◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro23.04.2024

Campionii 2020 ai Asociației Internaționale a Presei Sportive Naomi Osaka (tenis), Robert Lewandowski (fotbal) și Bayern München

Anul 2020 a fost cu totul și cu totul special, fiind afectat de pandemia de Coronavirus (COVID-19) care a perturbat lumea, cu o taxă grea asupra vieții umane și activități economice. Impactul a fost devastator și asupra sportului, a provocat de asemenea ravagii și la nivelul întregii activități sportive. Pentru a proteja sănătatea sportivilor și a altor persoane implicate, cele mai importante evenimente sportive la nivel internațional, regional și național au fost anulate sau amânate, de la maratoane la turnee de fotbal la campionate de atletism, de la baschet handbal la hochei pe gheață, de la rugby la cricket, navigatie, schi, haltere sau gimnastică. Cel mai semnificativ exemplu a fost cel al Jocurilor Olimpice și Paralimpice de vară 2020 de la Tokyo, care au fost reprogramate pentru 2021. În plus față de repercusiunile economice, anularea activității competiționale a produs un impact serios asupra multor beneficii sociale (consolidarea coeziunii sociale; contribuția la creșterea activităților fizice, implicarea emoțională a suporterilor etc). ”Sportul este considerat de mult timp un instrument valoros pentru promovarea comunicării și construirea de punți între comunități și generații. Prin sport, diferite grupuri sociale sunt în măsură să joace un rol mai central în transformarea social și dezvoltarea, în special în societățile divizate. În acest context, sportul este utilizat ca instrument pentru crearea de platforme de oportunități și acces pentru categorii marginalizate…” Pornind de la această idee și nu numai, Asociația Internațională a Presei Sportive (AIPS), dar și alte mari organizații ale presei sportive, la nivel continental, regional sau național, au decis să nu întrerupă o tradiție care are in urmă decenii întregi, aceea de a desemna pe ”cei mai buni sportive ai anului”, tocmai pentru marca faptul că performerii sportului au oferit în aceste momente exemple de voință, de afirmare a calităților și virtuților sportului în societate.

Drept urmare, prin votul jurnaliștilor sportivi din 116 țări, au fost desemnați laureații anului 2020: steaua japoneză a tenisului, Naomi Osaka, și atacantul polonez Robert Lewandowski, fiind pentru prima dată în istoria acestui Trofeu când cei doi câștigă prestigioasa distincție pe baza votului a sute de jurnaliști profesioniști din întreaga lume. De asemenea, Bayern München a câștigat Trofeul acordat celei mai bune echipe, după ce a doborât o mulțime de recorduri în drum spre câștigarea a cinci trofee. 

”Mașina de goluri” a lui Bayern München, Robert Lewandowski, a obținut 620 de puncte, suficiente pentru a-l depăși pe campionului mondial Formula 1, britanicul Lewis Hamilton, și pe celebrul tenismen Rafael Nadal, de 20 de ori, câștigător de Grand Slam la tenis.  Robert Lewandowski (32 de ani, născut la Varșovia) s-a aflat într-o formă deosebită în ultimul an, contribuind cu 55 de goluri în 47 de jocuri la triumful excepțional al triplei Bayern München 2019/2020. A Liga și Cupa Germaniei, precum și Liga Campionilor cu Bayern și a terminat ca golgeter în toate cele trei competiții. A câștigat cinci trofee în total cu Bayern München în 2020, inclusiv Supercupa UEFA și Supercupa Germaniei.  Pe 16 decembrie 2020, Robert Lewandowski a devenit al treilea jucător din istoria Bundesliga care a înscris 250 de goluri și primul non-german care a atins această cifră. A fost, de asemenea, jucătorul sezonului în Bundesliga, Jucătorul anului conform UEFA și FIFA. Totodată, a fost numit „Jucătorul anului” de către Globe Soccer Awards și ar fi putut câștiga cu ușurință Balonul de Aur 2020 dacă nu ar fi fost anulat.

Primii 10 sportivi ai anului 2020 au fost desemnați: 1. Lewandowski Robert (fotbal / 620 voturi / 16,32%), 2. Hamilton Lewis (Formula1 / 546 / 14,38%), 3. Nadal Rafael (tenis / 378 / 9,95%), 4. James LeBron (baschet / 361 / 9,51%), 5. Duplantis Armand (atletism / 347 / 9,14%), 6. Ronaldo Cristiano (fotbal / 300 / 7,9%), 7. Djokovic Novak (Tenis / 280 / 7,37%), 8. Cheptegei Joshua (atletism / 181 / 4,77%), 9. Pogačar Tadej (ciclism / 179 / 4,71%)

La rândul ei, de trei ori câștigătoare de Grand Slam, Naomi Osaka, a ocupat locul întâi la categoria ”cea mai bună sportive a anului”, depășind pe atleta  Yulimar Rojas și legenda tenisului american Serena Williams. Naomi Osaka  (23 de ani, născută în Chūō-ku, Japonia), din mamă japoneză și tată haitian, s-a mutat împreună cu familia la New York când avea trei ani. Ea a câștigat prima oară titlu major în 2016, la vârsta de 19 ani, când a obținut premiul pentru nou-venit al anului acordat de WTA, după ce a ajuns la prima sa finală într-un turneu WTA și a urcat pe locul 40 în top. Victoria ei de la US Open a fost unul dintre punctele de vârf ale sezonului de tenis 2020 nu doar pentru sportivitatea impresionantă, ci și pentru activismul său extraordinar. Naomi Osaka a evidențiat nedreptatea rasială și socială pe parcursul evoluției sale la turneu, unde a purtat șapte măști negre cu numele diferitelor victime, câte una pentru fiecare rundă. Înainte de US Open, Naomi Osaka a ajuns în finală la Western & Southern Open, abandonată din cauza unei accidentări, turneu marcat de decizia sa de a boicota meciul din semifinale,  ca răspuns la împușcarea de către poliție a lui Jacob Blake în Kenosha, Wisconsin, o decizie care a dus la întreruperea jocurilor în ziua respectivă. Naomi Osaka și-a câștigat faima internațională când și-a învins idolul, Serena Williams, într-o controversată finală la US Open 2018, pentru a deveni prima jucătoare japoneză care a câștigat un titlu de Grand Slam la simplu. Apoi, ea a reușit o a doua victorie, la scurt timp după aceea, la Australian Open în 2019.

Primele 10 sportive au fost alese: 1. Osaka Naomi (tenis / 526 / 13,85%), 2. Rojas Yulimar (atletism / 331 / 8,72%), 3. Williams Serena (tenis / 327 / 8,61%), 4. Świątek Iga (tenis / 310 / 8,16%), 5. Brignone Federica (schi alpin / 245 / 6,45%), 6 – Miedema Vivianne (fotbal / 211 / 5,56%), 7. Gidey Letesenbet / atletism / 200 / 5,27%), 8. Jepchirchir Peres (atletism / 186 / 4,9%), 9. Hassan Sifan (atletism / 182 / 4,79%), 10. Shiffrin Mikaela (schi alpin / 162 / 4,27%)

Bayern München, de șase ori câștigătoare a Ligii Campionilor UEFA, a fost dominantă în sondajul pentru ”cea mai bună echipă”, urmată de Liverpool și Los Angeles Lakers, campioana NBA din 2020. Bayern München a lui Hansi Flick a devenit al doilea club european din istorie care a reușit tripla continentală de două ori, după ce a cucerit titlul în Bundesliga pentru al optulea an consecutiv, păstrând Cupa Germaniei și obținând al șaselea trofeu al Ligii Campionilor UEFA, fiind prima echipă care a câștigat 23 de meciuri consecutive. Umilirea cu 8-2 a Barcelonei, în sferturile de finală ale Ligii Campionilor, a fost una dintre cele mai notabile victorii din seria de victoriilor record ale lui Bayern. Alături de Robert Lewandowski, Hans Flick și Bayern München au fost, de asemenea, onorati la Globe Soccer Awards 2020, ca recunoaștere a anului remarcabil al clubului, în timp ce Hans Flick a fost desemnat antrenorul anului.

Top 10 echipe: 1. FC Bayern München (fotbal / 1317 / 34,68%), 2. Liverpool FC (fotbal / 753 / 19,83%), 3. Los Angeles Lakers (baschet / 658 / 17,32%), 4. Mercedes-AMG Petronas (F1 Team / 436 / 11,48%), 5. Spania (echipa națională de handbal / – 140 / 3,69%), 6. Timea Babos și Kristina Mladenovic (Tenis dublu / 129 / 3,4%), 7. Norvegia (echipa de biatlon feminine / 107 / 2,82%), 8. Elveția (echipa națională de schi alpin /  84  2,21%), 9. Norvegia (echipa masculină de biatlon  / 70 / 1,84%), 10. Germania ( echipajul de 8+1 canotaj /  48 / 1,26%)

Dacă Asociația Internațională a Presi Sportive (AIPS) a realizat Ancheta pentru desemnarea celui mai bun sportive la nivel global, Agenția poloneză de Presă a realizat-o pe cea la nivel continental, respectând o tradiție începută în 1958 și având ca respondenți Agențiile Naționale de Presă din țările europene. Pentru sondajul 2020 , la a 63-a ediție a acestui presigios sondaj luând parte 25 de Angenții de presă europene: AFP (Franța), AGERPRES (România), ANP (Olanda), APA (Austria), ATA (Albania), Athens News Agency – Macedonian News Agency (Grecia), BELGA (Belgia ), BELTA (Belarus), BTA (Bulgaria), CTK (Cehia), DPA (Germania), EFE (Spania), ELTA (Lituania), HINA (Croația), LUSA (Portugalia), MOLDPRESS (Moldova), MTI (Ungaria), Report (Azerbaidjan), SITA (Slovacia), STA (Slovenia), TANJUG (Serbia), TASR (Slovacia), TASS (Rusia), UKRINFORM (Ucraina) și PAP SA (Polonia).

Conform voturilor, un nou success pentru Robert Lewandowski, care a obținut primul loc, înaintea campionului mondial britanic de Formula 1, Lewis Hamilton, și a  ”vulturului” suedez, atletul Armand Duplantis.

Lewandowski, în vârstă de 32 de ani, este al treilea atlet polonez care a câștigat unul dintre cele mai vechi plebiscite sportive din lume, organizat din 1958. Se alătură lui Zdzisław Krzyszkowiak și Irena Szewińska.

Primii 10 sportivi europeni sunt: 1. Robert Lewandowski (Polonia / fotbal), 2. Lewis Hamilton (Marea Britanie / F 1), 3. Armand Duplantis (Suedia / atletism), 4. Novak Djokovic (Serbia / tenis), 5. Rafael Nadal (Spania / tenis), 6. Primoz Roglic (Slovenia / ciclism), 7. Tadej Pogacar (Slovenia / ciclism), 8. Giannis Antetokounmpo (Grecia / baschet), 9. Iga Swiatek (Polonia / tenis), 10.Therese Johaug (Norvegia / schi Nordic).

Emanuel FANTANEANU

Membru Comitetul Executiv AIPS

 

Fotografii: AIPS / Getty Image

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *