default-logo

Noul partid PACE din Republica Moldova

Partidul PACE este o formațiune politică fondată în anul 2020, în plină perioadă de pandemie COVID-19, deoarece mai mulți profesioniști din domeniu și-au unit forțele pentru a găsi soluțiile tematice pentru domeniile din care vin. 

Este unicul partid din Republica Moldova care publică valurile de aderare a noilor membri, care nu s-a oprit nici până în ziua de azi.

Doctrina liberal-socială ghidează echipa în a crea programe economice pentru a include Republica Moldova în top 10 mondial după sistemul internațional Doing Business. 

Acest sistem de valori permite formarea planului de acțiuni, în special în sistemul de reglementare a economiei. 

Partidul PACE și-a propus să Construiască Europa Acasă, deci este nevoie de a atrage investitori și ei să se simtă în Republica Moldova cum se simt acasă.

Problema corupției este privită în rădăcină, deoarece ea trebuie de rezolvat luptând pe 2 fronturi – prin reglementări ce nu permit apariția corupției, dar și prin garantarea unor procese echitabile. 

Ce ține de implementarea principiului de imposibilitate de eschivare de la răspundere – este elaborat programul Dosarul Electronic (civil, contravențional și penal), care reduce la maxim a ingerința în actul justiției. Toate dosarele civile, contravenționale și penale vor fi plasate în format electronic și orice modificare ilegală pentru a mușamaliza dosarul va lăsa urma persoanei cu chei de acces. Și prin intermediul Auditului Cibernetic se va identifica modificarea probelor. Este un model care, de asemenea protejează angajații cinstiți de atacurile nefondate, ei vor căpăta curajul de a deschide dosare asupra persoanelor influente din stat care au încălcat legea, fără frica de a fi murdăriți organizat prin intermediul resurselor administrative sau mediatice. Politicul nu va mai putea interveni la telefon pentru a proteja rudele sau prietenii. 

Pentru a face un pas calitativ în dezvoltare ne-am asumat investirea a 10% din Produsul Intern Brut în sistemul educațional și aici sunt conectate câteva programe precum carduri de studii (care garantează independența tinerilor în perioada studiilor), ridicarea pachetului social al profesorilor, perfecționarea continuă a cadrelor, dotarea tehnică, reducerea procedurilor birocratice, trecerea componentei cercetare în universități, etc.

Din proiectele sociale este necesar de menținionat proiectul Knijka (conturile de eonomii ale populației din parioada sivietică), unde circa 2 milioane de cetățeni au pierdut economiile personale din cauza falimentării băncilor. Partidul PACE a identificat sursele de reîntoarcere a acestor bani, dar și baza normativă pentru implementare.

Un alt proiect social ambițios este AZBEST, ce are drept scop schimbarea integrală a acoperișurilor din azbest din Republica Moldova. Este cunoscut faptul că este cancerigen și interzis în spațiul european. Acest proiect de reciclare a azbestului este gândit la nivel de logistică, nivel de costuri, reglementare procedurală, infrastructură, procesul de transportare, mediatizare, resurse umane implicate și producerea materialelor de acoperiș pentru alternativă. Este cel mai ambițios proiect de infrastructură de la Independență până în ziua de azi și el este urgent de a fi implementat, alături de alte proiecte de reciclare.

Partidul PACE face pași hotărâți pe plan extern, deoarece are stabilite mai multe parteneriate cu alte partide cu viziuni liberale și este într-o comunicare strânsă cu o bună parte din ambasadele acreditate la Chișinău. Sondajele arată, că PACE este unicul partid extraparlamentar în creștere, totodată și partidele parlamentare sunt în scăderea liberă deoarece nu prezintă soluții viabile pentru a redresa economia după criza COVID-19 și criza economică.

Alte priorități:

Vot electronic în diasporă – modelul din Estonia a demonstrat că timp de 15 ani nu a avut loc fraudarea voturilor, iar procentul de utilizare a acestui sistem a crescut considerabil și chiar opoziția a declarat că este o modalitate sigură de exprimare a preferințelor electorale. Cetățenii Republicii Moldova de peste hotare cheltuie resurse impunătoare pentru deplasarea la secțiile de votare, parcurg sute și mii de km, dar și sunt nevoiți  să aștepte în rânduri timp de multe ore. Acest sistem sigur ar simplifica lucrurile și ar rezolva multe probleme conexe. Votul poate fi utilizat nu doar în alegeri, dar și în procesul de consultări legislative, referendumuri curente, propuneri de amenajare din partea municipalității, sondaje tematice, etc. 

Colaborarea internațională – într-o perioadă scurtă de timp am reușit să ne vedem cu 7 reprezentanțe diplomatice în Republica Moldova. Chiar dacă pandemia COVID-19 impune adoptarea unor măsuri de siguranță suplimentare, am reușit să stabilim acea comunicare ce permite dezvoltarea relațiilor noastre, în special în componenta de transfer a bunelor practici. Partenerii noștri sunt deschiși în împărtășirea experienței de politici în combaterea corupției, bunei funcționalități a statului, politici sociale, mecanisme de stimulare a antreprenoriatului, atragere de investitori, securitate regională, dezvoltarea sistemului educațional și medical. 

Reciclarea și industrializare – una din cele 32 programe ale Partidului PACE explică modul industrializarea a statului în care guvernul are doar statut de reglementare, conform principiilor liberale. Pentru a crea această platformă interconectată de date (statistici din domeniul financiar, indicatori macroeconomici, migrația internă a forței de muncă, statistica resurselor nevalorificate, registrul de infrastructură pe teritoriu, indicatorul de utilizare a capacităților de producere, etc) – a fost nevoie să studiem detalizat politicile de industrializare din 5 țări care au avut performanțe impunătoare în ultimii ani, printre tigrii asiatici și europeni. Platforma ne va permite să vedem în regim online cauza blocării unor procese, rezolvarea lor, dar și un sistem clar de evidență a efectelor pe termen mediu și lung. Noi vom avea posibilitatea să facem managementul riscurilor din domeniul resurselor umane implicate, gradului de utilizare a infrastructurii, masă monetară în circulație, măsuri de stimulare a antreprenoriatului, măsuri de stimulare a consumului, etc. 

Sistemul E-Sănătate – a fost elaborat de echipa noastră și deținem drepturile de autor. El cuprinde tot spectrul de soluții în domeniu medical, asigură procedura transferurilor de date, asigură evidența tuturor medicamentelor și fișelor medicale, asigură telemedicina inclusiv prin parteneriate internaționale, astfel trecem toate investițiile medicale în faza de profilaxie și vom salva mai multe vieți. Programul implică și acordarea unui statul privilegiat pentru ministrul Sănătății, el având un mandat stabil de 7 ani. Acest program noi l-am transmis tuturor partidelor politici, am anunțat că suntem gata să renunțăm la drepturile de autor și le permitem să facă ajustări (după caz) și să-l implementeze cei cu drept de inițiativă legislativă. Am dat prioritate interesului național în acest proiect și întreg regulamentul și structura softului sunt la factorii de decizie în Republica Moldova. 

Reintegrare prin Comunicare – este cel mai detalizat plan de acțiuni din Republica Moldova privind reintegrarea Republicii Moldova și rezolvarea definitivă a problemei din Transnistria. 

Din echipă fac parte:

Gheorghe Cavcaliuc – licențiat în drept, magistru în administrare publică locală, doctorand în Relații Internaționale, în ultimii 5 ani a condus Poliția Națională, cel mai tânăr colonel de poliție din istoria Republicii Moldova, cunoscut prin faptul că a stopat contrabanda cu Uraniu activat U-235 și U-238 din Regiunea Transnistreană spre UE. Membru al Comisiei Unificate de Control anii 201-2019. Speacker invitat de Interpol în mai multe tari ale lumii. Menționat cu medalii și distincții pentru combaterea criminalității și menținerea ordinii și Securității publice de mulți miniștri din țara și peste hotare, este cavaler al ordinului Credință Patriei oferit de Presedintele Republicii Moldova.

Declarat omul anului 2 ani consecutivi 2017-2018 pentru proiectele sociale fără precedent inițiate și desfășurate în Republica Moldova.

Denis Roșca, Prim-Vicepreședinte PACE – doctorand în economie, cercetător, autorul Cărții de Aur a Basarabiei și a Republicii Moldova, autorul cărții The Stages of Industrialization, câștigătorul concursului european al tinerilor cercetători Science Slam 2016 Moldova.

Valentina Geamănă – De 11 ani Vicepreședinte ”Aktiv Hilfe Fur Kinder” din Italia. A scris proiecte și a atras fonduri în Republica Moldova de peste 2 milioane euro. A organizat realizarea a 2 filme documentare despre R. M. cu RAI SENDER BOZEN” Președinte ”AO Prezicere Divină”. A instituit centrul multifuncțional pentru victimele violenței și persoanelor cu nevoi speciale. A adus mii de tone de ajutoare umanitare pentru centrele de bătrâni, casele de copii și persoane cu nevoi speciale. 

Alexandru Grumeza – Vicepreședinte PACE pentru Sport  – Președinte al Federației Naționale Sportive de Armwrestling din Republica Moldova. De 5 ani Membrul Comisiei de Specialitate Neurologie a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale. Are 6 perfecționări și stagiuni internaționale. Brevet: Utilizarea metodei Matas în calitate de instrument de precondiţionare ischemică cerebrală. Coautor câștigătorul premiului „Omul Anului 2016”.

Ludmila Chistruga – Vicepreședinte PACE pentru blocul social – De 16 ani și până în prezent Medic Oncolog al Institutului Oncologic de categorie superioară de calificare. Premiantă a FMS (Geneva, Elveția). Decorată cu medalie de bronz și diplomă de onoare pentru proiectul inovativ “Determinarea D-dimerilor pentru aprecierea gradului de coagulopatie la pacientele cu cancer mamar”.

Lenuța Burghilă Vicepreședinte PACE pentru Artă și Cultură – Artist al Poporului, Organizatoarea „Caravelei Culturii”, proiect care a vizitat circa 75% din primăriile din Republica Moldova. Grupurile de artiști au fost organizate pentru a ajunge in localități și parallel descopereau noi talente.

  Nadejda Tatarciuc – Secretar General PACE, antreprenor, creator de modă sub numele Nadya Gudumak, brendul Nikita Rinadi. Creatoare a mai multor proiecte sociale pentru susținerea femeilor din zona rurală și instruirea lor. Deținătoarea premiilor internaționale – Rochia Lumii (Dubai, 2016); Participantă la Fashion Week din România, Kazahstan, Franța, Azerbadjan, Federația Rusă. Participantă la peste 30 de expoziții internaționale cu prezentarea colecțiilor de sezon. Colaborări cu televiziuni și prezentatori de top din Republica Moldova și România. Crearea colecțiilor capsulă pentru Andreea Marin, pentru SUA (categoria 10 ani), crearea rochiilor de mireasă Haute Couture pentru renumitul brand Limor Rosen. Colaborare cu Oriflame în crearea ținutelor pentru colecția nouă de cosmetice. 

PACE este gata oricând să ia guvernarea, iar planul de acțiuni pentru 100 de zile va fi prezentat chiar în ziua venirii la guvernare. Acest plan există elaborat de echipa PACE, pe fiecare domeniu de responsabilitate.

PACE este prima formațiune politică, care păstrează, atrage și valorifică oamenii, Construim Europa Acasă.

Gheorghe Cavcaliuc

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.