◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Festivalul Internațional de Folclor „LA FÂNTÂNA DORULUI”

La Șimleu Silvaniei

Motto: „O viață fără sărbătoare e ca un drum lung fără hanuri”DEMOCRIT din Abdera (c.460-c.370 î. Hr.), filozof grec

În anul Centenarului Marii Uniri din 1918, orașul Șimleu Silvaniei împlinește 767 de ani de la prima atestare documentară (Vathasomlyova, 1251). Cu acest prilej, urbea de la poalele Măgurii Țării Silvaniei, la mijlocul lunii lui Cuptor (13 – 15 iulie 2018), a fost, iarăși, în sărbătoare prin activitățile desfășurate în cadrul Festivalului Internațional de Folclor „LA FÂNTÂNA DORULUI”, ediția a XVIII-a. Un festival care, de aproape două decenii, promovând și valorificând cultura românească prin păstrarea obiceiurilor și tradițiilor, în frumoasa limbă română, întărește unitatea românilor, oriunde s-ar afla aceștia.
Această manifestație artistică de seamă a fost organizată de: Inspectoratul Școlar Județean Sălaj și Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Șimleu Silvaniei, al Centrului de Cultură și Artă Sălaj, al Asociației Culturale „La Fântâna Dorului” și al Asociației de Tineret „Silvatin” (ambele din Șimleu Silvaniei), sub auspiciile Ministerului Educației Naționale. Festivalul a reunit aproape 500 de interpreți, membri ai ansamblurilor artistice din: Republica Moldova („Moștenitorii” din Chișinău și „Sălcioara” din Florești), Ucraina („Miorița” din Boian, regiunea Cernăuți), Ungaria („Purtători i de Tradiție” de la Liceul Nicolae Bălcescu din Giula) și România, județele: Alba („Junii Blajului” din Blaj și „Fântânița de Piatră” din Șpring), Brăila („Bordeiașul” din Bordei Verde și „Stejerelul” de la Grădinița „Mihaela”), Iași („Bahluiețul” din Erbiceni), Maramureș („Mara” din Sighetu Marmației), Olt („Oltețul” din Morunglav), Satu Mare („Codrișorul” din Satu Mare), Sălaj („Florile din Dealul Țarinei” din Bădăcin, „Codrulețul” din Cehu Silvaniei, „Barcăul” din Șimleu Silvaniei și „Meseșul Junior” din Zalău) și Vrancea („Ciobănașul” din Focșani).
Festivalul a început cu primirea oficială a delegaților fiecărui ansamblu (3-5 membri) în Sala Mare a Primăriei șimleuane. Deschierea a fost făcută de către Gavril Neaga – director al festivalului, făcând o scurtă „incursiune” în istoricul acestei activități cultural-artistice de seamă a orașului Șimleu Silvaniei.
După ce i-a salutat pe cei prezenți, ing. Septimiu Cătălin Țurcaș – primarul orașului Șimleu Silvaniei a vorbit cu competență despre acest festival prin care Șimleu Silvaniei a devenit „capitala” românilor de pretutindeni, festival ajuns la „majorat”, la împlinirea celor 18 ani de existență. A mulțumit familiei Cornelia și Gavril Neaga, cea care a inițiat acest proiect în anul 2001, precum și celor prezenți, veniți sau reveniți la această mare manifestație cultural-artistică, pentru a se „adăpa” la izvorul Fântânii Dorului! L-a felicitat pe prof.drd. Flaviu Neaga de la Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei (fostul meu elev, i-am fost diriginte!) pentru aportul la organizarea festivalului, urându-i multă sănătate cu prilejul zilei sale de naștere (chiar în data de 13 iunie!). A reliefat prezența pretorului Nicolae Balaur – Sectorul Râșcani din Chișinău (Republica Moldova), sector înfrățit cu orașul Șimleu Silvaniei, referindu-se pertinent la beneficiile „alipirii Republicii Moldova către România”, dar și prezența prof. Valeriu Chiper – conducătorul Ansamblului „Moștenitorii” Chișinău, participant la toate edițiile acestui festival! De asemenea, a evidențiat prezența în sală a domnului Daniel Săuca – manager al Centrului de Cultură și Artă Sălaj, precum și contribuția majoră a acestuia la dezvoltarea activității cultural-artistice sălăjene. În semn de recunoștință pentru activitatea desfășurată, Septimiu Cătălin Țurcaș a acordat câte un „Certificat de Apreciere”, personalizat, familiei Cornelia și Gavril Neaga („pentru efortul depus în promovarea valorilor identitare ale neamului românesc atât în țară, cât și peste granițele țării”), pretorului Nicolae Balaur și doamnei Irina Ciupac – șefa secției administrație publică a Sectorului Râșcani din Chișinău („pentru efortul depus în susținerea relației de înfrățire dintre orașul Șimleu Silvaniei și Raionul Râșcani, Chișinău din Republica Moldova, cât și pentru implicarea personală în toate activitățile care leagă cele două comunități înfrățite”).
În discursul său, Nicolae Balaur a vorbit despre românism, despre frumoasa limbă română și despre acest festival, în contextul sărbătoririi Centenarului Marii Uniri din anul 1918. Ca atare, a oferit Primăriei șimleuane un tablou/fotografie cu persoanele (Sfatul Țării) care au semnat, în 27 martie 1918, unirea Moldovei cu România, iar lui Septimiu Cătălin Țurcaș i-a decernat DIPLOMA DE ONOARE „Centenarul Marii Uniri, 1918” ( pentru „contribuția personală la consolidarea relațiilor de prietenie și cooperare dintre localitățile de pe cele două maluri ale Prutului: orașul Șimleu Silvaniei și municipiul Chișinău”). În plus, a prezentat un videoclip despre Chișinău, capitala Republicii Moldova. Apoi, fiecare delegat și-a prezentat, succint, ansamblul, s-au făcut schimburi de cadouri și s-au fotografiat împreună cu Septimiu Cătălin Țurcaș. Între timp, elevul Bogdan Hurban (Clubul Copiilor Șimleu Silvaniei) a interpretat un cântec de cătănie, apreciat de cei prezenți.
În continuare, a avut loc parada portului, jocului și cântecului popular din zonele geografice ale fiecărei formații, pornind de la Clubul Copiilor, cu pancarte și cu multe steaguri tricolore românești, spre Parcul Cetății (locul de desfășurare a festivalului). În Parcul Central al orașului, în aplauzele multor spectatori, membrii ansamblurilor artistice, și nu numai, s-au „prins” într-o mare horă românească!
Pe scena amenajată în Parcul Cetății (Firma „topsound” Oradea, plus sunet și lumini) s-a desfășurat primirea oficială a celor 17 ansambluri artistice. După urarea de „Bun venit!”, rostită de Gavril Neaga, s-a intonat Imnul Național al României. Apoi, elevul George Ola (Școala Gimnazială „Silvania”) a recitat poezia „Doina” (Mihai Eminescu), iar Grupul vocal-începători de la Clubul Copiilor din Șimleu Silvaniei a cântat „Dragu-mi-i la câmp afară” (..hora noastră din Carpați, ce adună frați cu frați!..). În continuare, au vorbit: Septimiu Cătălin Țurcaș, Florin Florian – prefectul județului Sălaj, Nicolae Balaur, Lucian Bode – deputat în Parlamentul României, Valentin Bretfelean – președinte al Asociației Cultural-Sportive „Transilvania” din Târgu Mureș și Doina Cociș – director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Sălaj. Fiecare a avut un discurs potrivit despre acest festival organizat și desfășurat în anul Centenarului Marii Uniri din anul 1918, raportat la funcția pe care o ocupă în societate și la statutul României, acela de membră a Uniunii Europene. De asemenea, le-au mulțumit organizatorilor și participanților, felicitându-i pentru tot ceea ce au făcut pentru reușita acestui festival. Ca de obicei, pe rând, oficialitățile amintite au oferit tradiționalul „colac ardelenesc” fiecărui ansamblu artistic, reprezentat de conducătorul delegației și doi membri ai acesteia. Pentru contribuția substanțială adusă la organizarea festivalului, și Septimiu Cătălin Țurcaș a fost „onorat” cu un apetisant colac ardelenesc, dăruit de către Gavril Neaga!
Sub coordonarea doamnei Cornelia Neaga, ansamblurile amintite (cu succinte prezentări despre acestea) au evoluat în trei „reprize”, conform programării, în după amiaza zilelor de vineri, sâmbătă și duminică (13, 14 și 15 iulie a.c.). În prima și a treia zi programul a ținut până spre miezul nopților respective! Pentru reprezentațiile scenice, cântecele și jocurile populare, precum și pentru costumele purtate de interpreți, spectatorii, sub semnul bunei dispoziții și a iubirii limbii române, au onorat interpreții cu aplauze binemeritate.
În plus, duminică, 15 iulie 2018, pe scena festivalului au susținut câte un recital, cu Orchestra „Dor Silvan” (dirijor, prof. Titus Câmpean), renumitele soliste de muzică populară românească Alexandra Chira (din Plopiș) – câștigătoarea Concursului Național „Vedeta populară” (acompaniată și de fratele ei, Alex Teofil Chira, la clarinet) și Daliana Lazoc (studentă la Conservatorul „Gheorghe Dima” și la Facultatea de Științe Politice, ambele din Cluj-Napoca) – medaliată la diferite concursuri de muzică populară, amândouă bucurându-se de susținerea și aprecierea publicului spectator. De asemenea, în apaluzele asistenței, elevul George Ola a recitat poezia eminesciană „Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie” (în cadrul programului Clubului Copiilor).
De remarcat că, Clubul Copiilor a organizat excursii pentru membrii ansamblurilor artistice, vizitând Casa Memorială „Iuliu Maniu”, Biserica Greco-Catolică (la parter, Muzeul „Iuliu Maniu”), Biserica Ortodoxă și Distileria familiei Doina și Valentin Vălcăuan (cu vestita pălincă de Bădăcin) – toate din Bădăcin, precum și Mănăstirea „Bic”, cu hramurile: Sfânta Treime, Adormirea Maicii Domnului și Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul. În plus, ansamblurile artistice au primit diplome, cărți și hărți cu România Mare.
Sâmbătă, spre seară (14 iulie a.c.), au urcat pe scena festivalului două prestigioase formații de muzică. Mai întâi, trupa „Mircea Rusu Band” (Mircea Rusu – voce și chitară, Teo Boar – chitară și voce și Vlady Cnejevici – claviaturi și voce) a susținut un concert folk. Printre cântece s-au numărat: Lacrima de dor; Hai băieți să bem o bere!; Nu te întrista; Flori prin părul tău; Vrea și calul să bea; Omu’ bun și pomu’ copt; Trăiește, iubește și iartă; Verde înrourat; Iarba verde de acasă. Apoi, trupa „Desperado” (Sandy Deac – chitară, clape și voce, Kovács László – chitară, Kabai Gerhard – bass și voce, Florin Zăhan – chitară și voce și Ghetuță Nelu Zah – tobe (sălăjean din localitatea Marca!) a interpretat melodii „country rock”. Printre acestea s-au aflat: Fata de la țară; Acceleratul 1932; Hey ho; Nemuritor de foame; Mândru că sunt ardelean (uneori, chiar…șimleuan!); Nu sunt de vină; Am cazanul meu; Lenea; Suntem de la țară; La fel ca tata. Ambele formații au încântat asistența, iar mulți spectatori, în special tineri, au cântat împreună cu renumiții artiști, aplaudându-i la „scenă deschisă”! La rândul lor, Mircea Rusu și Sandy Deac au avut dialoguri adecvate cu publicul spectator și au mulțumit primarului Septimiu Cătălin Țurcaș pentru invitația onorantă, aceea de a cânta pe scena acestui important festival internațional de folclor, chiar în anul Centenarului Marii Uniri din anul 1918!
Așadar, la Șimleu Silvaniei și-au dat mâna, din nou, români de pretutindeni cu cetățeni șimleuani, sălăjeni și nu numai. În cele trei zile de spectacol autentic, interpreții care au urcat pe scena festivalului au fost aplaudați cu multă mărinimie de către publicul spectator pentru evoluția lor scenică, prin care au făcut cunoscute tradițiile și particularitățile cântecului, dansului și portului popular românesc de pe meleagurile fiecăruia. La Șimleu Silvaniei, odată cu începutul mileniului trei, pentru a optsprezecea oară s-a adunat marea familie a folclorului românesc, chemând spre „rădăcini” copii, elevi, tineri și adulți, atât din România, cât și din afara granițelor acesteia, pentru a fi, împreună, buni români! Din nou, s-a adeverit faptul că „distanța ne apropie”. Acum, acest fapt a fost și mai evident, întrucât Șimleu Silvaniei a redevenit „capitala spirituală” a românilor de pretutindeni, în anul Centenarului Marii Uniri din 1918!

 Marin ȘTEFAN / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *