.

Adunări festive au avut loc aproape în toate localitățile Banatului, însoțite de cuvântări înflăcărate, de cântări patriotice și de salve trase de Garda Națională.

La Lugoj, toaca bisericilor a bătut în timpul adunării de la Alba Iulia, ca semn al „învierii naționale”. La Mehadia, sătenii cântau imnul național împreună cu preotul Coriolan Burlacu. La Vasiova a fost arborat drapelul românesc în prezența a peste 500 de oameni, care au cântat cu glas de tunet:” Pe-al nostru steag e scris unire”. În zilele premergătoare Unirii, țăranii credincioși din satele apropiate Caransebeșului cântau în biserici așa numitul „Polieleu de la Var”. Compusă de Ion I. Lapedatu, această cântare formată din 13 strofe, a fost cântată în drum spre Alba Iulia, în Cetatea Unirii și este cântată și acum în bisericile din jurul Caransebeșului.

Iată câteva versuri:”Lăudați-l, că e mare Dumnezeu C-a păzit cu mână tare Pe români, poporul Său, Aliluia. El ne-a scris pe Sfânta Cruce: Biruiți! Și oriunde vă veți duce Laude să-I cuceriți, Aliluia. L-am chemat să se ridice și-a venit Și din lanțuri inamice Brațele ne-a despletit, Aliluia. El din veci ne-a fost Părinte și Stăpân Nici de astăzi înainte N-o să-i uite pe români, Aliluia”.

Pomenindu-i azi în rugăciune, cu recunoștință și dragoste, pe făuritorii Marii Uniri, rugăm pe bunul Dumnezeu să binecuvânteze România Mare și pe toți frații români din țară și dinafara granițelor țării! La mulți ani, România! La mulți ani, frați români!

Preot dr. Ionel Popescu / UZPR

Un comentariu pentru “102 ani de la Marea Unire

  1. 1 Decembrie 2020, 102 ani de la Marea Unire. Romania de astazi in Europa si in lume in 102 indicatori. Cum poate recupera Romania decalajele. Tara trebuie condusa la fel ca o intreprindere care se doreste sa fie eficienta, iar statul trebuie sa se comporte ca un investitor eficient?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *