◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

Camelia Florescu- „Sens giratoriu” sau despre emisiuni multimodale

Într-un peisaj cenuşiu de manifestări culturale anemice, cu spoieli atârnate de rating şi de avantaje de toate felurile, Camelia Florescu vine cu un produs proaspăt, alimentat cu diferite arte, pus sub semnul unui semn de circulaţie: „Sens giratoriu”… Adică cere prioritate şi impune performanţă în emisiunile radiofonice. Denumirea emisiunii este titlul unui poem realizat de Camelia Florescu la sugestia directoarei postului Radio Prodiaspora, Ecaterina Câmpean. De menţionat că Radio Prodiaspora are o conducere multinaţională : Caty Câmpean (România) şi Robert Landman (Germania). 

  Giratoriul presupune cerc şi posibilitatea de a alege o cale din mmentul intrării în joc. Poţi alege muzică, versuri, poveşti, dar şi „sare şi piper”! Emisiunea cuprinde rubrici precum: „Zece întrebări de nota zece” – o vedetă la microfon, “Povestea mea”- istorii ale românilor de succes din Diaspora, “Poesis”- rubrică de poezie, “Sare şi piper”- concurs de reţete în versuri. Interpreta Anişoara Puică răspunde celor zece întrebări, iar Romeo Goia, un român al Diasporei, dezvăluie din secretul succesului.  Prima ediţie pe care o surprind cu semnul de carte aduce omagiu unor doi poeţi plecaţi din lumea noastră în luna martie 2021: Nicolae Dabija şi Ligya Diaconescu. Omagiul se realizează sub forma unor două poezii supuse memoriei colective. Redau cele două creaţii:

Drum de Ligya Diaconescu

Când am venit aici, am stat puțin…/Că nu știam de lume și dureri/Dar le-am simțit din mac, cu sânge plin

/Și mi-am urat  „drum bun” și multe veri

 

Am căutat în față, împrejur/Și am intrat pe una dintre porți,/Era deschisă larg, sculptată dur,

/Cu flori din care cumpărăm noi toți.

Unii au luat o sută, mulți deloc/Și s-au întors așa cum au venit,/Erau aceia care n-au noroc

Și care au răsărit la asfințit.

Eu mi-am purtat departe pașii grei/Prin locuri unde focul vieții-i stins,/M-am regăsit prin florile de tei,

/Am râs și printre hohote, am plâns !

Plecasem iar, fiindc-am uitat să mint,/M-am mai întors, dar poarta s-a închis/Și auzind de dincolo un cant/Am suspinat plecând…și-apoi am râs…

Săracă ţară bogată de Nicolae Dabija

Frunză verde foaie lată/Săracă țară bogată!/Neam pribeag, nu undeva -/Emigrant în țara ta!

Tot ai zis c-așa ți-i scris:/Să fii liber doar închis!/Necăjitul meu popor,/Că-ți mai arde de umor!

Of, sătulule flămând/Lăngă ape însetând!/Cum cerșim cu gura mută/Pâinea tot de noi crescută.

Țara mea de oameni triști,/Mult mă mir că mai exiști,/Ciopârțită în bucăți/Că te mai găsesc pe hărți.

Tot mai tristă te apuc/De când corbii te conduc/Și te duc – șontâc! – De zor/Spre Mărețul viitor.

Săracă țară bogată,/Vine vântul să te bată,/Vine cerul să te ningă/Și toți morții să te plângă.

N-o să mori de două ori:(/Larg ți-a fost în închisori/Și cald ți-a fost în Siberii,/Țară prinsă-ntre imperii.

Fii cu Dumnezeu atentă:/Te prefaci in-de-pen-den-tă,/Te prefaci c-ai fi stăpână -/Cu cătușele în mână!

Și iar verde foaie lată,/Săracă țară bogată,/Săracă țară furată,/Mai și cânți, trasă pe roată…

  Emisiunea are un scenariu ascendent, finalizând cu două creaţii literar-gastronomice, care sfidează încadrarea statică în genuri şi specii literare. Cele două poeme prezentate, parabole de reţete culinare, sunt semnate de Floricica Urziceanu şi Rodica Râpeanu. Savoarea poemelor rivalizează cu aromele transmise prin forţa cuvântului şi prin invenţia formală.

Când vedetă este rața de Floricica Urziceanu

De vrei să  fii fericit, /Apucă-te de gătit!/Zici că nu știi?- Se învață /De exemplu,  iei o rață/De la market sau din piață /Poți s-o pui frumos pe varză…/Faci și-o mămăligă  caldă /Pe care o tai c-o ață,/Cum se făcea în trecut,/Și cu vin din damigeană /De soi, ales pe sprânceană,/Merge brici, dar cu amici/Invitați cu drag la masă 

…………………………………. 

Merge și s-o faci umplută /Cum? Nu-i foarte complicat /Fierbi orez, pui și ficat,/Ceapă doar puțin călită,/Pipota fiartă și ea…/Un ou ca să poți lega/Toată compoziția, /Umpli rața și o coși –/Ești chirurg fără a vrea./La cuptor o pui, trei ore,/La foc mic o lași să stea/În  vas de lut de s-ar putea./Când e gata rumenită/Chiar de-ți pare fandosită /E bună rău,  zău așa,/Un gurmand n-o va rata!

   „Şniţele de varză” de Rodica Rădiţa Râpeanu impresionează prin ineditul exprimării şi îndeamnă către o masă copioasă…

Iei o varză, măi nenică/Nici prea mare, nici prea mică,/Spargi de ai, vreo patru ouă, /Între timp, o tai în două…/Opărește-o fără frică/Într-o apă fierbințică/Scurge-o bine pe-o ștergură -/Ah! …deja îți plouă-n gură!😀/Ai răbdare… tai-o-n șase, /Ca să-mi scoți felii frumoase -/Tăvălește-le încet, /Când prin ou, când prin pesmet/Să nu uiți, să pui, piper!/Sare? …câtă crezi, MonCher!/Verși uleiul în tigaie/Cât să facă varza, baie -/Dar încinge-l înainte, /Să se-nvețe bine minte; /Napui, le prăjești pe rând, /Pentr-un pofticios flămând! /Și să prinzi nițică vână, /Ia-ți borcanul cu smântână,

/Io vă zic deci… Poftă bună!

   Şi pentru a nu vă teme că s-a mutat bucătăria în poezie, reveniţi la realitate cu jingle-urile realizate de Virgil Duţan, inspirate din melodii semnate de Jimi El Laco, Bela Andrasi şi Oleg Baraliuc. Plictiseala nu îşi are locul în emisiunea multimodală gândită, realizată, montată şi moderată de Camelia Florescu.

  Semn de carte inventiv în această escapadă caleidoscopică! Pe curând!

Ioana Reiter-Sandu / UZPR

Martie 2021










Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *