default-logo

Revista Eon- o fereastră dinspre autohton spre universal

 

          A apărut primul număr (Vol.1, nr 1/2021), al Revistei semestriale de cultură Eon, publicată de Editura Agnor, din Sibiu. Din editorialul Începem la timp, semnat de redactorul-șef al publicației, scriitorul și universitarul sibian Gabriel Hasmațuchi, reținem: „Într-un context realmente provocator, Revista Eon  apare ca urmare a unei strânse colaborări între scriitori, profesori, publiciști și cercetători din varii colțuri ale lumii. Tocmai de aceea Eon își propune să fie un spațiu cultural și științific de o largă deschidere, dinspre autohton spre universal și invers”.

               Noua revistă se angajează, deci, să publice preponderent studii, eseuri și recenzii de nivel academic, dar și larg cultural, din domenii complementare, precum: filosofia, religia, literatura, ori antropologia, fără a evita însă științele comunicării, gândirea politică, arta, ori etnologia. „Cu optimism și prudență începem, așadar, un proiect de lungă durată”, se mai spune în mesajul de deschidere.

              Firesc, cuprinsul primului număr al Eon-ului ne oferă și un eșantion publicistic de excepție, o vitrină a unui segment cultural select și accesibil, în același timp. Teme precum : Europa și Islamul – conflict și conviețuire în jurul Mediteranei (Dragoș Dragoman), Come back, Michel Foucault, we need you ! ( Viorella Manolache), Nefârtatul, un erou al catabasisului (Petru Adrian Danciu), Legile lui Asimov – norme metodologice (Mircea Băduț), ori File dintr-o epopee identitară – De neamul marmațienilor ( Marian Nencescu) etc,  atrag de la început prin ineditul modului de abordare teoretică, ca și prin eleganța stilului. 

            Fiind prima publicație, asumat filosofică, apărută la noi după plecarea în Lumina gândului deplin a profesorului-academician Alexandru Surdu, revista cuprinde și un cuvenit omagiu postum : „Filosof sistemic, Alexandru Surdu nu a neglijat nici simbolurile. Un astfel de model social, simbolistic în formă și etico-moral în conținut, a fost și ultimul său proiect de suflet, crearea Ordinului Cavalerilor Marmațieni. Și poate că acolo, în Eternitate, tot la Marmația, leagănul miticilor hiperborei, îi e gândul.” 

       Girată de nume cunoscute de publiciști și literați din toate colțurile țări, dar și din diaspora culturală (Ion Dur, Ioan Radu Văcărescu, ori preot Constantin Necula, de la Sibiu, Dan Anghelescu, Constantin Schifirineț, ori Marian Nencescu, de la București, părintele Theodor Damian, de la New York, Marius-Iuliu Moraru, de la Roma, Alina Țenescu, de la Craiova, Delia Șuiogan, de la Baia Mare, Marius Cucu, de la Suceava, Ovidiu Pecican, de la Cluj-Napoca ș.a.) revista este cu adevărat o tribună  de cultură pan-românească. 

      Densă, doctă și elegantă, Revista Eon își cere pe bună dreptate dreptul la identitate în Cetatea publicisticii românești.

Marian NENCESCU /  UZPR    

                      

 

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.