◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Cine a intrat în guvernul Gavrilița

Săptămâna viitoare, candidata la primul ministru Natalya Gavrilitsa își va prezenta echipa și programul în parlament. Trei partide parlamentare au anunțat deja că nu vor sprijini noul cabinet pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate. Potrivit NM, acestea ar putea fi programate pentru 6 iunie. În același timp, potrivit experților, alegerile nu sunt acum benefice pentru nimeni în afară de PAS, iar declarațiile liderului PSRM Igor Dodon „pot fi un joc”.

 

Cabinetul abandonat

Pe 5 februarie, Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) a publicat pe site-ul său web componența cabinetului de miniștri componența cabinetului de miniștri al Nataliei Gavrilitsa, care a fost nominalizată de președintele Maia Sandu la 27 ianuarie ca candidat la prim-ministru . Printre candidații la miniștri se numără deputatul PAS Sergei Litvinenko, fostul ministru al apărării Viorel Cibotaru, vinificatorul Ion Luca, consilierul prezidențial Alla Nemerenko și alții.

Natalya Gavrilitsa, vicepreședinte PAS, a declarat reporterilor că „PAS a format un guvern pro-european anticorupție și a dezvoltat un program de reformă ambițios, astfel încât actuala majoritate informală a PSRM-Shor să nu voteze acest cabinet”.

Notăm că o parte din această „majoritate informală” reprezentată de PSRM a anunțat deja că nu va vota pentru guvernul din Gavrilitsa. Anterior, partidele PAS, Platform Dignity and Truth (DA) și Partidul Democrat au anunțat același lucru.

Deputații PAS au cerut mai întâi boicotarea ședinței parlamentare, care va discuta votul de încredere în guvernul Gavrilitsa, dar apoi a abandonat această idee. După cum a explicat șeful fracțiunii PAS, Igor Grosu, aceștia au decis să vină la această întâlnire pentru a-și „proteja colegul” Gavrilitsa și, dacă este necesar, pentru a „lupta” PSRM: „Pentru ca întâlnirea, dacă vor veni socialiștii la ea , nu se transformă într-o luptă politică banală. „

Facțiunea DA, potrivit șefului său, Alexander Slusar, va veni și ea la ședință, dar nu va vota pentru cabinet. În același timp, DA crede că Moldova are nevoie de un guvern interimar pentru a rezolva mai multe sarcini importante, inclusiv deblocarea finanțării externe.

„Dar această inițiativă trebuie să vină de la președintele Sandu. Am fi gata să votăm pentru un guvern care va funcționa câteva luni și va rezolva problemele importante pentru țară. Iar numirea lui Gavrilitsa este formală, iar deputații PAS au spus că nu vor vota pentru acest candidat. Deci, de ce am face-o atunci? ” – a spus Alexander Slusar.

Deputații din fracțiunea „Shor”, grupurile Pentru Moldova și Pro Moldova nu au exprimat încă public dacă vor vota pentru noul cabinet.

Alegere grea

Fostul președinte și șeful PSRM Igor Dodon a declarat la TV că PSRM a decis să nu voteze guvernul Gavrilitsa, pentru a provoca astfel alegeri parlamentare anticipate. Dodon a numit și date posibile pentru alegeri anticipate – 23 mai, 30 mai, 6 iunie, 13 iunie, 20 iunie sau 27 iunie.

Alexander Slusar, în comentariul său către NM, a explicat că, dacă guvernul nu este aprobat, alegerile, luând în considerare toate procedurile legale și termenele limită, pot avea loc nu mai devreme de 23 mai. În același timp, deputatul consideră că alegerile vor avea loc fie pe 30 mai, fie pe 6 iunie.

O sursă informată apropiată de PSRM a declarat pentru NM că socialiștii vor să organizeze alegerile din 6 iunie. NM nu a putut confirma aceste informații.

Analistul politic Stella Zhantuan consideră că declarațiile lui Igor Dodon nu ar trebui să fie de încredere, deoarece acestea sunt adesea contradictorii. „El nu avea de gând să creeze o coaliție cu PDM, dar a creat, a spus că nu va vota cu partidul Shor, dar el a votat”, a reamintit ea.

În plus, Stella Zhantuan a atras atenția asupra „simptomelor ciudate” emergente și a sugerat că declarațiile lui Igor Dodon sunt un joc, iar strategia sa va fi neașteptată. Expertul a atribuit decizia șefului fracțiunii Pro Moldova, Andrian Candu, „simptomatologiei ciudate” de a retrage procesul împotriva deputatului neafiliat Yevgeny Nikiforchuk, precum și declarația unui alt deputat pro-Moldova, Vladimir Cebotari, care a reamintit Constituționalul Decizia Curții, potrivit căreia președintele este obligat să numească un candidat la funcția de prim-ministru, va propune o majoritate parlamentară formalizată.

Reamintim că Nikiforchuk a anunțat public în martie 2020 că deputații care au părăsit Partidul Democrat au primit 150.000-250.000 € pentru acest lucru. Kandu se numără printre acești deputați. Nikiforchuk însuși era atunci membru al fracțiunii PDM. După aceea, Kandu a intentat un proces împotriva lui Nikiforchuk.

„Ce a făcut-o pe Kanda să se răzgândească? Activarea grupului Pro Moldova înseamnă că acești prieteni-dușmani ne pot surprinde ”, a spus Zhantuan. Amintim, grupurile parlamentare Pro Moldova și Pentru Moldova au fost create de oameni din fracțiunea Partidului Democrat.

Curs de reducere

Potrivit Stella Zhantuan, alegerile nu sunt benefice acum pentru nimeni în afară de PAS, prin urmare, în parlament „vor fi create situații și coliziuni pentru a întârzia procesul”. „Cred că Dodon candidează pentru postul de prim-ministru. Nu se știe în această compoziție a parlamentului sau în alta ”, a menționat Zhantuan. În același timp, potrivit ei, alegerile pot avea loc cu adevărat în iunie, dacă Igor Dodon joacă sincer și deschis, după cum spune el.

Expertul consideră că este încă dificil de determinat în funcție de ce scenariu se vor dezvolta evenimentele din politica moldovenească.

Șeful Asociației pentru Democrație prin Participarea ADEPT, Igor Botan, consideră, de asemenea, că declarațiile lui Igor Dodon sunt „probabiliste”, deci nu se știe dacă vor exista alegeri în iunie. „Situația politică spune că Igor Dodon trebuie să se arunce în viața politică actuală și că nu este suficient pentru a fi liderul PSRM”, a remarcat expertul.

El a atras atenția și asupra faptului că, judecând după sondajele de opinie publică, conform rezultatelor alegerilor din iunie, fracțiunea parlamentară PSRM poate fi redusă cu aproape o treime. „Fracțiunea va scădea, dar va include deputatul Igor Dodon și toate acestea vor suna ca o oportunitate de a reînnoi componența parlamentului”, a menționat Botan și a adăugat că este dificil pentru liderul partidului fără o funcție oficială. Expertul nu vede alt sens ca PSRM să organizeze alegeri anticipate.

 

NM Espresso

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *