◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro19.04.2024

Oameni de seamă ai Banatului, VALERIU BRANIȘTE

O scurtă sinteză a  vieții și activității celui ce a fost un  promotor al jurnalismului românesc dar și un om de spirit și vocație europeană, Valeriu Braniște, ne-a fost prezentată la sediul UZPR Timiș, din Timișoara, în cadrul întâlnirilor de luni, de la ora 12,00, de către ex- magistrat Ioan I.Ionescu. Alocuțiuni complementare referitoare la subiectul propus, au mai rostit, prof. Sylvia Hârceagă, dr. istoric Nicola Trăilă și Nicolae Toma.

Moderator Dumitru BUȚOI

Valeriu Braniște, s-a născut la 10 Ianuarie 1869 în comuna Cincu Mare județul Brașov. Tatăl său, Moise Braniște a fost o perioadă stenograf la Dieta ardeleană (1863-1865), judecător multă vreme, deputat sinodal, prim pretor, funcționând în mai multe județe. Valeriu Braniște urmează liceul la Brașov, iar Universitatea la Budapesta și Viena. În anul 1891 onține la Universitatea din Budapesta, Diploma de doctor în filosofie și de profesor seundar pentru limba și literatura maghiară .La Brașov funcționează timp de 3 ani ca profesor la liceul român. În paralel începe să scrie, să se dedice jurnalismului la ziarul ,,Tribuna” din Sibiu. În anul 1983 ,la inițiativa lui Al.Mocioni, care fondează ziarul ,,Dreptatea”, V.Braniște devine redactor-șef al ziarului, iar la 1 Noiembrie 1894 devine director al acestui ziar. În 1918 se stabilește în Banat la Lugoj, unde pune bazele ziarului ,,Drapelul”, se îngrijește de apariția lui bisăptămânală pînâ în 1920. Concomitent cu ,,Drapelul” V.Braniște scoate și gazeta săptămânală ,,Banatul” cu subtitlul ,,Foaie pentru poporul român”.

Drapelul s-a pretins a fi un ziar pentru intelectuali, pe când ,,Banatul” a fost un ziar pentru popor. În politică Valeriu Braniște a rămas credincios Partidului Național cu al  cărui Program a candidat de mai multe ori la alegerile parlamentare, dar fără succes. Pe tărâm jurnalistic V. Braniște a scris numeroase articole, dacă le-am aduna s-ar forma o serie de volume. În calitate de conferențiar a ținut peste 200 de conferințe, pe cele mai importante le-a publicat în ziarul ,,Drapelul” dar și în ,,Anuarul Sociatății pentru crearea unui fond de teatru român”. La împlinirea a 151 de ani de la nașterea sa, UZ PR ,Filiala Timiș îi cinstește memoria, adoptând, denumirea UZPR Filiala ,,Valeriu Braniște” Timiș. Astfel acest titlu ne onorează și ne ne îndeamnă să-i păstrăm neștirbită amintirea de om cutezător, demn, cu adevărat patriot, jurnalist desăvârșit, cu care noi ne mândrim, urmând a-l cinsti ori de câte ori se ivește prilejul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *