" /> Alexandru T. Stamatiad, în colecția Bibliotecii Județene arădene | Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România
default-logo

Alexandru T. Stamatiad, în colecția Bibliotecii Județene arădene

Biblioteca Județeană „Alexandru D. Xenopol” Arad a primit, în anul 2018, o donație cu o mare încărcătură literară, documentară, dar și sentimentală.

Muzicianul bihorean Florian Chelu a oferit instituției cărții o arhivă „Alexandru T. Stamatiad”. 

Înainte de a intra în gestiunea instituției, ea a fost îngrijită, administrată și prelucrată de doamnele jurnaliste Floarea Cândea și Lucia Bibarț.

Arhiva primită conține: manuscrise, traduceri, cronici literare din ziare și reviste („Românul”, „Semănătorul”, „Tribuna”, „Literatorul”, „Convorbiri literare” etc.) referitoare la cărțile scriitorului român („Din trâmbițe de aur”, „Femei ciudate”, „Mărgăritare negre”, „Pe drumul Damascului”, „Peisagii sentimentale”, etc.), caricaturi și portrete, ilustrații și cărți poștale, acte, documente din viața acestuia, dar și corespondența sa cu mari personalități românești: Ion Antonescu, Alexandru Macedonski, Eugen Lovinescu, Ion Minulescu, Octavian Goga, Vasile Goldiș, Victor Eftimiu, George Călinescu, Aron Cotruș, cu membri familiei sale

.Alexandru T. Stamatiad a fost un poet simbolist, prozator, publicist și traducător român ale cărui viață și creație s-au intersectat cu viața și cultura arădeană. Stamatiad înființează și conduce revista „Salonul literar” de la Arad (15 martie 1925 – 15 mai 1926). 

Mulțumind donatorului, anunțăm că documentele „Stamatiad” acum inventariate și prelucrate se găsesc în colecțiile bibliotecii arădene, așteptându-și cercetătorii.

 

Lucia Bibarț

 

Despre autor

Articole asemănătoare

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.