◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro25.04.2024

“A FI ROMÂN TREBUIE SĂ POȚI “ – Grigore Vieru

A fi român  în Moldova de răsărit înseamnă dincolo de toate a fi un luptător pentru adevăr și demnitate,  pentru dreptul la  conștiință, pentru tine și pentru  semenii tăi.


Spiritul demnității naționale  a fost trezit și cultivat cu multă credință și dăruire de  o pleiadă de personalităţi care au pregătit Renaşterea Naţională în stânga Prutului, iar printre ei, numele poetului Grigore Vieru este unul de referință.
Recunoscut drept  părinte spiritual pentru generaţii, întreaga  creaţie a lui Grigore Vieru este pătrunsă  de zbuciumul poetului implicat plenar în ceea ce înseamnă destinul românului basarabean și datoria asumată de a cultiva  valorile  general-umane.
Durerea, suferința sufletului său erau și trăirile semenilor, care asemenea poetului n-aveau nevoie  decât de înțelegere și  mângâiere.
La acest sfârșit de săptămână, cu ocazia zilei de naștere-14 februarie,   am urmărit avalanșa de emoții, sentimente de recunoștință și dragoste revărsate în presa online, dar și  pe rețelele de socializare, prin care se evoca personalitatea și opera poetului.
Pentru cei care l-au cunoscut,   întâlnirea cu Grigore Vieru  era o adevărată binecuvântare, firav asemenea unui fulg,  avea un cuvânt de încurajare, cald şi blând pentru fiecare.
Din perioada studenției, la Chișinău, când l-am întâlnit prima oară,  la lansarea volumului ”Cu numele tău”,  până la trecerea sa în eternitate ne-am întâlnit periodic la diverse evenimente. Ultima oară, la București, unde organizasem spectacolul de autor  al compozitorului Eugen Doga ”În oglinda clipelor”- primul artist din Moldova de răsărit pe scena Ateneului Român!
S-a apropiat după ce au încetinit aplauzele și ovațiile, ce părea că nu se mai termină, exprimându-și bucuria și cu modestia specifică  unui mare poet – Sunt iarbă mai simplu nu pot fi!-  mi-a mărturisit cu emoție că și-a dorit dintotdeauna  un spectacol la Sala Palatului din București, cu artiști de pe ambele maluri ale Prutului, care ar cânta  pe versurile sale,  pentru toți românii.
M-am angajat, mai mult tacit,   atunci să contribui la realizarea visului poetului cu suflet de copil inocent.
Am organizat două  nu doar un concert la Sala Palatului București, cu mari artiști care au cântat pro-bono versurile poetului,  atât de al nostru! – Grigore Vieru. Spectatorii care au venit  la concertele ”Lumină din lumină. Taina care mă apără”,  ” Născuți în limba română” au trăit clipe de neuitat, iar prin intermediul  Televiziunii Române, grație eforturilor doamnelor Niculina Merceanu si Cristina Leorenț  acea trăire a  ajuns în casa și sufletul românilor de pretutindeni.
Spre regret,  ambele evenimente s-au desfășurat fără prezența fizică a poetului, deoarece la scurt timp după mărturisirea de la Ateneul Român, sufletul lui Grigore Vieru a săvârșit marea  trecere, așa precum profețise ”Știu: cândva, la miez de noapte, Ori la răsărit de Soare,  Stinge-mi-s-or ochii mie. Tot deasupra cărții Sale” (Legământ).
In memoriam, am repartizat atunci în sala de spectacole o primă broșură cu  versurile poetului, iar mai apoi am editat împreună cu  Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, la editura UZPR   ”Din Basarabia. Poeme alese. Grigore Vieru” și Grigore Vieru  ”Sunt iarbă” , la editura IEKON, volume  destinate,  în special,   românilor din Țară și de peste hotare.
”Iubirea e singura dreptate pe lumea asta. Dacă n-ar fi iubirea, m-aș teme de viață!  Numiţi poetul care, tematic, a găsit ceva mai bun şi mai tulburător decât dragostea faţă de bunul Dumnezeu, dragostea dintre femeie şi bărbat, dragostea de natură şi, bineînţeles,  dragostea faţă de Patrie”, – ne  solicita poetul mai mult   retoric un răspuns.

    În creaţia lui  Grigore Vieru înserată în cărţi,  precum ”Albinuţa”, ”Abecedarul”, ”Muzicuţe”, ”Făt – Frumos curcubeul şi Buna ziua,  fulgilor”, ”Duminica cuvintelor”, ”Mama”,  ”Un verde ne vede” şi până  la ”Acum şi un veac” şi ”Taina care mă apără”  ne regăsim  generaţii de bunici, părinţi şi nepoţi,  într-o perpetuă împărtăşire  din tainiţele  sufletului  său sublim:
“ M-am amestecat cu viaţa
Ca noaptea cu dimineaţa.
M-am amestecat cu cântul
Ca mormântul cu pământul.
M-am amestecat cu dorul
Ca sângele cu izvorul.
M-am amestecat cu tine
Că ce-aşteaptă cu ce vine.”
Pentru eventualii critici  poetul mărturisește: ”Sunt fericit/ Că n-am cântat păunii./Cântat-am  mărul înflorit…/C-am plâns ori/ M-am bătut în vatră/Cu hoarda/Ploilor de piatră…/Erou nu sunt,/ Măriri nu cer/Sunt fericit/Că n-am cântat păunii”. 
“Reaprinde-ți candela-n căscioare”,  – ne  îndemna poetul …
”A fi român trebuie să poți”. A fi român este o calitate și nu doar națională,  ci una umană.

Iuliana Gorea Costin


P. S.  „Dacă ar fi in stare, mortul din cosciug s-ar șterge de sărutul multora” . Grigore Vieru


https://www.youtube.com/watch?v=F18hlaxm4Nk

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *