◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Mulțumim Charlie, mulțumim Sergiu Cioiu!

  Miercuri 3 martie 2021, sala George Constantin a Teatrului Nottara.  Amfitrioni, directoarea teatrului, distinsa doamnă Marinela Ţepuş, împreună cu doi mari actori, Liliana Tomescu și Sergiu Cioiu. Cu toate că, fizic, celebra interpretă, vedetă incontestabilă a Teatrului Nottara, se afla la mii de km de cocheta sală, George Constantin, prezența spirituală a domniei sale a fost percepută de toți cei aflați în sală. Ca și cum era acolo, ca și cum vorbea, povestea, își depăna din amintirile sale. Un gest, întru neuitare, de o eleganță remarcabilă, realizarea cărții despre și cu Liliana Tomescu. Cartea îl are coautor pe acest trubadur etern care este actorul și interpretul, total, Sergiu Cioiu împreună cu delicata doamnă, Marina Spalas, autoarea sensibilă, tandră, citind emoționată rândurile trimise celor prezenți, chiar de Liliana Tomescu aflată la Stockholm. O carte care putea ”să nu fi fost scrisă” dar care, iată, s-a scris, oferindu-ne, într-o versiune, sui generis, secvențe memorabile din viața celebrei artiste. Una dintre cele mai mari ale teatrului românesc. Fie și dacă amintim că ”Adio Charlie” s-a jucat de 870 de ori! Sau că actrița a primit titlul de ”Artistă emerită” la 35 de ani, fiind cea mai tânără căreia i s-a acordat acest titlu.

Sala George Constantin plină, în condițiile impuse de pandemie. Adică, un scaun ocupat altul nu, un rând liber, altul ocupat. Public elevat. De la oameni simpli, la artiști, critici de teatru și film, profesori, ingineri, academicieni. Tineri și mai puțin tineri. Iubitori de teatru, muzică și de… Sergiu Cioiu, care a promis un scurt recital de cântece, ca încheiere a serii.

Organizare impecabilă. La intrare, volumul ”Liliana Tomescu” scris de Marina Spalas și Sergiu Cioiu. Volum pe care, după spectacol, autorii vor da autografe. De asemenea, un număr de CD-uri din discografia lui Sergiu Cioiu, lângă cărțile editate, toate la dispoziția celor prezenți. 

Programul serii: după cuvântul de bun venit rostit de Doamna Țepuș, seara a început cu lansarea filmului Omagiu lui Brâncuși pe Calea Eroilor, realizat de Sergiu Cioiu. Un strălucit debut cinematografic, odată cu sărbătorirea pe scenă a 80 de ani de viață și 60 de activitate artistică. În numele Președintelui UZPR, care este și producătorul filmului, a vorbit jurnalistul poet Miron Manega. Domnia sa a subliniat însemnătatea unui asemenea proiect sprijinit și de Institutul Brâncuși din Târgu Jiu, precum și de faptul apariției filmului, chiar în ziua în care s-a aniversat nașterea, la Hobița, a celui mai important sculptor modern al lumii, 19 februarie, aceasta  devenind Ziua  Națională Constantin Brâncuși. Miron Manega a subliniat calitatea estetică a filmului și faptul că încă se pot înfăptui asemenea minuni. Un film realizat fără un buget masiv, dar cu incontestabil talent și mare inspirație. La finalul alocuțiunii sale, Miron Manega i-a dedicat un scurt poem realizatorului Sergiu Cioiu. O scurtă prezentare a făcut și subsemnatul. Un film esențializat. Un dialog al artelor în care apar celebrele sculpturi ale lui Brâncuși, nu mai puțin celebrele texte și melodii care aparțin lui Alexandru Mandy și, desigur, interpretarea de excepție, a actorului – interpret Sergiu Cioiu. Și, bineînțeles, filmarea profesionistă și inovativă a tânărului Alexandru Andrieș, care a semnat și montajul filmului.

Regizorul a mulțumit vorbitorilor, a făcut câteva considerații despre film, despre cum l-a realizat și despre echipa cu care a cooperat.  L-a prezentat pe Alexandru Andrieș, tânărul care a semnat imaginea și montajul. Excepționale.

A urmat vizionarea filmului.

Prezentat pe ecranul unei săli, devenite, ad-hoc, sală de cinema, filmul realizat de Sergiu Cioiu capătă valențele unei producții serioase, chiar dacă urmărim un scurt metraj.  Avem de-a face cu decriptarea unor opere în care imaginea și detaliul sunt exploatate descoperind, parcă, o altă realitate. Imagini captivante, fabuloase. Apa și stâncile – laitmotivul filmului – apar în fața spectatorului la dimensiuni impresionante. Efectul stereofonic dă relief sonor imaginilor și totul devine artă cinematografică pură. Realizată în stil clasic, ușor baroc. Artistul interpretează melodiile lui Mandy fabulos și captivează publicul care este numai ochi și urechi. Din când în când se aplaudă. Scurt, pentru că discursul cinematografic nu le oferă timpul să o facă mai mult. Textele și melodiile au o prospețime de parcă ar fi fost compuse astăzi. Cu toate că timpul a trecut peste ele, nu și-au pierdut nimic din strălucirea inițială. Ba, pare să fi câștigat în profunzime, percepție, interpretare și decriptare – dehermeneutizare. Poate și datorită unei certe fermecătoare personalități a interpretului actor. 

Este cert, am asistat la un adevărat dialog al artelor: cinematografie, sculptură, muzică, interpretare. La sfârșitul filmului lumea aplaudă frenetic. Ropote de aplauze care nu se mai potolesc. Regizorul scenaristul și interpretul, Sergiu Cioiu, el însuși iese în fața sălii să mulțumească publicului pentru dăruirea și determinarea cu care a fost aplaudat acest film de debut la vârsta senectuții, la 80 de ani. Pentru că, aplauzele nu se mai opresc. Regizorul îi mulțumește, public, lui Alexandru Andrieș pe care spectatorii îl răsplătesc cu aplauze. 

Urmează momentul dedicat marii actrițe care a fost și este Liliana Tomescu. Cel mai bun și frumos tablou al pictoriței centenare, mama actriței. Volumul omagial, scris de  Marina Spalas și Sergiu Cioiu a fost realizat în condiții tipografice deosebite în cadrul Editurii Integral, director domnul Costel Postoache. 

Prin grija doamnei Sînziana Miloșoiu a fost prezentat un film colaj, cu secvențe memorabile interpretate de Liliana Tomescu. Adio Charlie, Pygmalion și altele. Emoții mari printre spectatorii care văzuseră aceste spectacole care au trezit un real interes și celor tineri.

Doamna director al teatrului, Marinela Țepuș, a fost primul vorbitor. A evocat personalitatea artistei și contextul în care a organizat acest eveniment cultural de înaltă ținută artistică.

În cuvântul său, directorul editurii Integral, domnul Costel Postolache a menționat că s-a simțit onorat pentru publicarea acestui volum dedicat marii personalități teatrale, Liliana Tomescu, în cadrul editurii pe care o conduce. De altfel, domnia sa a fost acela care s-a îngrijit de editarea volumului. ”O carte inteligentă (smartbook), care face legătura instant între volumul tipărit și mediul online”

Apoi a vorbit actorul Alexandru Repan care a evocat momente deosebite din viața teatrală a actriței. A vorbit despre personalitatea actriței, despre teatru, despre epocă, despre partenerii de scenă ai vedetei. Și despre generozitatea și sprijinul cu care Liliana Tomescu a încurajat tinerii artiști. Emoționante au fost cuvintele cu care marele actor a vorbit despre spectacolele Lilianei Tomescu. 

Coautoarea volumului, Marina Spalas, emoționată până la lacrimi, la modul propriu, a vorbit despre actriță și performanțele acesteia și despre modul în care, după o carieră excepțională în România, a lăsat totul și și-a construit o altă carieră, în Suedia, noua ei țară. Începând, de necrezut, de la poziția de garderobieră. Ce forță și ce încredere să ai în tine încât să poți face așa ceva! Adică, după ce ai fost pe culmile succesului, să renunți la tot și să accepți, într-o ignorare totală a faptului că  până mai ieri, erai o mare vedetă iar, începând de astăzi, ești o simplă și utilă garderobieră?!? Marina Spalas a dat citire și unui emoționant mesaj din partea marii actrițe.  Ei da, pasiunea pentru teatru și propria încredere i-au dat forța să renască. Pentru că, probabil, teatrul i-a oferit marii artiste totul dar și domnia sa a dăruit teatrului totul. Numai astfel se explică faptul că, întrebată de ce îi este frică, printre altele, Liliana Tomescu a răspuns: ”Multă vreme am avut  coșmaruri în care ”se făcea” că eram departe de teatru și că nu puteam ajunge la timp pentru spectacol. Și acum, dacă se întâmplă să mă scol și să mă doară ceva, primul gând care-mi vine este: Bine că nu am spectacol astă seară” 

Mai citez din cartea scrisă cu har, inteligență, pasiune și infinită iubire: ”Când cineva a întrebat-o dacă este ”vedetă” a răspuns: ”Cred că publicul mă iubește și vine la teatru să mă vadă. Dacă aceasta înseamnă să fii vedetă…” 

Urmează apoi momentul final: un miniconcert cu melodii compuse de Alexandru Mandy. Pe scenă urcă Sergiu Cioiu și chitaristul Vlad Crețu care îl acompaniază. Melodii care l-au consacrat, melodii devenite celebre. Interpretate cu har și sensibilitate. Fiecare melodie este însoțită de aplauze la scenă deschisă. ”Scenariul concertului” este grefat pe melodia ”Venise vremea” care, cu etapele prin care se descrie devenirea, generează ”secvențele” mini concertului. Autorul interpretează o strofă din cântec. Aceasta este preambulul etapei interpretative, în care ne sunt prezentate, melodiile corespunzătoare etapei din viață sugerate: nașterea, cititul, iubitul etc. Melodiile interpretate au fost:  ”Cred”, ”Cântecul vântului”, ”Facerea lumii”, ”Pământul”, ”Îți mulțumesc”, ”Glasul tău” cu un intermezzo ”Cine iubește și lasă”, ”Și totuși”. Un regal. O voce de aur, mișcare organică, trăire, cântece încă proaspete, acompaniament chitaristic excepțional, Vlad Crețu, cu aranjamente simple dar eficace. La sfârșit aplauzele au fost pe măsură. De cel puțin patru ori, interpretul a fost rechemat pe scenă și a venit cu o altă melodie. În final a coborât și a cântat printre spectatori. Un concert care a încântat și care va rămâne multă vreme în sufletul celor prezenți la acest eveniment. Ilustrăm atmosfera creată, cu imaginile de mai jos.

O seară minunată, un colaj spectaculos, frumos, inteligent realizat, grație direcției Teatrului Nottara, în care filmul, teatrul, cartea și muzica și-au dat mâna. Pleci de la acest regal, îmbogățit sufletește și, parcă, uiți sau treci mai ușor peste pandemia care ne-a impus restricții de neacceptat altădată.

Mulțumim Charlie, alias Liliana Tomescu, mulțumim Marina Spalas, mulțumim Sergiu Cioiu, mulțumim Marinela Țepuș și mulțumim tuturor celor prezenți.

Ion Corbu



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *