◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

1 martie – zi de sărbătoare pentru Mănăstirea Topolnița

A devenit tradiție ca în fiecare an, în ziua de 1 martie, la mănăstirea mehedințeană Topolnița să fie săvârșită o slujbă cu totul deosebită.

Cu acest prilej, chinovia de pe apa Topolniței a devenit și anul acesta, în prag de primăvară, loc de pelerinaj și de rugăciune. Astfel, creștini din împrejurimi și nu numai și-au îndreptat pașii spre sfântul așezământ monahal, pentru a participa la tradiționala slujbă. Cei ce s-au învrednicit a fi prezenți în această zi la ctitoria Sfântului Nicodim de la Tismana au trăit momente unice de rugăciune.

În mijlocul obștii călugărești a fost prezent ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, care a săvârșit Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de ieromonahi, preoți și diaconi. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului Psaltic ,,Sfântul Nicodim de la Tismana”, al Catedralei Episcopale din Drobeta-Turnu Severin.

În cuvântul de învățătură rostit, Preasfințitul Părinte Nicodim a explicat semnificația acestei zile de sărbătoare, prezentând cum a fost aleasă ca zi importantă pentru creștinii mehedințeni de către Preacuviosul Părinte Grațian Rădac, stareț al ctitoriei de pe Valea Topolniței.

După Sfânta Liturghie, a fost sfințită Aghiasma cea mică și s-au citit şi moliftele Sfântului Trifon pentru îndepărtarea dăunătorilor de la țarinile credincioșilor, precum şi pentru binecuvântarea semințelor ce urmează a fi semănate, acum, la început de primăvară. Această rânduială a fost instituită imediat după cel de-al Doilea Război Mondial de vrednicul de pomenire, ieromonahul Graţian Rădac, cel care a păstorit și a condus turma călugărească în perioada 1943-1990. Mutarea părintelui stareț în veșnicia lui Dumnezeu s-a întâmplat chiar în ziua de 1 martie, în anul 1990.
 
 
Marian Gherghinescu 
Episcopia Severinului și Strehaiei

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *