◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

ȘI TU, DOMNULE CONFRATE?

           A produs o puternică, sinceră îngrijorare și a fost dezbătută cu solide argumente intenția consilierilor județeni din Bihor de a retrage  revistelor ,,Familia’’ și ,,Varad’’, personalitatea juridică, acestea urmând să fie integrate în organigrama Bibliotecii județene ,,Gheorghe Șincai’’. Intenție, din păcate, devenită realitate întrucât Ilie Bolojan, persoana în care se puneau cele mai mari speranțe că, în temeiul calității sale de președinte al Consiliului Județean, va avea un cuvânt hotărâtor de spus pentru a nu se da curs unei asemenea foarte discutabile măsuri, s-a dovedit total nereceptiv la apelurile care i-au fost adresate. 

După cum era de așteptat, față de o asemenea măsură ultra-birocratică a luat o salutară atitudine Uniunea Scriitorilor de România și s-au pronunțat mai mulți colegi de breaslă. Printre ei s-a aflat și subsemnatul care, cu ajutorul confraților de la jurnalul.ro, și-a exprimat punctul de vedere și solidaritatea cu colegii orădeni. La rândul său, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România a preluat textul meu și l-a difuzat pe pagina sa care se bucură de o largă audiență.

 Din păcate, nu de aceeași deschidere și determinare au dat dovadă partidele politice care, de altfel, nu pierd ocazia, ce-i drept mai ales în campanile electorale, să își clameze iubirea față de cultură, de exponenții și de promotorii săi. Excepție remarcabilă făcând UDMR, care, prin senatorul Cseke Atila și-a anunțat intenția de a ataca în instanță decizia de desființare a personalității juridice a revistelor ,,Familia’’ și ,,Varad’’. Intenție pe care o salut și o susțin având în vedere și faptul că ea nu vine numai în sprijinul publicației de limbă maghiară, după cum probabil ne-am fi așteptat, ci sprijină, în solidar, revista ,,Familia’’. Demn de remarcat fiind, de asemenea, că nu se discută subiectul doar din prisma faptului că revistei scriitorilor și oamenilor de cultură de naționalitate maghiară i se retrage personalitatea juridică, ci se abordează problema din perspectiva locului și importanței actului de cultură într-o societatea democratică și a unui stat de drept. ,,Cultura- scrie cu apăsată ironie și, mai ales, cu multă îndreptățire la adresa unei asemenea viziuni mercantile și utilitariste- senatorul Cseke Atila- nu este p societatea comercială, în care dacă pui 1 leu, trebuie să scoți 1 leu și 10 bani’’.

 În aceste împrejurări, este cu atât mai neașteptată și mai de neînțeles atitudinea unor confrați care, profită de această  ocazie, pentru a plăti niște polițe redactorilor de la revista ,,Familia’’’. Așa a găsit de cuviință să procedeze un coleg de breaslă și poate că nu aș fi dat atenție textului său dacă nu m-aș fi gândit că el ar putea să fie invocat, de către consilierii județeni de la Bihor care au votat nefericita hotărâre, cu mențiunea ,,vedeți că noi am avut dreptate, dacă și dintre voi, ziariștii, sunt unii care spun același lucru?’’ 

 Nu vreau, să fie foarte clar, să mă angajez într-o polemică deschisă sau în subsidiar cu domnul coleg de breaslă, așa că nu îi voi da nici numele și nici nu voi nominaliza gazeta în care i-a apărut opinia. Motiv pentru care nu am dorit ca aceste rânduri să apară într-o publicație anume și am ales să le fac publice aici, pe pagina uniuni noastre. În fine, dar deloc și în ultimul rând, pentru că nu vreau să rețin atenția cititorului cu o asemenea ieșirea publică lipsită de colegialitate și de fairplay, nu voi intra într-o analiză pe text, ci voi cita un singur pasaj din care se poate lesne vedea nivelul la care coboară discuția. Citez:,, Mă și minunez cum ar putea scrie redactorii (revistei ,,Familia’’n.n.)dacă  nu ar avea ștampilă’’. Orice comentariu mi se pare absolut de prisos!

Departe de mine intenția de a spune că tot ce a apărut și apare în revista ,,Familia’’ intră, automat, sub incidența memorabilei definiții pe care Tudor Vianu a dat-o capodoperei și anume de ,,unicat irepetabil’’. Ceea ce , însă, vreau să subliniez este faptul că nu acum era momentul ca asemenea delimitări polemice să fie lansate în spațiul public. Dimpotrivă, cred că domnul confrate ar fi putut să aștepte ca  lucrurile să intre pe un făgaș normal și apoi să le supună atenției celor care, mai bine sau mai puțin bine, dau viață revistei ,,Familia’’, publicație emblematică a culturii românești.

 O singură mențiune aș mai vrea să mai fac înainte de a pune punct și a mă iscăli. După cum știm atât de bine mulți, foarte mulți dintre noi, cu ceva vreme în urmă, uniunea noastră a trecut printr-o încercare dureroasă, atunci când un grup de veleitari a încercat să îi submineze unitatea și identitatea. Au încercat dar nu au reușit! Fiindcă, în acea perioadă critică, majoritatea covârșitoare a membrilor UZPR a chibzuit că este cazul să lase la o parte orice divergențe și neconcordanțe  de opinii și să pună pe primul plan interesul colectiv al breslei. Acela de a avea organizație profesională, de creatori, puternică și cu adevărat reprezentativă. Și, în acest fel, am reușit!

 În temeiul acestei exemplare lecții de profesiune și de viață, cred că și acum, când colegii de la revistele ,,Familia’’ și ,,Varad’’ sunt puși în fața unor decizii de un meschin caracter birocratic și mercantilist, este cazul să lăsăm la o parte divergențele pe un subiect sau altul și să le fim solidari.De polemici și de controverse o să avem tot timpul după aceea…

                                                           Șerban  CIONOFF

         

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *