default-logo

A apărut revista Vatra veche 2/2020

Dincolo de vreme și de vremuri, revista Vatra veche nu-și pierde ritmul, numărându-se printre primele lunare de cultură din țară care ajunge la cititori cu numărul pe februarie.

Sumarul acestui număr include în rubricile consacrate texte de substanță, colaboratori de prestigiu.

„Vatra dialog” aduce în orizontul de întâlnire un interviu cu Grigore Vieru,  o transcriere a unui material de televiziune, și un dialog cu o artistă complexă, Livia Kessler, din Israel, originară din România, cu un traseu biografic care pleacă din drama unei comunități, din anii de urgie ai urii de rasă, dar care reușește să învingă greutățile vieții și povara sufletească și să împlinească un destin artistic.

Revista și este, de altfel, ilustrată cu lucrări ale artistei originară din România, dar care, deși a plecat din țară la 12 ani, spune că „Atât cu fiul, cât și cu fiica mea vorbesc românește”.

Cu Eminescu, despre geniul ființei românești, A.I. Brumaru parcurge un traseu editorial semnat de Dumitru Velea.

Pagini de istorie literară îi au în vedere pe Veronica Micle, Petru Maior – la 200 de ani de la moartea sa, Timotei Cipariu,

 Cipariu, Ioan Barac, Dimitrie Stelaru,  I. D. Sârbu, Gheorghe Tomozei,  Doru Pavel.

La „Eveniment editorial al lunii” e prezentat Radu Șerban, cu volumul „Români de roman în Iaponia”, într-un interviu de Matei Vișniec.

Cronici literare la apariții editoriale recente semnează Nicolae Suciu, Mircea M. Pop, Luminița Cornea, Traian Vasilcău,

 Corneliu Vasile, Ilie Gorjan, Const. Miu, Mircea Brenciu, Mihai Posada,  Adrian Lesenciuc, Cezar Straton, Lőrinczi Francisc-Mihai,

 Tania Nicolescu,  Mircea Popa, Adrian Simeanu.

La rubrica „Documentele continuităţii. Transilvania, starea noastră de  veghe”, continuă serialul său Ioan-Aurel Pop, președintele Academiei Române.

La capitolul „Credință”, Convorbiri duhovniceşti cu Î.P. S. Ioan, Mitropolitul Banatului, un articol despre  „Inteligența poetică a smereniei”, de pr. Iustin Florin Dumitru.

Nicolae Băciuț continuă jurnalul „Muntele Athos din Muntele Athos. Pe teme religioase scriu și pr. dr. Gheorghe Nicolae Șincan și  Valeriu Tănasă.

Poezii  semnează Mihaela Aionesei, Gabriel Nan, Grigore Colubeanu, Liviu-Florian Jianu. Veronica Pavel Lerner  traduce din Paul Verlaine.

Proză public Bianca Marcovici, Doina Cherecheș, Silvia Urdea, Dorin N. Uritescu,  Geo Constantinescu.

Mai semnalăm articole de Nicolae Suciu, Eugen Mera, Corina Liliana Simeanu, Liliana Popa, Alexandru Jurcan, Adrian Simeanu,  Radu Șerban, Horea Porumb.

Epigrame semnează Gențiana Groza,  Nicolae Matcaş, Vasile Larco, Vasile Bolocan, Corneliu Vasile.
 
NICOLAE BĂCIUȚ
Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.