◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Parohia Iosefin și Fundația „Preot Ioan Olariu” sprijină activitatea filantropică

La ședința anuală a Adunării Naționale Bisericești, ținută la sediul Patriarhiei Române, miercuri, 24 februarie a.c., s-a arătat că în anul 2020, Biserica noastră a cheltuit peste 38 de milioane de euro pentru susținerea activităților filantropice la nivel național. Cu aproape 17% mai mult decât în anul 2019.

Pe plan local, Parohia Timișoara Iosefin și Fundația „Preot Ioan Olariu” s-au implicat activ, anul trecut, în viața comunității timișorene și timișene prin donarea de aparatură și echipamente medicale, măști de protecție și obiecte sanitare, tablete și burse elevilor nevoiași, hrană caldă și alimente neperisabile credincioșilor cu probleme materiale, îmbrăcăminte și încălțăminte pentru familiile cu mulți copii, oferind, totodată ajutoare financiare pentru tratament medical ori pentru intervenții chirurgicale complicate.

În primele două luni ale anului 2021, credincioșii aflați în lipsuri și nevoi, precum și cei afectați de pierderi materiale cauzate de incendiile care le-au mistuit casele și bruma de agoniseală, au început să bată, din nou, la porțile parohiei, ale fundației și ale sufletelor noastre.

Spre pildă, în preajma Sfintelor Sărbători, un incendiu a distrus o bună parte din casa unei familii din Recaș. Parohia noastră s-a alăturat îndată efortului comun de refacere a locuinței și a oferit familiei suma de 4000 lei.

Din partea fundației a fost oferită suma de 10.000 lei pentru o fetiță supusă unei complicate intervenții chirurgicale la ochi, iar parohia a oferit 1000 lei unui băiat în vârstă de 10 ani, în vederea efectuării unor investigații medicale.

Tot la începutul acestui an, o mamă cu 7 copii, părăsită de soț, a primit un ajutor în sumă de 15.000 lei (5000 lei din partea parohiei și 10.000 lei din partea fundației), pentru achiziționarea unui teren în localitatea Cebza, pe care a instalat un container (cumpărat din donații), în care va locui toată familia.

În seara zilei de 2 februarie, un incendiu violent a distrus casa unei familii din Ghiroda. Duminică, 21 februarie, Părintele Mitropolit Ioan a efectuat o vizită pastorală la biserica noastră și, după sfânta Liturghie, a adresat credincioșilor rugămintea de a ajuta, după posibilități, familia din Ghiroda. Suma colectată imediat a fost de 5070 lei, la care se adaugă 2000 lei donați ulterior de o familie și 300 lei donați de familia preotului paroh. Banii au fost predați preotului paroh din Ghiroda, implicat în reconstruirea casei.

Istoria bisericească a consemnat că, de-a lungul secolelor, domnitorii, boierii și credincioșii ortodocși români au donat bani și bunuri așezămintelor monahale de la Muntele Athos, Muntele Sinai și locurile sfinte din Israel.

În spiritul acestei vechi tradiții, la început de an, parohia și fundația au donat 10.000 lei pentru Așezămintele românești de la Ierusalim și Ierihon, confruntate cu probleme financiare din cauza pandemiei.

La acestea se adaugă sprijinul financiar de 1500 lei acordat de parohie oficiului parohial Pogănești, pentru lucrările de pictură și 1700 lei plătiți tot de către parohie pentru un tânăr care studiază limbajul mimico-gestual la Facultatea de Teologie de la Pitești.

Așadar, cu bunăvoință, în mod cinstit și transparent, din dragoste față de Dumnezeu și de semeni, lăsând la o parte pasivitatea și egoismul, grija exagerată față de noi înșine și teama că banii donați nu vor ajunge la cei lipsiți și necăjiți, ci vor fi subtilizați și folosiți în alte scopuri, putem săvârși împreună, totdeauna împreună, lucruri minunate și de mare folos celor de lângă noi.

Când dăruim, din inimă și din puținul nostru, pentru cei săraci, năpăstuiți, bolnavi, suntem cu adevărat creștini, suntem, de fapt, oameni credincioși.

Cartea noastră sfântă, Biblia ne învață, de altfel, să avem credință lucrătoare prin iubire. „Dacă un frate sau o soră – scrie sfântul Iacov, primul episcop al Ierusalimului – sunt goi și lipsiți de hrana cea de toate zilele și cineva dintre voi le-ar zice: Mergeți în pace! Încălziți-vă și vă săturați, dar nu le dați cele trebuincioase trupului, care ar fi folosul?” (Iacov 2, 15-16).

Sigur, lucrările acestea se fac în taină, potrivit principiului scripturistic: „Tu însă, când faci milostenie, să nu știe stânga ta ce face dreapta ta, ca milostenia ta să fie în ascuns și Tatăl tău, Care vede în ascuns, îți va răsplăti ție” (Matei 6, 3-4).

Așa este și așa trebuie să fie. Învățătura evanghelică este întru totul adevărată și nu poate fi schimbată. Noi trăim, însă, într-o societate care s-a îndepărtat de adevărul incontestabil al Evangheliei. Mulți semeni nu cred, din păcate, până nu văd și pentru aceștia scriem și rândurile de față. Nu pentru a fi lăudați de oameni și nu pentru slavă deșartă!

Cei care ne sprijină în săvârșirea acestor fapte de milostenie fac parte, din fericire, din rândul credincioșilor „care nu au văzut și au crezut” și lor le adresăm mulțumirile și recunoștința noastră.

 

                                                                                 Preot Ionel Popescu / UZPR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *