◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, acasă la cel mai mare sculptor modern al lumii. „Cercul de Foc Brâncușian” de la Hobița

Așa cum se știe, data de 19 februarie reprezintă Ziua Națională Constantin Brâncuși, cel mai mare sculptor modern al lumii, ,,olteanul absolut”, cum l-ar fi numit, probabil, Petre Tuțea. 

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România s-a implicat profund în această importantă celebrare, fundamentală atât pentru cultura, cât și pentru istoria românilor. Astfel, în cadrul multiplelor evenimente organizate cu această ocazie la Târgu Jiu, în incinta Teatrului de Stat ,,Elvira Godeanu” a avut loc premiera filmului  ,,Omagiu lui Brâncuși pe Calea Eroilor”, un reportaj insolit, muzical, ilustrat prin trei piese muzicale emblematice compuse (muzică și text) de Alexandru Mandy și interpretate de Sergiu Cioiu: „Poarta sărutului” (compusă în 1967), „Masa tăcerii” (1972) și „Coloana fără sfârșit” (1979).  

Filmul a fost realizat la inițiativa UZPR și susținut de Primăria Municipiului Târgu Jiu, prin Centrul de Cercetare, Documentare și Promovare „Constantin Brâncuși”, Asociația „Acasă la Brâcuși” și Liga Femeilor Gorjene „Arethia Tătărescu”. 

Evenimentul de lansare a filmului, dedicat celui care a făcut piatra să vorbească, a fost decorat estetic de un recital actoricesc susținut de Sergiu Cioiu și Maia Morgenstern, pe texte inspirate din cartea lui Miron Manega „Femeile din viața lui Brâncuși – Iubiri transfigurate în opere de artă”

Data de 19 februarie, ca zi de sărbătoare națională, se datorează jurnalistului și scriitorului român, membru al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, Laurian Stănchescu, cel care a lansat și propunerea de repatriere a osemintelor lui Brâncuși. Demersul acestei „repatrieri” este susținut și de Academia Română, în consens cu ultima dorință a lui  Brâncuși, care ar fi vrut să-și dea sufletul în țara lui, nu să putrezească în pământ străin, departe de cea care i-a fost mamă… 

La sfârșitul spectacolului propriu-zis, după ce Doru Dinu Glăvan, președintele UZPR, și Miron Manega, purtătorul de cuvânt al Uniunii, au rostit cuvintele de încheiere, Laurian Stănchescu și Mădălina Fărcaș (președinta Asociației Testamentul lui Avram Iancu din Tg. Mureș), prezenți la eveniment, i-au invitat pe participanții la eveniment acasă la Constantin Brâncuși, la Hobița, la adevărata locuință a marelui artist, aflată acum într-o inadmisibilă stare de părăsire și degradare. Acolo, oaspeți din inima țării, dar și oameni ai locului, au venit la întâlnirea cu spiritul lui Constantin Brâncuși, de ziua lui. I-au  aprins făclii, au împărțit tort și șampanie, au difuzat cântecele oltenești pe care Brâncuși le-a luat cu el la Paris, în 1938, pe „plăci de patefon” cântece pe care le-a ascultat până la sfârșitul vieții. Momentul cel mai emoționant al zilei de 19 februarie a fost „Cercul de Foc Brâncușian”, cum a fost gândit și inițiat de Laurian Stănchescu, adică dispunerea făcliilor aprinse în formă de cerc, desemnând un spațiu sacru și inexpugnabil, străjuit de flăcări.

Mariana Păduraru 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *