default-logo

Cărți noi, de sărbătoare, la editura Vatra veche

O carte de sărbătoare, în lumina bucuriei Nașterii Mântuitorului:

Simona Elvira Florea, „CHIPUL MAICII DOMNULUI ÎN COLINDELE STRĂMOŞEŞTI”, editura Vatra veche.

Cartea Simonăi Elvira Florea vine să încunune o cercetare de specialitate (autoarea e profesor de religie), într-un domeniu  parcă lăsat în uitare, cel al tradițiilor de Crăciun, marginalizate ori deformate din ignoranță sau interese comerciale.

Cartea, structurată în cinci capitole, pleacă de la o evaluare a colindului, atât în dimensiunea sa filologică, cât și în cea sacrală, evidențiind și locul pe care obiceiul colindatului îl ocupă în viața creștinilor ortodocși, precum calitatea acestuia de martor al istoriei noastre.

Miezul lucrării, „Chipul Maicii Domnului în colinde”, prezintă momente din viața Maicii Domnului ilustrate în colinde, rolul Maicii Domnului în opera de mântuire așa cum este ilustrat în colinde, numirile Maicii Domnului în colinde și tipologia colindelor în cinstea Maicii Domnului.

Un capitol aparte îl ocupă perspectiva didactică a cercetării: „Maica Domnului, lauda colindătorilor, model de frumusețe morală pentru elevi”, cuprinzând modele de lecții de transmitere a învățăturilor despre Maica Domnului și metode, mijloace și modalități de transmitere a colindelor în cadrul activităților instructiv-educative școlare și extrașcolare.

Ultimul capitol are în vedere aspectul psihopedagogic: Colindele în viața tinerilor.

Invocându-l pe Ioan Bocșa, autoarea concluzionează sintetizând una dintre mizele lucrării sale: „Am fi dorit ca şi copiii noştri, copiii lor şi copiii copiilor lor să poată afirma la un moment dat că una din primele amintiri ale copilăriei este legată de miracolul colindatului”.

NICOLAE BĂCIUȚ

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.