◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Cele mai ciudate reviste ale lumii

Presa print devine tot mai mult o amintire, dar producțiile editoriale „de nișă” continuă să menționeze branduri dintre cele mai ciudate, care se adresează unor categorii de cititori cu gusturi stranii sau foarte specioase…

„Emu Today & Tomorrow” este o revistă specială despre o pasăre mai puțin obișnuită. Se adresează unei comunități de fani înrăiți ai speciei, care cumpără publicația imediat ce apare, cu atât mai mult cu cât conține informații și despre delicioasa carne a acestei păsări. Tot despre animale „vorbește” și „Miniature Donkey Talk”, care detaliază viața măgarilor în miniatură. Publicația are deja 25 de ani de apariții neîntrerupte și furnizează informații prețioase tuturor celor care cresc aceste animale – cum să le tranzacționeze, cum să le îngrijească și cum să le mențină în cea mai bună formă.

Pe direcția legumelor, revista „Spudman” este un Paradis al cultivatorilor și iubitorilor de cartofi. Fosta „The Times of Ireland” abordează academic deliciosul aliment, furnizând informații științifice despre stocare, cultivare, industria chipsurilor, chiar profiluri profesionale ale femeilor care au ajuns lideri în această industrie. 

O altă publicație cel puțin stranie, dar care continuă să apară, revista „Girls and Corpses” („Fete și cadavre”) înfățișează corpuri neînsuflețite, pozate de fotografii revistei în locuri în care legile sunt mai permisive și înainte de a-și continua drumul spre locurile de veci. La fel de bizară, deși dintr-o altă perspectivă, este publicația „Elevator World” („Lumea ascensoarelor”), care reușește să adune, inclusiv pe direcția invențiilor lui Elon Musk sau a inteligenței artificiale, informații legate de lifturi și universul aparent sec al acestor mașinării fără de care contemporaneitatea nu mai poate fi imaginată. Revista are un asemenea, succes, încât editează publicații complementare, almanahuri și volume care detaliază fascinanta lume a „transportului pe verticală”.

Alături de aceste apariții editoriale cel puțin neobișnuite mai pot fi amintite revista dedicată unei anume specii de pești, cu toate amănuntele legate de prinderea acestor exemplare – „Crappie Now!”, cea care oferă sfaturi practice pentru crescătorii și iubitorii de oi, capre și alpaca („Practical Sheep, Goats and Alpacas”), cea care abordează la extreme realitatea și paranormalul, „The Fortean Times”, o colecție de imagini rare și texte abrazive, care discută speculativ pe marginea unui mare număr de teme contemporane sau cea care veghează ca părinții „surprinși” de apariția unei perechi de gemeni (sau a unor tripleți etc.) în loc de un bebeluș să se descurce în noua situație: „Twins”.

Pe de altă parte, din 2017 încoace, datele internaționale menționează un declin accentuat în dreptul consumului de reviste print – în medie, cu cinci procente pe an – cu periodicele care se ocupă de afaceri internaționale, știință și politică scăzând în audiență, și implicit vânzări, cu 15% în fiecare an.

(R.I.)

 

(Revista UZP nr. 20/2020)

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *