◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

CENACLUL ”ARCADE”, PLOIEȘTI – UN  MARȚIȘOR PICTURAL

1 Martie 2021, în Rotonda Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga”, ploieștenii s-au putut bucura de un frumos și bogat mărțișor, expoziția de pictură a Cenaclului ”Arcade.”

Lucrările artistice ale celor 14 expozanți s-au conturat într-un elogiu adus vieții în forme, ipostaze și culori diferite, la nivel de sacru și profan, de micro- și macrosmos.

Astfel,  au putut fi admirate chipurile feminine luminoase, vesele, optimiste, încununate cu flori, asemenea unor zâne din basmele noastre populare, pictate de Mihaela Dragomir; florile în ipostază de ghiocei, trandafiri distinși, rafinați ai  lui Florian Bârsan. Pe simeza lui Gabriel Dima  florile corai, geometrizate coexistă cu toporașii a căror vigoare cromatică izvorăște direct din seva pământului. Majoritatea portretelor  feminine ale  Marcelei Sacalov par întoarse către propria lume interioară, arătând lumii frumusețea exterioară a florilor care le acoperă trupurile într-o simbioză desăvârșită om-floare.  Autoarea își însoțește fiecare tablou cu câte o poezie. Unele din ele sunt adevărate crezuri artistice: ”Am furat culori din curcubeu/și le-am inspirat pe raze de lună…/O parte din mine/a devenit clepsidră/prin care se scurg culori…/Și-am clădit un vis,/acolo-ntre culori de curcubeu…/și-l străbat pe vârfuri temătoare./Nu promit că rămân,/dar promit să fiu.” 

Lucia Boulescu ne prezintă două  ipostaze discrete, pure și simbolice ale rodirii vegetale: crenguța de flori roz ale unui măr, buchetul de ghiocei strâns tandru în mâna unui bărbat și  chipul unei dansatoare cu rochie albă cu nuanțe lila, ca și fundalul pe care este expusă. Expoziția se conturează totodată într-un elogiu adus mamei în ipostază sacră sau umană. Aurelia Luca Colombo cuprinde în expoziția ei deopotrivă aspecte ale universului uman, animal și vegetal: chipuri umane, pădurea, simbol al veșnicei deveniri, cu arborii și florile ei de primăvară, pisicile pereche ce privesc lumea de la fereastră, mama în dublă ipostază, cu privirea senină și tandră, strângâdu-și fiul la piept sau aplecată grijulie alături de el la masa de scris. 

Sorina Lambrino expune chipuri umane de diverse origini și flori înscrise în cercurile concentrice ale Universului. Ea, floarea, ajunge astfel un fel de axis mundi, esență a întregului Univers care gravitează ocrotitor în jurul ei.  Iuliana Sava surprinde eleganța feminină fie a femeii moderne care se află la volanul unei mașini sau își savurează cafeaua, cât și a celei tradiționale, îmbrăcată în costum popular, care trăiește în armonie cu natura sau a femeii meditative, obosită, poate, de prea multe griji.

În pictura Georgetei Popescu atât abstractă, cât și clasică,  pe lângă diversitatea cromatică, este de remarcat și cea tematică, peisaje, chipuri umane în ipostaza cuplului sau a mamei cu fiul.

Ioan Titus Drăghicescu surprinde corpul uman în linii subtile, diafane și în culori catifelate.

Frumosul artistic este reprezentat în această expoziție și prin artiști specializați în alte tehnici. 

Daniela Birligea prezintă imagini de flori în tehnica quilling. 

Ion Ioniță îi aduce un elogiu lui Constantin Brâncuși prin intermediul lucrărilor sale realizate din paie de grâu, orz și ovăz. Ion Solyom prelucreză lemnul în imagini antropomorfe și zoomorfe. Numeroase sunt și  lucrările care prezintă chipul Maicii Domnului.

În prezentarea pe care a făcut-o acestui eveniment Valter Paraschivescu, președintele UAP Ploiești, a menționat sprijinul primit din partea Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga” și a Centrului Județean de Cultură Prahova pentru realizarea acestei expoziții. A apreciat reușita tuturor lucrărilor, faptul că toți membrii Cenaclului ”Arcade” sunt prezenți la acest eveniment și noutățile aduse de participanți, în general, și de câțiva dintre ei, în special. Astfel a remarcat faptul că Gabriel Dima a trecut de la o viziune abstractă la una concretă, prezentând lucrări florale, bine închegate și compozițional și tematic, Florian Bârsan  a abordat tehnica acuarelei, Iuliana Sava a trecut de la lucrări apropiate de cromatica vechilor fotografii, realizate în sepia și brunuri, la lucrări mai degajate, mergând spre manieră impresionistă. 

În final, doamna Anișoara Ștefănucă, manager al Centrului Județean de Cultură Prahova, le-a oferit participanților Diplome de Merit și cartea ”Dragostea, opinii, reflecții, ipostaze”, realizată sub coordonarea dumneaei.

Doamna Mihaela Radu, directorul Bibliotecii Județene ”Nicolae Iorga” a lansat invitația de a se participa la manifestarea culturală dedicată împlinirii a 100 de ani de la înființarea bibliotecii.   

Elena Trifan / UZPR Prahova 



  

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *