◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Paşaportul verde digital de vaccinare restrânge libera circulaţie şi loveşte la fundamentul unităţii UE?

La sfârşitul lunii februarie a.c., Consiliul European a luat o decizie, de bun simţ, de a nu se introduce paşaportul de vaccinare împotriva Covid 19, ca mijloc de călătorie obligatoriu în Uniunea Europeană. Statele europene, încă, sunt reticente faţă de introducerea obligativităţii unui paşaport digital de vaccinare, care să introducă noi restricţii la graniţă, în ciuda unor ţări ca Grecia, Spania sau Italia care insistă să le introducă pentru a-şi salva turismul. Dacă Consiliul European nu a dorit paşaport digital de vaccinare, atunci Comisia Europeană de la Bruxelles a reinventat paşaportul digital sub forma unei denumiri, mai soft, „certificat verde de vaccinare”, cu care cetăţenii europeni pot călători în interiorul UE, dacă au vaccinul făcut, test de Covid sau au avut boala ce a dezvoltat anticorpii. Ideea de a reintroduce noi restricţii la frontiere, chiar dacă sunt legate de pandemie şi sănătatea cetăţenilor trezeşte îngrijorări printre cetăţenii europeni şi apărătorii drepturilor omului, deoarece la baza Uniunii Europene stă de fapt, libera circulaţie a oamenilor şi bunurilor. Comisia Europeană a propus totuşi, pe 17 martie, crearea unei adeverințe electronice verzi, pentru a facilita o anumită liberă circulație, în condiții de siguranță, în interiorul UE, în timpul pandemiei de COVID-19. Adeverința electronică verde va constitui dovada că deținătorul a fost vaccinat împotriva COVID-19, a primit un rezultat negativ la testul de depistare a infecției cu virusul SARS-CoV-2 sau s-a vindecat de COVID-19. Adeverințele vor fi disponibile gratuit, în format digital sau pe suport de hârtie, și vor include un cod QR care să le garanteze securitatea și autenticitatea. Comisia va institui un portal pentru a se asigura că toate adeverințele pot fi controlate în întreaga UE și va sprijini statele membre în ceea ce privește punerea în aplicare din punct de vedere tehnic a adeverințelor verzi. Acestea pot crea discriminări printre cetăţenii europeni, care poate duce la neîncredere faţă de ideile fondatoare ale UE privind libera circulaţie.

Statele membre au în continuare responsabilitatea de a decide ce restricții în materie de sănătate publică pot fi eliminate pentru călători, dar vor trebui să aplice aceste derogări în același mod și călătorilor care dețin o adeverință electronică verde. Teama printre europeni este mare, deorece restricţionarea accesului liber între frontierele UE poate duce la discriminare şi la decesul confederaţiei pe termen lung. Pilonul de bază pe care s-a construit această Uniune Europeană este tocmai libera circulaţie şi libertatea, fără ele confederaţia nu-şi mai are rostul, de aceea un funcţionar din aparatul de conducere de la Bruxelles încearcă să liniştească opinia publică. Adina Vălean, soţia lui Crin Antonescu, a declarat că adeverinţa electronică de liberă circulaţie nu este, de fapt, un paşaport şi nici nu va fi o condiţie pentru călătoria în străinătate. Aceasta va fi, cel mai probabil, finalizată în iunie 2021. ”Nu este un paşaport. Este un document unic european, o dovadă pentru o situaţie în care un cetăţean al unui stat membru se poate afla. Şi anume dacă are un vaccin făcut, dacă are un teste PCR făcut sau a trecut prin boală şi în consecinţă are o imunitate naturală. În momentul de faţă, cetăţenii din România ştiu foarte bine că atunci când merg şi fac vaccinul, primesc un certificat de vaccinare, sunt introduşi într-o bază de date naţională. De asemenea, când fac un test PCR primesc o dovadă a rezultatului testului. Toate acestea, în România şi în alte ţări, arată complet diferit. Atunci, când cineva circulă dintr-un stat în altul există probleme de recunoaştere a acestor documente între statele membre”, a declarat Adina Vălean la Digi24. Comisarul european a explicat că se doreşte standardizarea certificatelor primite de cei care se vaccinează împotriva COVID-19.

Sigur, ni se spune că această adeverinţă verde de vaccinare va funcţiona până va declara OMS închiderea pandemiei, dar la ce bani se fac pe seama acestei boli grave, dar şi la noile tulpini care apar, mă tem că marile companii medicale şi farmaceutice care sponsorizează organismul internaţional nu au prea repede interesul, inclusiv de sănătate, să se închidă robinetul de resurse. Până una alta, introducerea adeverinţei verzi digitale de vaccinare loveşte puternic în imaginarul colectiv al Uniunii Europene, ca şi confederaţie a liberei circulaţie, un pilon fără de care această idee a fondatorilor Monnet, Gasperi, Adenauer şi Schuman ar putea să-şi dea sfârşitul obştesc? Fără liberă circulaţie, Uniunea Europeană nu va putea supravieţui, nu-şi va mai găsi menirea, de spaţiu al congruenţei şi sinergiei libertăţii, popoarelor şi civilizaţiilor. Paradoxal, adeverinţa verde digitală de vaccinare poate fi un cui bătut în eşafodajul liberei circulaţiei europene, care poate duce la decesul pe viitor al UE, alături de subminarea şi exacerbarea fluidităţii limbajului şi gramaticii prin dispariţia unor cuvinte ca „mamă” şi „tată” din vocabularul unei birocraţii preocupate prea mult să reinventeze noi măsuri birocratice pentru a-şi justifica existenţa, salariile uriaşe din taxele şi impozitele noastre şi a ţine cetăţenii europeni ocupaţi de la marile probleme legate de libertate, sănătate, dreptul la muncă, liberă circulaţie şi exprimare? „Delictul de opinie” devine paradigma noii UE în locul liberei circulaţii? Istoria ne-a învăţat că fără libertate şi valori ferme orice federaţie social-politică se prăbuşeşte, la început moral, desigur!

Ionuţ Ţene  / UZPR

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *