◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Radical din Escu cu Mircea G. Florescu – Tema emisiunii: “2021 – Anul European al Căilor Ferate”

Consemnează, Cristian Segărceanu, Spania

Emisiunea online Radical din Escu cu Mircea G. Florescu, președintele Asociación Socio Cultural Romanati și redactor la ziarul Români in Andalucia din cadrul Centro Cultural La Tierra Tracia, El Ejido, Almeria  a adus in actualitate o nouă temă de interes social.

   Sâmbătă, 6 februarie de la ora 19.00, in cadrul emisiunii au fost invitați Rodrigo Gabriel Maxim, președinte Federația Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România-FSTR , vicepreședinte al CSN MERIDIAN și membru al Consiliului Economic și Social din România; Ion Draghia, mecanic instructor și lider sindicat SUS CFR CĂLĂTORI-FST MECANICI Adjud și Dumitru Fornea, Secretar General al Confederației Sindicale Naționale MERIDIAN, Membru al Comitetului Economic și Social European. 

Tema generală de dezbatere a fost “2021 – Anul European al Căilor Ferate”- Dezvoltarea transportului feroviar, soluția pentru o mobilitate ecologică, sigură și confortabilă.

UE a declarat anul 2021 „Anul european al căilor ferate”, pentru a promova utilizarea mai frecventă a trenului, care este un mijloc de transport sigur și ecologic.

Pe 15 decembrie, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei de a declara 2021 „Anul european al căilor ferate”.

Decizia, adoptată de Consiliu la 16 decembrie, este legată de eforturile UE de a promova moduri de transport ecologice și de a realiza neutralitatea climatică până în 2050, conform Pactului verde european. Au fost deja planificate mai multe activități de promovare a transportului feroviar în întreaga UE, pentru a încuraja utilizarea acestuia de către cetățeni și întreprinderi.

O mobilitate ecologică și sigură

 Transporturile reprezintă 25 % din emisiile de gaze cu efect de seră din UE. Transportul feroviar însă produce doar 0,4 % din emisiile de gaze cu efect de seră din Uniune. Majoritatea căilor ferate sunt electrificate, iar transportul feroviar este singurul mod de transport care și-a redus considerabil emisiile din 1990 până astăzi. Transportul feroviar poate fi un factor important și pentru turismul sustenabil.

  Pentru că sunt foarte puține accidente de tren, acesta este și cel mai sigur mijloc de transport terestru: doar 0,1 accidente pe miliard de pasageri pe km sunt accidente feroviare, față de 0,23 pentru accidentele de autobuz, 2,7 pentru accidentele de mașină și 38 pentru accidentele de motocicletă (2011-2015). În 2018, Parlamentul a aprobat noi măsuri de consolidare a drepturilor pasagerilor căilor ferate.

  Transportul feroviar asigură legături în zonele îndepărtate, contribuind la coeziunea internă și transfrontalieră a regiunilor europene. Cu toate acestea, doar 7 % dintre pasageri și 11 % din totalul mărfurilor sunt transportate cu trenul. Infrastructura învechită, modelele de afaceri depășite și costurile ridicate de întreținere reprezintă unele dintre problemele de soluționat pentru a realiza un spațiu feroviar european unificat.

  Transportul rutier reprezintă 75 % din transportul intern de mărfuri: o parte semnificativă ar trebui orientată către transportul feroviar și căile navigabile interioare, pentru a reduce emisiile în acest sector și a-l face mai ecologic. Pentru realizarea acestui obiectiv sunt necesare investiții substanțiale și realizarea rețelei transeuropene de transport (TEN-T).

Transportul feroviar în timpul pandemiei de COVID-19

  Criza provocată de pandemie a demonstrat că, în situații excepționale, pe calea ferată pot fi transportate rapid bunuri esențiale, cum ar fi alimentele, medicamentele și combustibilii.

  Sectorul feroviar a fost grav afectat de criză, numărul pasagerilor scăzând substanțial din cauza măsurilor de restricționare a călătoriilor. Cu toate acestea, va trebuie să aibă un rol în realizarea unei redresări sustenabile în urma pandemiei.

  Anul 2021 este esențial pentru politica UE în domeniul feroviar, deoarece este primul an complet în care se aplică normele din cel de-al patrulea pachet legislativ feroviar. Acest pachet vizează crearea unui Spațiu feroviar european pe deplin integrat, eliminarea obstacolelor instituționale, juridice și tehnice rămase și susținerea creșterii economice.

  Investițiile în transportul feroviar și promovarea trenurilor ca mod de transport ecologic, sigur și modern reprezintă unul dintre obiectivele acestui an.

(https://www.europarl.europa.eu/news/ro/headlines/eu-affairs/)

   În dezbaterea de duminică, participanții au semnalat mai multe inconsecvențe legislative, precum și situațiile concrete cu care se confruntă in domeniul feroviar din România. Reprezentanții sindicali au subliniat importanța organizării mai bune a lucrătorilor din acest sector de activitate, cu obiectivul de a consolida structuri mai puternice și mai eficiente de apărare colectivă, care prin activități de advocacy sau prin acțiuni sindicale specifice, să descurajeze orice derapaj politic și legislativ ce poate afecta condițiile de viață și de muncă ale lucrătorilor din transportul feroviar de marfă și pasageri. 

Duminică, 24 ianuarie 2021, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN  a condamnat măsurile de austeritate adoptate de  Guvernul României la sfârșitul anului 2020, pe care le consideră ca fiind imorale și injuste pentru lucrătorii din România, prin protestele desfășurate  în faţa Guvernului României, în faţa sediilor mai multor ambasade şi instituţii relevante din administraţia publică central.

Organizațiile sindicale din structura CSN MERIDIAN nu sunt de acord cu măsurile fiscal bugetare prevăzute, atât de OUG nr. 226/2020, cât și cu orice alte măsuri pe care Guvernul României ar putea să le aibă în vedere, în perioada următoare, pentru înghețarea salariilor și pensiilor în anul 2021 sau pentru prorogarea unor termene de aplicare a legilor în vigoare cu impact bugetar pentru anul 2021.

“Este neconstituțional și inacceptabil ca Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, Statutul personalului feroviar, Statutul personalului silvic, Legea privind sistemul unitar de pensii publice, Legea nr. 223/2015 privind pensiile militare de stat și alte acte normative care privesc nu numai drepturile lucrătorilor și pensionarilor, dar chiar și drepturile unor mici întreprinzători autohtoni, să fie modificate din pix doar de Guvernul României, fără un control democratic al Parlamentului României.”,  se arată in comunicatul oficial al CSN Meridian.

   Confederaţia Sindicală Naţională MERIDIAN a solicitat Guvernului României printre alte revendicări:

   Să stabilească salariul minim brut pe economie la 2400 lei începând cu 1 ianuarie 2021;

   Să nu împiedice aplicarea legilor privind statutul personalului feroviar și statutul personalului silvic;

   Să asigure dezvoltarea unui transport feroviar modern în România prin investiții în infrastructură și prin achiziția de trenuri electrice noi (100 rame electrice noi) din fonduri europene pe exercițiul financiar ‪2014-2020‬ și alte 200 de trenuri noi din fonduri europene pe exercițiul financiar ‪2021-2027‬;

   Să-și onoreze obligațiile financiare asumate prin contracte, față de firmele private care lucrează la infrastructura feroviară și/sau la infrastructura de metrou, aplicând un tratament egal firmelor românești care la acest moment sunt tratate mult mai prost comparativ cu firmele din străinătate;

Centro Cultural La Tierra Tracia din El Ejido prin Asociación Socio Cultural Romanati, organizație a societății civile înregistrată în Spania, are parteneriate încheiate cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, Confederația Sindicală Națională MERIDIAN, CCOO- Comisiones Obreras, Almeria, Spania și Sindicatul Național Forța Legii iar în cadrul programelor de activități care vor fi realizate împreună cu aceste organizații ale societății civile din România, sunt prevăzute dezbateri tematice privind realitățile socio-culturale din diverse domenii de activitate. 




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *