Evenimentul lunii decembrie 2020 pentru sportul olimpic românesc a fost cu siguranță întrecerea continentală de la Mersin, acolo unde senioarele au cucerit cinci medalii, iar junioarele nouă. După o vacanță binemeritată, fetele mici s-au reunit ieri la Deva, iar mâine, după ce vor veni rezultatele testelor COVID, urmează să plece la munte într-un minicantonament de o săptămână. Dacă performanțele lor au ajuns repede la urechile românilor, munca și sacrificiile sunt mai greu de perceput. 

Gina Gogean, 42 de ani, le-a fost alături din postura de antrenoare de câțiva ani, dar și în dificilul 2020. Multipla medaliată olimpică, mondială și europeană face parte din colectivul tehnic al junioarelor selectate prin programul „Țară, țară, vrem campioane!” alături de Lucian Sandu, Cătălin Meran și Cristinel Micu.

Fosta gimnastă, care a adunat 30 de medalii de la competițiile majore, a vorbit despre cum pot fi privite aceste rezultate ale junioarelor, ce pași vor urma ele în continuare și cum au ajuns până aici. 

– Doamna Gogean, cum ar trebui să privească lumea aceste rezultate de la Campionatele Europene de junioare, după ce au trecut câteva săptămâni de la competiție?
– Cu mai mult optimism, cu speranța că putem să avem din nou un viitor în gimnastica mondială, ca disciplină. Cu mai multă încredere. Cred că e important din ambele puncte de vedere, al sportivilor și al antrenorilor, că există speranța să ne putem lupta din nou la medalii.

– Cât contează faptul că au lipsit multe țări? Exercițiile fetelor sunt suficient de valoroase pentru a face față concurenței?
– Întrebarea aceasta probabil că și-o pune toată lumea, considerând că nu au venit multe țări puternice din Europa. Dacă înainte ne băteam doar cu Rusia, cel puțin pe vremea mea, acum sunt mult mai multe cu acces la medalii, urcă pe podium și au sportivi de valoare. Gimnastica se face peste tot acum, nu mai e ca în urmă cu 10-15 ani. Nu știi niciodată de unde vine un potențial sportiv bun. Acum aceasta este conjuctura, din cauza COVID-ului. 

Reguli stricte pentru Gina Gogean și compania

– Fetele au stat trei luni izolate, cum au traversat această perioadă?
– De când am reluat pregătirea după starea de urgență, din iunie, totul a fost foarte strict în ceea ce privește igiena, atât noi, cât și sportivele, nu am mers niciunde, am stat doar noi cu ele. Inclusiv noi, ca antrenori, am fost privați de foarte multe lucruri, de familie, am încercat să restrângem cât putem de mult accesul altor persoane în rândul nostru, ceea ce ne-a ieșit în final, dar cu mari sacrificii. 

– Nici părinții.

Continuarea pe gsp.ro