◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

„Romeo şi Julieta la Mizil” Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă, ediţia a XIV a , 2020-2021

În vremuri pandemice, când vremea pare că toarce la umbră şi entuziasmul păleşte în spatele scuzelor şi al comodităţii, într-un orăşel din Prahova timpul devine poveste şi spaţiul rămâne primitor pentru iubitorii de frumos. 

„Mizilul!…Aşezată la poalele Tohanilor, celebre podgorii, această urbe- o grădină – se răsfaţă cu multă cochetărie pe o pajişte plană, asupra căreia bate soarele în plin de cum răsare şi până apune, iarna şi vara.” (I.L.Caragiale-„O zi solemnă”)

Festivalul cultural organizat din 2007 la Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” (Mizil, Prahova) contrazice ideea că în învăţământul şi în cultura românească nu există mişcări de masă, atent organizate cu devotament de profesori. Domnul profesor Bădicioiu Laurenţiu nu cunoaşte noţiunea programului fix, confundă orarul şcolii cu orarul personal…Eh, ce mai e şi asta în contextul demn de Caragiale al unei ţări care cochetează cu lenea şi cu amatorismul? Şase luni din an dăruieşte domnul profesor pentru bunul mers al acestei manifestări. Ce ziceţi, alţii doresc doar vacanţe…Pesemne experienţa de marinar şi de fotograf pe un vas de croazieră generează apetenţa viitorului domn profesor pentru iniţiativă şi orizont deschis. Referinţa livrescă la comedia „Romeo şi Julieta la Mizil” de George Ranetti este de bun augur, făcându-se aluzie la combinaţia dintre comedie şi realitate, dintre parodie şi lirism. Toate acestea sub suport academic, cu invitaţi de seamă şi cu concurenţi marcaţi de solemnitatea participării.

Anul 2020-2021 a inaugurat festivalul în formulă „online”. L-am rugat pe domnul profesor Bădicioiu să îmi mărturisească un avantaj al acestei maniere de desfăşurare. Participanții au avut cu toții loc în „sală”, spre deosebire de edițiile anterioare, când chiar și holul era plin, iar festivitatea avea loc cu ușile deschise. Dezavantaj: au lipsit îmbrățișările prietenești și, nu în ultimul rând, banchetul de după festivitate.

Să nu vă răpesc mult timp, vă supun atenţiei comunicatul de presă după festivitatea de premiere:


PREMIERĂ LA PREMIERE!

Festivalul  „Romeo și Julieta la Mizil”-ed. a 14-a, pe ZOOM

„- Leonido, care e capitala judeţului Buzău? 

– Mizilul, domnule! a răspuns cu mândrie tânărul Leonida, viitor primar al urbei sale natale.” 

Gala de premiere a Festivalul internațional de Poezie și Epigramă „Romeo și Julieta la Mizil”, ed. a XIV-a a avut loc pe 30.01.2021, on-line, pe platforma Zoom. Au fost peste prezenți on-line peste100 de participanți, printre care și nume de referință ale vieții culturale românești, dar și din R.Moldova, Ucraina cum ar fi acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române, Arcadie Suceveanu, președintele Uniunii Scriitorilor din R. Moldova, acad. Nicolae Dabija, criticul Daniel Cristea-Enache. Au mai fost prezenți prof.univ.dr. Alexandru Șonea, președintele Senatului Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, prof.dr. Doru Dumitrescu, inspector în Ministerul Educației și Cercetării, prof.univ.dr.ing. Corneliu Berbente, de la Facultatea de Aeronautică etc. Din echipa de conducere a Inspectoratului Școlar Județean a fost prezentă dna insp.șc.gen.adj. Liliana Țenescu, dar și alți inspectori de diferite specialități.

Gala a ținut patru ore, timp în care a avut loc premierea, dar s-au ținut și prelegeri pe diverse teme, de o ridicată valoare culturală și științifică. Astfel, acad. Nicolae Dabija a conferențiat despre începuturile poeziei românești, prezentând informații și documente sui-generis, Arcadie Suceveanu despre viitorul poeziei contemporane, iar Daniel Cristea-Enache despre poezia anilor 60. 

Un moment artistic deosebit a fost secvența de balet, realizată în Frankfurt de către  balerina Roberta di Laura, care a fost prezentă și la Mizil în 2019.

Organizatorii au acordat 12 premii pentru cele două secțiuni, Epigramă și Poezie, împărțite în alte două secțiuni: una pentru elevi și alta pentru adulți. La secțiunea Poezie-adulți, Marele premiu George Ranetti a fost obținut de Mirela Grigore, din Buzău, premiul „Grigore Tocilescu” (2) de Ana Drăgoianu din Țânțăreni, Gorj, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) de Mărioara Nedea, din Giurgiu. La secțiunea Epigramă-adulți, Marele premiu „George Ranetti” a fost obținut de Ion Moraru, din com. Independența, Galați, Premiul „Grigore Tocilescu” (2) l-a primit Gheorghe Eftimie, din Buzău, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) Gheorghe I. Gheorghe, din București. La secțiunea Poezie-elevi, Marele premiu „George Ranetti” a fost obținut de eleva Datcu Cătălina, din Vadu Pașii, Buzău, Premiul „Grigore Tocilescu” (2) de Cotigă Maria, tot din Buzău, ambele de la Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Buzău, iar Premiul „Agatha Bacovia” (3) de eleva Antoneag Iulia, de la Liceul Tehnologic „Iorgu Vârnav Liteanu”, Liteni, jud. Suceava. La secțiunea Epigramă-elevi, a câștigat Marele premiu „George Ranetti” Gugu Andreea, de la C.N. „Mihai Viteazul” din Ploiești, prof. îndrumător Simache Ramona, premiul „George Ranetti”(2) Popa Veronica, din Focșani, Palatul Copiilor și premiul „Agatha Bacovia” (3) Belciug Rebeca de la C.N. „I.L. Caragiale”, prof. îndrumător Banu Ana-Maria.

Festivalul este susținut de Fundația Culturală „Romeo și Julieta la Mizil” în colaborare cu Liceul Teoretic „Grigore Tocilescu” și se află sub egida Ministerului Educației și Cercetării și a Inspectoratului Școlar Județean Prahova, în colaborare cu Casa Corpului Didactic Prahova. 

Printre partenerii media se numără Radio România Actualități, Radio România Cultural, TVR, Literatura de azi, revista Epigrama, Ziarul Prahova, Linia întâi, Telegrama, CD Press, Terra Magazin. 

La festivalul mizilean au fost prezenți, de-a lungul timpului, Solomon Marcus (de trei ori), Mircea Ionescu Quintus (sărbătorit la 100 de ani), Ștefan Cazimir (aproape la toate edițiile) Nicolae Dabija, Dan C. Mihăilescu, Daniel Cristea-Enache (de mai multe ori), Mircea Dinescu, Mihai Stănescu, George Corbu (la toate edițiile) Dan C. Lupescu, Alexandru Mironov, George Stanca, Nicolae Dragoș, Corneliu Leu, Daniela Vlădescu, Mircea Vintilă

Coordonatorii festivalului: Laurențiu Bădicioiu, Victor Minea și Claudiu Minea.

„A! şi-a zis el în gândul lui. A! care va să zică, Mizilul nu e capitală de judeţ!” (O zi solemnă, de I.L. Caragiale)

Vom reveni la anul ! Monşer, la bună vedere !

Ioana Reiter-Sandu/UZPR

 

Un comentariu pentru “„Romeo şi Julieta la Mizil” Festivalul Internaţional de Poezie şi Epigramă, ediţia a XIV a , 2020-2021

  1. Ca sa faci un festival.
    Fara sa fii dus de val.
    E o treaba, cum sa zic?
    Nu e chiar un MIZIL IC!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *