◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Proiectul “Caravana cu muzică” a ajuns la final

Filarmonica “Paul Constantinescu” își asumă cu responsabilitate rolul educativ al generaţiei tinere, astfel că elevi de toate vârstele participă cu regularitate la concerte destinate exclusiv lor.

În stagiunea 2020 – 2021, Filarmonica ploieșteană a derulat un  proiect important în programul Start ONG finanțat de Kaufland și implementat de Act for tomorrow, prin care elevi din patru școli rurale, din comunele Sângeru și Izvoarele, au fost invitați să  participe la patru concerte lecție susținute de orchestrele simfonică și populară ale filarmonicii ploieștene.

Proiectul „Caravana cu muzică” a fost structurat pe patru evenimente importante, câte două în fiecare localitate, astfel:

Concert lecție de muzică clasică destinat elevilor din ciclurile primar și gimnazial de la Școlile Gimnaziale Sângeru și Izvoarele. Evenimentele au avut loc  la Căminele Culturale din Sângeru în data de 7 octombrie 2020, respectiv Izvoarele în data de 6 noiembrie 2020. Elevii au putut audia live fragmente din lucrări ale unor compozitori cunoscuți interpretate de Cvartetul Chronos, ansamblu format din artiști ai Orchestrei Simfonice a Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești. Actorul George Frîncu a prezentat structura unei orchestre simfonice și instrumentele din orchestră, făcând posibil ca lecția să fie interactivă. Fiecare elev a primit și o schemă cu așezarea tuturor instrumentelor pe scenă în formatul complet al orchestrei și o broșură cu informații despre proiect și filarmonica din Ploiești, respectiv explicații despre instrumente. Lecțiile concert au fost înregistrate și difuzate în timp real pe retelele de socializare și pe platforma  Virtual Concert Hall putând fi vizionată de toți cei interesați. Profesorii de specialitate vor primi DVD-uri cu material didactic pentru a putea fi folosit la orele de educație muzicală.

Concert lecție de folclor destinat elevilor de la Școlile Gimnaziale Mireșu Mare (comuna Sângeru) și Homorâciu (comuna Izvoarele). Prima activitate a avut loc la Căminul Cultural din Mireșu Mare în data de 21 octombrie 2020, iar cea de a doua s-a desfășurat la sediul Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești  în data de 18 noiembrie 2020 din motive impuse de restricțiile pandemiei de  Coronavirus. Filarmonica „Paul Constantinescu” Ploiești, inițiatoarea acestui proiect, a participat cu Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”, căreia i s-a alăturat Ansamblul Folcloric „Doina Prahovei”, în calitate de partener. Elevilor le-au fost prezentate, din patru zone etnografice ale României: Mărginimea Sibiului, Gorj, Valea Prahovei și Ținutul Neamțului, costumele populare specifice cu o scurtă descriere a acestora, dansul popular din zona respectivă, o melodie populară caracteristică zonei și un instrument muzical. Pentru a angrena toți elevii prezenți, stimulându-le astfel atenția și curiozitatea, fiecare elev din Mireșu Mare au primit versurile cântecelor populare. Toate melodiile au fost interpretate de artiștii profesioniști ai filarmonicii acompaniați de Orchestra Populară „Flacăra Prahovei”. Costumele și dansurile populare au fost prezentate de membrii Ansamblului Folcloric „Doina Prahovei”. Elevii din localitatea Homorâciu au putut viziona lecția concert în timp real pe platforma Virtual Concert Hall. Ambele concerte lecție de folclor au fost transmise live și înregistrate. Profesorii de specialitate vor primi DVD-uri cu material didactic pentru a putea fi folosit la orele de educație muzicală.

Elevii participanți la proiect și-au exprimat părerile printr-o felicitare care va fi oferită spectatorilor de la următoarele concerte ale Filarmonicii „Paul Constantinescu” Ploiești, astfel încât ecourile acestui proiect să ajungă la cât mai mult public.

Aceste acțiuni nu vor fi singulare, astfel că în permanență sunt găsite soluții pentru desfășurarea unor evenimente educative.

 

Claudius Dociu/ UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *