◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro29.03.2024

A apărut un nou număr al revistei „Sportul Băcăuan”

A apărut numărul 114/ianuarie 2021 al revistei „Sportul Băcăuan”, publicație lunară de cultură sportivă, care apare sub egida Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România (UZPR).
Într-o interesantă și detaliată expunere a naturii prostiei umane, jurnalistul și președintele Filialei Bacău a UZPR, Cornel Cepariu, pornește de la studiile argumentate și derulate în timp ale istoricului și economistului italian Carlo Cipolla, care a formulat cinci legi universale cu privire la această teorie, funcționabile și azi, în orice societate. Toate aceste legi sunt punctate de jurnalistul băcăuan, care conchide în final: „Istoria ne arată că, în orice perioadă, țara progresează atunci când la conducere sunt suficient de mulți oameni deștepți, care să rețină proștii activi și să nu le permită să distrugă ceea ce au creat deștepții. Într-o țară în regres, proștii sunt la fel de mulți, dar la conducere observăm o creștere a numărului de infractori proști printre ceilalți cetățeni – naivi prostuți. Această schimbare cu siguranță crește urmările distructive ale acțiunilor proștilor și toată țara se duce de râpă”.

Și în plan sportiv, „visul poartă cu sine speranțele pentru mai târziu”, ne spune gazetarul Mihai Buznea, în editorialul „Vise de iarnă”. Dar și că, totuși, e cazul să ne trezim la realitate, întrucât „cu visele, poți trece noaptea, dar nu te poți amăgi și ziua, iar optimismul din vorbe greu va putea fi convertit vreodată în performanțe”.

În documentarea pe care o întreprinde în arhivele sportului băcăuan, redactorul-șef al publicației, Leonard Popa, revine cu perioada „1964/ 1965: Anul în care matematica învinge…fotbalul!”, ediție în care Dinamo Bacău pierde la mustață promovarea în prima divizie (reușită adjudecată de Siderurgistul Galați), din cauza unui regulament mai puțin obișnuit, bazat în fapt, pe niște aberații matematice, drept pentru care a și fost abandonat ulterior.

Ștefan Olteanu ne atrage atenția asupra „comportamentului unor microbiști emblematici care populează, îndeosebi, tribunele arenelor de fotbal”, în timp ce Dan Sion ne prezintă la (S)PORtretul lunii personalitatea lui Florin Grapă, antrenorul echipei de volei feminin CS Știința Bacău, supranumit și „Sir Alex Ferguson de Bacău”.

Alte articole la fel de interesante și captivante din sumarul revistei: „Textila Buhuși – Leagănul handbalului feminin băcăuan” (Leonard Popa); „Dribling (episodul VIII, George Viscreanu); „Pârtia de schi `Nemira`, pregătită pentru noul sezon” (Romulus-Dan Busnea); „Naționalele de atletism în sală pentru seniori și tineret: Băcăuani cu tolba plină” (Dan Sion).

Rubrica „Dintre sute de catarge” îi este dedicată în acest număr gimnastei băcăuane Gabriela Potorac-Andou, iar pagina de caricaturi este susținută, ca de obicei, de jurnalistul și caricaturistul Victor Eugen-Mihai (VEM).

Romulus-Dan Busnea / UZPR

desteptarea.ro

 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *