◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Suporteri / Grobianismul  unor microbiști emblematici     

            Este îngrijorător, prin frecvență și furie pătimașă, comportamentul unor microbiști emblematici care populează, îndeosebi, tribunele arenelor de fotbal. Nu numai la noi, în România, ci, din păcate, pe toate meridianele planetei. Este arhicunoscut, de pildă, comportamentul suporterilor britanici care însoțesc pretutindeni echipele din Albion, dând frisoane polițiștilor, dar și patronilor restaurantelor și magazinelor aflate în apropierea arenei. La fazele fierbinți, de pe teren, la o decizie controversată a arbitrului și, mai ales, după încheierea partidei în care favoriții au fost învinși, se revarsă adeseori valuri pitecantropice de violență. De ce ? 

        De ce ne e așa de greu să suportăm ideea că, în timpul jocului, ceilalți au fost mai buni ? Si de ce suporterii echipei învinse își revarsă cu atâta ură furia asupra suporterilor echipei învingătoare, ciocnirile lăsând deseori în urmă morți si răniți ? Am spus suporterii echipei învinse. Numai că erupția de violență îi scoate din rândul suporterilor, îi scoate și din rândurile microbiștilor, plasându-i în cohortele temuților killeri. Un suporter își respectă condiția umană și atunci când își susține cu patimă echipa sau sportivul favorit. Un microbist nu-i decât un spectator pasionat în mod excesiv, dar care nu-și pierde rațiunea, nu sare din copac în arenă, nu agită amenințător bâta special adusă de acasă… Si, în plus, adevărații suporteri sunt alături de favoriții lor atât la victorie, cât, mai ales, în momentele dificile

     De ce nu luăm exemplul marilor campioni, care sunt, de cele mai multe ori, și mari caractere ? Iată, de pildă, exemplul oferit de Nadia Comăneci și Simone Biles. Ce lovitură le-au dat cele două supercampioane microbiștilor care încercau să le învrăjbească ! Gimnasta americană Simone Biles – care cucerise patru medalii de aur și o medalie de bronz la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro – a fost desemnată Sportiva anului 2016 la prestigioasa Gala Laureus Sports Awards, fiind premiată chiar de Nadia Comăneci, ea însăși laureată, cu ani în urmă, a acestui prestigios premiu internațional. Iată ce au declarat atunci cele două mari campioane. NADIA : « Sunt bucuroasă că nu am concurat împotriva ei ! Regulile s-au schimbat, acum este vorba mai mult despre putere. Simone este cea mai puternică gimnastă din această eră și domină sportul. Eu sunt fericită că am fost cea mai bună la vremea mea și că am reușit să scriu istorie, așa cum face acum și Simone Biles. Ii urez mult succes ! » SIMONE : « Eu nici nu eram născută atunci când Nadia a reușit acele performanțe, însă, imediat ce am început gimnastica, m-am uitat de nenumărate ori la clipurile video cu evoluțiile ei și am vrut să mă apropii și eu de acel 10 (…) Nadia m-a inspirat cu grația ei. Eu sunt mai puternică, dar nu arăt aceeași grație în evoluțiile mele, deși îmi doresc foarte mult asta. Aș vrea să fiu mai grațioasă decât să fiu așa puternică ». Două super-campioane, două super-caractere !

          Agresivitatea trebuie înlocuită, treptat, dar pe termen lung, cu empatia. A spus asta, cu ani în urmă, un mare savant, regretatul fizician englez Stephen Hawking. Tânăra Adaeze Uyanwah, în vârstă de 24 de ani, din California, a câştigat premiul ”Vizitatorul de onoare” în cadrul unui concurs organizat de portalul visitlondon.com. Premiul a inclus şi un tur al muzeului de ştiinţă din Londra, alături de genialul fizician Stephen Hawking. În timpul turului, Uyanwah l-a întrebat pe Hawking ce trăsătură umană şi-ar dori să schimbe şi ce trăsătură ar trebui cultivată. Hawking a ales agresivitatea, avertizând că un război nuclear ar putea duce la sfârşitul civilizaţiei şi chiar al rasei umane. ”Probabil că agresivitatea a reprezentat un avantaj în perioada oamenilor cavernelor, pentru a avea mai multă mâncare, mai mult teritoriu sau un partener, însă acum ameninţă să ne distrugă pe toţi”, a precizat fizicianul. Agresivitatea ar trebui înlocuită de empatie, care ”ne aduce la un loc, într-o stare de pace şi iubire”. Fizicianul a mai adăugat că viitorul speciei umane este în spaţiu. ”Cred că viitorul pe termen lung al rasei umane este spaţiul, în sensul că reprezintă o asigurare de viaţă importantă pentru supravieţuirea noastră, prin prevenirea dispariţiei umanităţii, prin colonizarea altor planete”, a argumentat Hawking . Se naşte, însă, întrebarea : Cine va rămâne pe Pământ ? Violenţii iresponsabili care au distrus planeta noastră, bătându-se cu pumnii în piept ca Tarzan, sau oamenii cu adevărat responsabili, care se vor apuca să reclădească totul de la capăt, primenind şi revigorând Pământul ?

                                                                 Ștefan OLTEANU / UZPR

 



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *