◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Alerta SIP. Cuba creează condiții pentru o altă Primăvară Neagră 

 Urmare a  represiunii puternice împotriva artiștilor, intelectualilor și jurnaliștilor independenți  care aparțin Mișcării San Isidro,  Societatea Interamericană de Presă – SIP se teme că „guvernul Cubei este în curs de a justifica o altă Primăvară Neagră ” care va sfârși, prin   sugrumarea vocii unei noi generații de disidenți.

În 2003,  prin ceea ce s-a numit Primăvara Neagră, regimul  președinteiui Fidel Castro , acum decedat, a împiedicat apelul pentru libertatea de exprimarem  condamnând la închisoare 75 de dizidenți, printre care activiști, medici și 32 de jurnaliști independenți

Toți  aceștia au fost supuși unor procese sumare și condamnați la închisoare cu pedepse cuprinse între 6 și 27 de ani, după ce au fost acuzați de încălcarea Legii 88 care îi pedepsește pe cei care uneltesc cu ajutor străin împotriva independenței naționale și a economiei.  După câțiva ani, din cauza condițiilor fizice precare, majoritatea au fost eliberați și  unii au fost obligați să părăsească țara.Președintele SIP, Jorge Canahuati, a spus:  „Guvernul Cubei reprimă, cenzurează, întemnițează și sugrumă vocea cetățenilor săi, în fața unei comunități internaționale tăcute care pare să se fi obișnuit cu atrocitățile și încălcările drepturilor omului de pe insulă”. Canahuati, președintele Grupului Opsa, San Pedro Sula, Honduras, a adăugat că reprimarea Mișcării San Isidro are, din nefericire, similitudini în originile sale și în  modul de limitare  cu acel val de violență statală din 2003, „de aceea  ne temem că guvernul cubanez este în curs de  a justifica o altă Primăvară Neagră”.

Cincisprezece persoane – printre ele, jurnaliștii independenți Iliana Hernández de la CiberCuba, Esteban Rodríguez, colaborator la ADN, și Carlos Manuel Álvarez de la revista literară El Estornudo – au fost evacuați cu forța dintr-o casă din cartierul San Isidro din Havana Veche, sediul Mișcării San Isidro (MSI). Activiștii făceau un protest pașnic pentru a cere  eliberarea rapperului Denis Solís, condamnat la opt luni de închisoare pentru  lipsă de respect.

După evacuare, Securitatea Statului menține o supraveghere strictă a caselor dizidenților, cărora li se interzice să părăsească domiciliul, argumentând că ar putea răspândi Covid-19. Aceasta justifică  o asemenea acțiune, acuzându-l pe jurnalistul Álvarez de încălcarea regulilor de sănătate de când s-a întors din străinătate și s-a alăturat protestului. De asemenea, regimul  cubanez a blocat Facebook, Instagram, YouTube, precum și accesul la mass-media internaționale, cum ar fi Miami Herald și El Nuevo Herald, dar și site-ul SIP.

Președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și a Informației din SIP, Carlos Jornet – director al ziarului La Voz del Interior din Córdoba, Argentina – a spus că „pentru SIP nu este o surpriză faptul că dictatura cubaneză obstrucționează și împiedică dreptul la libertatea de exprimare, deoarece acest lucru confimră că de  peste 60 de ani există o  cenzură a jurnaliștilor independenți și a dizidenților”.

Viceministrul Culturii, Fernando Rojas, a fost de acord să dialogheze cu reprezentanții MSI care au cerut libertatea de exprimare și eliberarea lui Solís, printre alte cereri. Cu toate acestea, două zile mai târziu, președintele Cubei, Miguel Díaz-Canel, a negat dialogul și i-a acuzat pe artiștii și membrii MSI că sunt mercenari în serviciul Statelor Unite și că au creat un „spectacol media” cu protestul și greva foamei, acțiuni organizate de unii dizidenți. MSI reunește tineri artiști, jurnaliști independenți și cadre universitare. A fost creată în 2018, în semn de protest la Decretul 349 din acel an care reglementa politica culturală, furnizarea de servicii artistice și  acordul autorităților, pentru ca  artiștii să își poată prezenta lucrările  în fața publicului.

Canahuati și Jornet au reiterat angajamentul SIP de a rămâne vigilentă și de a continua lupta, pentru ca regimul cubanez să fie tolerant cu libertatea presei și libertatea de exprimare 

Raportul și Rezoluția SIP din octombrie anul trecut stabilesc că guvernul Cubei a sporit represiunea și cenzura împotriva presei independente și a jurnaliștilor, activiștilor și cetățenilor, plasând Cuba  în ultimele poziții ale Indexului Chapultepec – studiu privind valabilitatea libertății  presei în cele 3 Americi (Nord, Centrală și de Sud).

 

Sursa:SIP                            

            Elena Chiriță

                               Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *