◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

JOCURILE OLIMPICE ȘI VACCINAREA SPORTIVILOR

Este indiscutabil faptul că unul dintre principalele subiecte de primă pagină, în contextul evoluțiilor tot mai imprevizibile ale virusului COVID 19, îl constituie realizarea vaccinului pentru imunizarea populațiilor, ca măsură eficientă de combatere a răspândirii și agravării situației la nivel global. 

Acest virus a produs tulburări profunde în societate, producând imense pagube din punct de vedere social și material. Unul dintre sectoarele puternic afectate, dar despre care se vorbește mai puțin (sau deloc) este și cel al sportului. Blocarea activității sub toate formele sale a produs însemnate pagube, pentru că activitatea sportivă nu se reduce doar strict la spectacolul oferit de performeri în cadrul competițiilor, indiferent de nivelul lor, ci are, pe orizontală și verticală, o serie de conexiuni extrem de puternice. Fie și simpla anulare a unui concurs atrage după sine o serie de pierderi și în activitățile conexe. Oricum, se estimează că industria sportului (și industria presei, de asemenea) a înregistrat pierderi de miliarde în această perioadă. 

Exemplul cel mai elocvent este cel al amânării Jocurilor Olimpice, planificate în vara anului trecut, pentru anul acesta, cu toate consecințele, cu semnale, tot mai îngrijorătoare, și pentru soarta apropiatelor întreceri olimpice, Japonia declarând, cu 200 de zile înaintea Deschiderii, stare de urgență pentru următoarea perioadă de 30 de zile. Primul ministru japonez Yoshihide Suga a declarat joi (6 ianuarie) starea de urgență în capitala Tokyo și trei prefecturi învecinate (Chiba, Saitama și Kanagawa), în încercarea de a reduce răspândirea coronavirusului după o creștere a numărului de noi infecții tara. ”Locuitorii din zona Greater Tokyo, care reprezintă aproximativ 30% din populația țării, sunt îndemnați să evite ieșirile neesențiale și să rămână acasă după ora 20:00, restaurantele și barurile fiind obligate să închidă la acel moment. De asemenea, sălile de sport, magazinele și cinematografele trebuie să respecte orele reduse de funcționare, dar școlile vor rămâne deschise. Măsurile limitează, de asemenea, numărul de spectatori la evenimentele sportive la 5.000 și încurajează mai multă muncă de acasă, cu scopul de a reduce populația de birouri cu 70%. Tokyo, orașul gazdă al Jocurilor Olimpice și Paralimpice din această vară, a confirmat joi un record de 2.447 de cazuri noi de coronavirus, depășind cu 800 maximul precedent din ziua precedentă. Sunt sigur că putem învinge acest lucru. Dar pentru a face acest lucru, trebuie să cerem tuturor să trăiască cu unele restricții… Voi face tot ce îmi stă în putință pentru a îmbunătăți situația într-o lună. Sunt hotărât să organizez Jocuri sigure și luând toate măsurile posibile împotriva infecției”, a declarat Yoshihide Suga.

Sigur, apariția vaccinului, difuzarea lui, începerea procesului de vaccinare, organizarea acestei acțiuni de către fiecare țară, realizarea unei prioritizări în ceea ce privește administrarea,  constituie o implicare urgentă și coerentă. 

În acest context, Comitetul Internațional Olimpic și-a exprimat și subliniat că sprijină accesul prioritar pentru grupurile cu risc ridicat și lucrătorii din domeniul sănătății, ceea ce este firesc. ”CIO continuă să sprijine vaccinarea celor nevoiași, grupuri cu risc ridicat, asistente medicale, medici și toți cei care țin societățile noastre în viață ca o prioritate”, a declarat un purtător de cuvânt al CIO. 

În același timp, având în vedere apropiatele Jocuri Olimpice cu deosebire, s-a lansat ideea introducerii și a sportivilor în grupurile prioritare, în încercarea de a se asigura o platformă cât mai sigură pentru desfășurarea Jocurilor. Canadianul Richard Pound, vechi și important membru al C.I.O., a susținut că prioritizarea sportivilor pentru administrarea vaccinului ar fi „cel mai realist mod” de a se asigura că Jocurile au loc în acest an. „În Canada, unde am putea avea 300 sau 400 de sportivi selecționați pentru Olimpiadă, a se  aloca 300 sau 400 de vaccinuri din mai multe milioane, în scopul de a avea reprezentanți la un eveniment internațional de asemenea statură, caracter și nivel, nu cred că ar exista nici un fel de opoziție publică. Este o decizie a fiecărei țari de a lua această măsură și nu cred că vor fi oameni care să spună că am sărit coada. Cred că este modul cel mai realist de a merge mai departe „, a spus Pound Sky News.

De altfel, Comitetul Olimpic Internațional și-a exprimat angajamentul de a avea cât mai mulți participanți vaccinați pentru COVID-19 înainte de Tokyo 2020, desigur, afirmând în mod repetat, că nu se dorește o acțiune înaintea celor destinate celor care au cel mai mult nevoie de nevoie de vaccinare. Președintele CIO, Thomas Bach, a încurajat, în noiembrie, sportivii să se vaccineze cu COVID-19 înainte de Jocurile Olimpice de la Tokyo, dar a insistat că nu va fi o cerință de participare la Jocuri. El a spus că aceasta ar fi o „decizie liberă” pentru sportivi și toți cei implicați în eveniment, afirmând că acest lucru este un „semn de respect” pentru ceilalți concurenți și pentru națiunea gazdă, sugerând, totodată, că ”CIO va suporta o parte din costurile pentru vaccinarea participanților la Tokyo”.

„În ceea ce privește Jocurile Olimpice, CIO și Comitetul de Organizare Tokyo au urmat principiul care le-a condus toate deciziile de până acum, și anume organizarea Jocurilor într-un mediu sigur pentru toți cei implicați. CIO va colabora cu Comitetele Naționale Olimpice pentru a încuraja și asista sportivii lor, oficialii și părțile interesate pentru a obține vaccinul înainte de a merge în Japonia. Acest lucru este, desigur, pentru a contribui la siguranța Jocurilor, dar, de asemenea, din respect pentru poporul japonez. Ei ar trebui să fie încrezători că se face totul pentru a proteja nu numai participanții, ci și poporul japonez însuși. Sportivii sunt modele importante de urmat, iar prin administrarea vaccinului pot transmite un mesaj puternic că vaccinarea nu este doar despre sănătatea personală, ci și despre solidaritate și considerație pentru bunăstarea celorlalți în comunitățile lor”, afirmă oficiali ai CIO.

Secretarul general al Comitetului Olimpic Canadian (COC), David Shoemaker, a declarat că se lucrează și la ipoteza că vaccinurile nu vor fi disponibile sportivilor săi înainte de Jocuri. „Lucrătorii din prima linie și persoanele vulnerabile trebuie să aibă în continuare prioritate. Lucrăm din greu pentru a proteja sănătatea și siguranța sportivilor din Canada, dar când vine vorba de COVID-19, suntem cu toții Echipa Canada.”

Directorul Executiv al Asociației Olimpice Britanice (BOA), Andy Anson, și-a exprimat speranța că sportivii săi ar putea fi luați în considerare pentru vaccinuri înaintea Jocurilor. „Prioritatea trebuie să fie oamenii care au cea mai mare nevoie de ea; lucrătorii din prima linie, persoanele în vârstă și persoanele vulnerabile. Va veni o vreme, sperăm, înainte de Jocurile Olimpice, atunci când sportivii pot fi luați în considerare pentru vaccinare, dar vom face acest lucru numai atunci când este cazul.”

Comitetul Olimpic al Israelului (OCI) a recomandat luna trecută ca sportivii săi să efectueze vaccinarea pentru Jocurile Olimpice de la Tokyo pentru a-i proteja.

Cu toate acestea, incertitudinea rămâne, pericolul unei noi anulări (de data aceasta definitiv) a Jocurilor Olimpice și Paralimpice planează în Capitala japoneză cu mai puțin de 200 de zile înainte de Deschidere. Jocurile au fost amânate din 2020 din cauza pandemiei COVID-19, dar criza de sănătate pare să se fi agravat după descoperirea noii variante a virusului, considerată a fi cu până la 70% mai transmisibilă. Japonia este una dintre națiunile unde s-a detectat noua variantă și a fost decretată starea de urgență. Există, totuși,  speranța că dezvoltarea unui număr de vaccinuri COVID-19 va permite orașului Tokyo să organizeze competiția în condiții de siguranță. 

Având în vedere toate acestea, Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Ministerul Tineretului și Sportului are obligația de a deschide și urgenta discuțiile pentru găsirea unor mijloace care să aibă în vedere introducerea, fără a afecta grupurile prioritare, posibilitatea vaccinării sportivilor. Cum delegația României nu va fi, probabil, una prea mare… 

 

Emanuel Fântâneanu

Membru Comitetul Executiv AIPS

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *