◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

COLOCVIILE BRÂNCUȘI

Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Consiliul Local și Primăria Municipiului Târgu Jiu, împreună cu Consiliul Județean Gorj, Ministerul Culturii și Muzeul Național „Constantin Brâncuși” organizează, în zilele de 18 și 19 februarie 2021, COLOCVIILE BRÂNCUȘI, manifestare dedicată sărbătorii naționale „Ziua Brâncuși”, la 145 de ani de la nașterea sculptorului.

Joi, 18 februarie, cu începere de la ora 10:00, în sala de expoziție a CJCPCT Gorj va fi vernisată expoziția de sculptură mică „Brâncuși, contemporanul meu”, sculptor Costel Păun, precum și o expoziție de carte Brâncuși. În continuare, va fi prezentat un moment evocator creat de CJCPCT și Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, cu tema „Brâncuși și Maria Tănase”.

În după-amiaza aceleiași zile, de la ora 17:00, la Casa Grădinarului din Parcul Central, cu ocazia redeschiderii magazinului și a punctului de informare aparținând CCDPCB, vor fi lansate cartea „Cula de pe Digul Jiului”, autor Adina Andrițoiu și revistele „Confesiuni” nr. 59-60 și „Brâncuși” nr. 5. Vizitatorii vor putea admira și lucrările artiștilor din cadrul Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, expuse pe simezele sălii de expoziție. 

Vineri, 19 februarie, în Parcul „Coloanei fără Sfârșit”, Asociația culturală „Tătărescu” și Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu” organizează, de la ora 10:00,  expoziția națională de desene în creion și cărbune „Întâlnire cu Brâncuși”, cu lucrări aparținând elevilor din mai multe județe din țară, dar și din diaspora. 

La ora 11:00, iubitorii de artă sunt așteptați la Galeriile Municipale de Artă din str. Traian nr. 7, la vernisajul expoziției „Obiect. Culoare. Desen. Instalație”, a Filialei Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România. Curatorii expoziției sunt Vasile Fuiorea, președintele filialei și artistul plastic Mihai Țopescu. Prezintă criticul de artă Pavel Șușară. 

De la ora 12:00, în sălile de expoziție ale Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, se va deschide expoziția de sculptură „Sinaxa”, cu lucrări ale sculptorului Laurențiu Mogoșanu. Expoziția va fi prezentată, de asemenea, de criticul de artă Pavel Șușară. 

În același spațiu generos al Muzeului Județean, de la ora 12:30, iubitorii de film vor putea revedea două pelicule produse de televiziunea națională, în regia lui Cornel Mihalache: „Hobița, tractorul și Coloana” și „Români care au schimbat lumea”. Proiecțiile vor fi urmate de masa rotundă cu tema „Brâncuși în lumea filmului”.

După-amiaza va continua în aceeași notă, a producției de film, cu lansarea poemului cinematografic „Omagiu lui Brâncuși, pe Calea Eroilor”, proiect inițiat de Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și susținut de Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Primăria și Consiliul Local Târgu Jiu, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului” și Asociația „Acasă la Brâncuși”. Regia, scenariul și comentariul Sergiu Cioiu, muzică și versuri Alexandru Mandy. 

Proiecția va avea loc la Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu” și va fi urmată de un recital Sergiu Cioiu și Maia Morgenstern, susținut de Consiliul Județean Gorj. Evenimentul este transmis în direct de către TVR Craiova, TVR 3 și on-line, pe Facebook și Youtube.

Muzeul Național „Constantin Brâncuși” vernisează, de la ora 18:00, expoziția de grafică „Desene în limba română” a artistului plastic Florin Preda Dochinoiu. În sălile muzeului se vor desfășura, în continuare, momentul artistic „Brâncuși – drumul spre devenire”, susținut de elevii Liceului de Arte „Constantin Brăiloiu” și recitalul cvartetului „Accente”.

„Ziua Brâncuși” se va încheia la Târgu Jiu cu eseul vizual teatral „Sărutul”, concept Horațiu Mihaiu și coregrafie Mălina Andrei, interpretat de actorii Teatrului Dramatic „Elvira Godeanu”, începând cu ora 20:00. 

Parteneri ai manifestării sunt: Institutul Cultural Român, Muzeul Județean Gorj „Alexandru Ștefulescu”, Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu”, Filiala Târgu Jiu a Uniunii Artiștilor Plastici din România, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, CJCPCT Gorj, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului”, Liceul de Arte „Constantin Brăiloiu”, Asociația „Acasă la Brâncuși”, Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”, Asociația culturală „Tătărescu”, Asociația cultural-istorică „Dumitru și Maria Pleniceanu”. 

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cultural, Radio România Internațional, TVR 3 și TVR Craiova , modernism.ro, Leviathan și Intell News.

Informații suplimentare despre evenimente se găsesc în programul manifestării.





Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *