◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Vaccinarea anticorona bate la ușă

Se vehiculează teorii conspiraționiste ,CONTRA, precum și invitații, PRO, la vaccinare din partea guvernelor tuturor țărilor. Numai 57 % din cetățenii României acceptă vaccinarea anti-covid 19 ce vine, impusă sau dispusă. Teama atât de posibila ineficiență a vaccinului, cât și de posibilele efecte adverse, se amplifică și datorită unor specialiști cum este prof. Dr. Herwig Kollaritsch, medic principal la Centrul de Medicină din Viena și specialist în profilaxie specifică și medicină tropicală, precum și igienă și microbiologie, care ne explică într-un interviu cu Lis Türk de la ziarul medical de ce vaccinările ar trebui adaptate nevoilor specifice și de ce primul lucru de făcut „să nu  lăsați virusul să lucreze neîngrădit, ar ucide milioane de oameni din întreaga lume înainte ca imunitatea efectivului să fie atinsă”. Este important să mențineți măsurile de protecție „luni întregi, poate multe luni de aci încolo” – purtarea măștii de protecția gurii și a nasului, FFP2, respectarea distanței minime față de următoarea persoană și reducerea contactelor sociale. Aceasta este o necesitate, până când putem spune: pericolul a trecut. În cartea „Pro și contra vaccinării”, Kollaritsch explică ce este vaccinarea cu ARN și enumeră aspectele pentru și împotriva vaccinării anticorona. Pro-aspectele includ; protecția, efectul probabil bun asupra persoanelor în vârstă – și, de asemenea, că suntem neajutorați în fața pandemiei fără vaccinare. Argumentele contra evidențiază faptul că o vaccinare nu este un „tratament pentru tuse” și că cei vaccinați devreme ar putea avea dezavantaje datorită cunoștințelor dobândite ulterior. De asemenea, sunt enumerate erorile frecvente de vaccinare.

Aflăm că unele preparate sunt „o oaie îmbrăcată în blana  lupului”, de ce vaccinările sunt adesea victime ale propriului succes și cum aspectele comerciale influențează dezvoltarea ingredientelor active. Printre altele, se spune despre vaccinurile ARN că, pe lângă multe avantaje, au și un dezavantaj: ca parte a răspunsului imun al corpului deosebit de puternic, celulele produc, de asemenea, multe substanțe mesagere. „Unele dintre aceste substanțe mesager promovează inflamația sau au alte efecte sistemice.” Abia după 5 ani de la vaccinare se pot aprecia efectele secundare și interacțiunile autoimune !!. ARN înseamnă Acid Ribonucleic mesager, cunoscut și sub numele de ARN mesager și este aplicat ca noutate anticorona. Principiul provine din cercetarea cancerului, unde vaccinurile personalizate au fost lucrate de ani de zile. Cum funcționează un vaccin ARNm?.  Ele conțin o parte din informațiile genetice ale virusului. În cazul Sars-CoV-2, unii dintre candidații la vaccin conțin informații genetice pentru o componentă a așa-numitei proteine spike de pe suprafața virusului. Coronavirusul are nevoie de acest lucru pentru a pătrunde în celule.În timpul producerii vaccinului, informațiile genetice sunt acoperite cu așa-numitele lipide (substanțe grase). Acest lucru ar trebui să îmbunătățească absorbția ARNm în celulele corpului și să crească stabilitatea. Conform studiilor, nanoparticulele lipidice rezultate nu dăunează celulelor.

Un avantaj clar al vaccinurilor cu ARNm este structura lor simplă. De aceea, în câteva săptămâni pot fi produse multe milioane de doze de vaccin. Dificil este, vaccinul de la Biontech – Pfizer trebuie în prezent transportat și depozitat la temperaturi foarte scăzute (aproximativ minus 70 de grade). Compania Moderna, însă, a declarat că vaccinul pe care l-a dezvoltat este de așteptat să rămână stabil timp de 30 de zile la temperaturi de două până la opt grade Celsius. Prin urmare, vaccinul Moderna poate fi păstrat timp de șase luni în congelatoare la minus 20 de grade Celsius. Companiile Biontech – Pfizer și Moderna și-au făcut mari speranțe prin rapoarte de succes privind eficacitatea vaccinurilor Covid-19. Ambele sunt așa-numitele vaccinuri ARNm. Ce face acest lucru diferit de ceilalți?

Vaccinurile cu ARNm nu utilizează agenți patogeni inactivați sau slăbiți pentru imunizare ca vaccinurile convenționale. În schimb, vaccinul se confruntă cu câteva celule din corp cu părți din informațiile genetice ale virusului care este stocat în ARNm. Aceasta oferă planul pentru proteinele individuale din virus, care sunt, de asemenea, cunoscute sub numele de antigeni. Antigenele activează sistemul imunitar și, dacă au succes, provoacă răspunsul imun protector. Cofondatorul dezvoltatorului de vaccin corona Biontech, Ugur Sahin, „se așteaptă la o revenire la viața normală a populației vaccinate până în iarna viitoare. O condiție prealabilă este o rată ridicată de vaccinare“ a spus într-un interviu acordat BBC.

Chestionarul privind acceptarea vaccinului a fost aplicat unui număr de peste 20.000 de adulți din 28 de țări, potrivit unui comunicat Ipsos. Rezultatele arată că, la nivel global, 3 din 4 adulți (74%) s-ar vaccina împotriva COVID, dacă vaccinul ar fi disponibil. Cel mai mare nivel de acceptare este în China, 97%.

În prezent, la nivel mondial, sunt în lucru peste 100 de variante de vaccin anti-COVID. 20 dintre ele au intrat în faze avansate de testare, însă va fi o provocare majoră pentru autoritățile globale și locale să gestioneze pandemia prin vaccinarea masivă, având în vedere lipsa de încredere care planează în rândul populației din multe țări.

Până acum au fost infectaţi cu coronavirus aproape 71 de milioane de oameni la nivel global, în timp ce numărul deceselor a depăşit pragul de 1,5 milioane. Aproape 50 de milioane de persoane au fost declarate vindecate.

                                                                                   Constantin Gumann / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *