◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.03.2024

Conferința științifică internațională 12-13 iulie Reșița

După coșmarul industrial: experiențe, amintiri și așteptări ale (dez-) industrializării în Europa de Sud-Est din perspectivă comparativă

Muzeul Banatului Montan Reșița în colaborare cu Universitatea “Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca şi „Leibniz-Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, Universitatea „Eftimie Murgu” din Reşiţa, cu susținerea Primăriei oraşului Reşiţa, organizează conferinţa ştiinţifică internațională „După coșmarul industrial: experiențe, amintiri și așteptări ale (dez-) industrializării în Europa de Sud-Est din perspectivă comparativă /After the industrial nightmare: experiences, memories and expectations of (de-) industrialization in Southeast Europe from a comparative perspective/Nach dem industriellen (Alb-)Traum: Erfahrungen, Erinnerungen und Erwartungen der (De)Industrialisierung in Südosteuropa im Vergleich” care va avea loc la Reşiţa în perioada 12-13 iulie 2018. Deschiderea oficială va avea loc joi, 12 iulie, la ora 900, în sala de conferințe a Primăriei Reșița. Lucrările se vor desfășura pe parcursul zilelor de 12 și 13 iulie în aceeași locație.
Obiectivul principal al manifestării este punerea în circuitul ştiinţific, şi nu numai, a istoriei industriale a zonei şi a oraşului Reşiţa precum şi a modului în care se poate redefini aceasta în epoca globalizării. Conferința își propune radiografierea contextului actual de cercetare cu privire la dezindustrializare și la percepțiile acesteia în Europa de Sud-Est. Pe de o parte, tema de cercetare ar trebui contextualizată din punct de vedere istoric, pe de altă parte, urmărindu-se cercetarea vechilor fenomene ale dezindustrializării. Nu în cele din urmă, abordăm discuția unei comparații geografice întrucât fără aceasta nu ar fi existat specificitatea experienței post-socialiste. Preocupările cu privire la dezindustrializare ar putea constitui posibilitatea ca istoria contemporană a Europei de Sud-Est să fie pusă sub auspicii noi, de a nu mai fi catalogată ca o istorie particulară, ci mai degrabă ca parte a reorganizării lumii în epoca post-Ford. Acest proces este caracterizat de diferite dinamici temporale și manifestări regionale, însă la nivelul reacțiilor socio-culturale înspre niște procese economice profunde, între care există atât deosebiri cât și asemănări. Cum arată în aceste cazuri formele de reacție sociale și politice? De ce în anumite locuri există încercări sistematice de muzeificare a moștenirii industriale, chiar și în sensul ancorării perioadei moderne industriale în identitățile regionale, în timp ce în alte spații, vechile complexe industriale ruginesc, elitele locale neputând începe nimic nou cu acestea?
Inițiatorii proiectului, profesorul universitar dr. Rudolf Gräf, prorectorul Universității ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca și profesorul universitar dr. Ulf Brunnbauer, directorul științific al ”Institut für Ost-und Südosteuropaforschung” din Regensburg, Germania, și organizatorii asigură un înalt nivel ştiinţific, iar pe de altă parte participarea unor oameni de ştiinţă cu rezultate recunoscute în domeniu din Germania, Italia, Serbia, Grecia și România.

Purtător de cuvânt,
Dr. Livia Magina

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *