◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Florile pe simezele Galeriei de Artă Ploiești

Timp de o lună, Galeria de Artă din Ploiești s-a transformat într-o adevărată grădină a raiului, prin intermediul expoziției ”Flori”, creație a Uniunii Artiștilor Plastici Ploiești.

Flori, un simplu cuvânt, foarte scurt din punct de vedere fonetic, dar care trimite la o varietate de forme, de culori, de semnificații, de sentimente, de maniere de lucru, de gânduri și de idei.  Încotro să privești? De unde să începi să admiri? Nu știi. Fiecare tablou are o poveste a lui, o enigmă a lui, o devenire proprie. În spatele lui se ascunde el, omul, cu o personalitate proprie pe care o revarsă prin intermediul penelului și al culorii.

Dar să vedem ce au cultivat artiștii prahoveni în acest mic paradis???

Valter Paraschivescu – trandafiri din specii diferite, tufănele, ghiveci cu flori diversificate; Marcel Bejgu – lalele și luminița nopții galbene, flori roșii de rodie; Marilena Ghiorghiță manifestă înclinație spre florile de câmp strânse în vaze sau prezintă flori și fructe; Maria Urian – flori alb-crem de cactus și flori roșu-corai de nemțișori; Loredana Ene este fascinată de movul brândușelor;  Elisabeta Stănculescu dispune geometric ghirlande de flori într-un tablou intitulat sugestiv ”Pentru tine!”;  Anca Maria Drăgoi – roșul florilor de Anturium; Daniela Militaru – Flori albastre; Tiberius Adet – roșul pasional al florilor, cu putere de metamorfozare a sufletului;  pictează starul florilor cu chip de flacără olimpică de culoarea soarelui; Daniela Lemnaru creează o imagine abstractă  a naturii într-o diversitate de forme și în culori roz și violet ce stimulează dragostea și energiile pozitive.; Daniela Moraru în tabloul ”Natură statică” asociază flori, fructe și arbori.; Camelia Profirescu – buchet de flori divers colorate, ce se înalță într-un vas sau coboară debordant din el; Emanuela Ceapă – mușcate roșii, margarete; prin plasarea unui vas de lut cu flori într-o mare de verdeață reușește se creeze o puternică impresie a convergenței energiilor lutului cu cele ale plantelor crescute din el.;  Valeriu Scărlătescu – tufănele și flori diverse dispuse în ulcică de lut; Mariana Voicu – roze și anemone, buchet de flori de grădină; Speranța Ștefănescu – Vestitoarele primăverii: frezii, narcise, lalele, asociate uneori cu fructe; Constanța Mazuru – plasează un adevărat lan de flori într-un cadru de natură; Ana Oprișoreanu lalele ce par dispuse pe crengile unui copac; Mădălina Gheorghe – prezintă ghivece de flori la fereastră.; Mihaela Ilie plasează ia Marianei pe un fundal presărat cu flori. 

Nu lipsesc nici florile copacilor autohtoni și ale celor exotici, precum- flori de gutui de Mirela Petria, arborele de hârtie de Mihaela Teodorescu.

În pictura Geaninei Sfinteș ”50 de primăveri” copacul înflorit este învestit cu valoare simbolică, de dublu vegetal al omului. 

Florin Șuțu asociază imaginea florilor cu umorul fin, ce amintește de Caragiale ”11 fire, zece lei”; ”5 lei firul.” 

Indiferent că sunt de câmp, de grădină sau de apartament, prezentate în mediul lor de viață sau sacrificate de mâna omului și dispuse în diverse vase: ghivece, vaze, ulcele, florile din expoziția de la Ploiești își păstrează vigoarea, frăgezimea, prospețimea grație harului și trăirii afective ale creatorilor lor.

Un singur tablou ”Anotimp uitat în vază” de Florin Șuțu imortalizează flori peste care a trecut uscăciunea iernii.

Aflându-te în Salonul de Artă de la Ploiești, cu sufletul plin de emoție, bucurie,  sensibilitate, încântare,  ai impresia unei receptări sinestezice a realității, atât vizuale, cât și olfactive, încât parafrazându-l pe Bacovia poți spune că viața este o pictură parfumată cu vibrări de violet, albastru, roșu, galben, corai, crem și că ai obținut o adevărată terapie prin artă. 

 

Elena Trifan / UZPR Prahova 

 

            




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *