◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

Discurs la funeraliile maestrului Nicolae DABIJA / Octavian Țâcu

Îndurerată familie, prieteni, cetățeni ai R. Moldova și români de pretutindeni!
Nicolae Dabija a fost un Om care nu doar a scris istoria, dar și a făcut istoria.
Eu sunt un Om care am crescut în spiritul acestei generații a renașterii naționale, de la care am înțeles două lucruri: primul lucru, că trădarea intelectualilor este rămânerea în turnul de fildeș, în a cea a scrierii și a bibliotecii.
Menirea noastră este să coborâm în popor și să ne asumăm destinele acestui neam care se întinde pe un spațiu de aproape jumătate de Europa și să-l ducem la finalitatea gândurilor și ideilor pe care le-au avut înaintașii noștri.
Nicolae Dabija, împreună cu bădița Grig și ceilalți exponenți ai generației care au intrat în Parlamentul R. Moldova și în Sovietul Suprem al URSS, au dat bătălii grele pentru identitatea noastră românească, pentru limbă și pentru Independența care era atunci un deziderat în ochii lor, după  care urma să facem Reunirea.
Asta am învățat și asta mi-am asumat și vă invit pe toți să înțelegem că marea moștenire a lui Nicolae Dabija și a generației sale este implicarea în această transformare care să ne aducă spre Reîntregire.   

Ce am învățat de la Nicolae Dabija este că trebuie să învingem „ura de sine”, ura de sine pe care maestrul o definea, o ură a moldovenilor față de tot ce-i românesc, o detestare a propriei ființe și un blestem al acestui pământ pe care a încercat să-l înfrunte Nicolae Dabija și întreaga generație pe care a reprezentat-o.
Depășirea urii de sine, înseamnă, dragii mei, o condiție firească a tuturor celor care vorbesc limba română și se definesc români în acest spațiu, asta este marea lecție pe care o avem pentru acasă.
Și vine în viață un moment, în care lucrurile care se întâmplă în viața și în lumea asta, nu mai sunt interesante, iar colegii și camarazii cu care ai luptat și care te-au definit, sunt în altă lume și te așteaptă acolo pentru a veghea asupra acțiunilor pe care le avem noi de făcut.
Să-i fie țărna ușoară și să-l pomenim ca pe un Om de o calitate excepțională.

 



15.03.2021

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *