default-logo

Impozitele în evoluţia lor, de la relatările din Biblie și până în zilele noastre

Spiritul unui popor, nivelul cultural, structura socială, faptele politice, toate acestea şi încă multe altele se pot regăsi în istoria sa fiscală… Cel care ştie să asculte acest mesaj va înţelege mult mai bine frământările istoriei omenirii”. (Joseph Schumpeter).

Frământările istoriei lumii se reflectă în politica fiscală întrucât 

impozitele şi cheltuielile sunt două instrumente puternice aflate în mâna guvernului”. 

(Paul A. Samuelson, Economia).

Cuprins.

  1. Precizări preliminare
  2. Impozitele relatate în Vechiul Testament.
  3. Impozitele relatate în Noul Testament.
  4. Dovezi ale descoperirilor arheologice despre începuturile fiscalităţii în lume.
  5. Evoluţia fiscalităţii după sfârşitul relatărilor din Biblie.

Rezumat. Biblia conţine numeroase şi deosebit de valoroase consemnări despre impozite (exprimate prin „dări”, „zeciuială”, „biruri”, „taxe”, „impozite”) pe o perioadă de aproape 2.000 de ani, respectiv de pe timpul lui Iosif (care a trăit în jur de 1.700 î.Hr.) şi până cel mai târziu în jurul anului 100 după Hristos (d.Hr.) când sunt ultimele relatări despre impozite în Evangheliile lui Marcu, Matei şi Luca. O abordare corectă şi completă despre „începuturile fiscalităţii în lume” trebuie să înceapă cu studiul Bibliei, materialul de faţă fiind edificator cu privire la primele şi cele mai vechi impozite din lume. Materialul de faţă pune în evidenţă evoluţia fiscalităţii, de la „zeciuială”, de la darea anuală de 10%, sub formă de „capitaţie”, de „impozit pe cap de locuitor”, din recolte, din animale etc., şi până la povara fiscală din zilele noastre când: 1) numărul impozitelor (şi al taxelor, fiscale şi parafiscale), percepute sub denumiri şi forme dintre cele mai subtile, directe (vizibile) şi indirecte (invizibile, ascunse în preţul produselor şi în tariful serviciilor) a crescut în unele ţări până la 500 – 600, precum şi în România în perioada 1995 – 2005; 2) mărimea impozitelor, indiferent de forme de exprimare (în cote procentuale, în sumă fixă etc.) au ajuns în unele ţări până la 62% din veniturile salariale, până la 75% sub formă de accize la unele produse; 3) materia impozabilă s-a extins aproape asupra tuturor produselor şi serviciilor.

  1. Precizări preliminare

Cineva a afirmat ca avem peste 35 de milioane de tratate juridice pentru a impune Cele 10 Porunci.” (Bert Masterson).

Biblia conţine numeroase şi deosebit de valoroase consemnări despre impozite (exprimate prin „dări”, „zeciuială”, „biruri”, „taxe”, „impozite”) de la facerea lumii şi până în urmă cu circa 2000 de ani, adică până cel mai târziu în jurul anului 100 după Hristos (d.Hr.) când sunt ultimele relatări despre impozite în Evangheliile lui Marcu, Matei şi Luca (Evanghelia lui Ioan nu conţine relatări de natura acestor obligaţii de plată).

Cei care doresc să se documenteze despre „începuturile fiscalităţii în lume” ar trebui să înceapă cu studiul Bibliei, materialul de faţă fiind edificator cu privire la primele şi cele mai vechi impozite din lume.

Cu titlu de exemplu prezentăm, în sinteză, următoarelor scrieri din Biblie care conţin consemnări despre impozite.

În Vechiul Testament.

Geneza 47:24 şi 26: 

Leviticul 27:30-34. Zeciuielile.

1.Samuel 8:11-17.

2.Samuel 20:24. Dregătorii lui David.

  1. Împaraţi 4.6. Slujbaşii cei mai înalţi ai lui Solomon.

Ezra 4:13.

În Noul Testament.

Matei: 17:24-26.Isus plăteşte darea pentru Templu. 

Matei 25:14-30. Pilda talanţilor.

Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.