default-logo

Slujbă de pomenire pentru revoluţionarul Tudor Vladimirescu. Cum s-a aniversat împlinirea a doua secole de la Proclamaţia de la Padeş

O serie de manifestări s-au desfăşurat astăzi, 23 ianuarie, când s-au împlinit 200 de ani de la Proclamaţie de la Padeş a lui Tudor Vladimirescu, care a reprezentat începutul Revoluţiei de la 1821.

La catedrala din Piaţa Prefecturii a avut loc o slujbă de pomenire a revoluţionarului din Vladimir. Două asociaţii istorice din Ardeal, „Testamentul lui Avram Iancu“ şi „Carpaţii Mihai Eminescu“, şi scriitorul Laurian  Stănchescu au organizat acest eveniment. 

„Sunt 200 de ani de ani de zavera lui Tudor Vladimirescu şi în virtutea proiectului pe care îl am în Parlamentul României prin care cer ca Tudor Vladimirescu şi Ecaterina Teodoroiu să devină martiri şi eroi ai naţiunii române prin jertfa făcută românismului, am dorit să cinstim acest lucru împreună cu doamna doctor Mădălina Fărcaş, preşedintele Asociaţiei Cultural Istorice Testamentul lui Avram Iancu, care a venit din Târgu Mureş. Este imperios ca în clasa politică şi în politică să îşi facă loc cultura şi istoria naţională, pentru că de-a lungul timpului s-a văzut că acolo unde nu există cultură, naţiunile pier.

Această naţiune milenară a noastră nu trebuie să piară pentru că nişte politicieni nu îşi fac datoria de români. Din acest motiv am venit să cinstim memoria lui Tudor Vladimirescu printr-o slujbă în faţa bisericii Sfinţii Voievozi din inima Gorjului. Fără aceşti înaintaşi ai noştri nu am fi existat astăzi ca spiritualitatea românească“, a spus scriitorul Laurian Stănchescu.

La Monumentul lui Tudor din Câmpia Soarelui de la Padeş, locul unde în urmă cu 200 de ani a avut loc Proclamaţia, au avut loc mai multe manifestări: actorii de la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“ din Târgu Jiu au prezentat o scenetă în care au redat evenimentele din urmă cu 200 de ani. Autorităţile şi oamenii politici au depus coroane de flori şi au fost rostite alocuţiuni despre importanţa evenimentului istoric.

De asemenea,în faţa Liceului de Artă din Târgu Jiu a avut loc prezentarea unei expoziţii de grafică cu tema revoluţiei lui Tudor Vladimirescu, sub semnătura lui Grigore Haidău. 

adevarul.ro

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.