În ciuda recomandării O.M.S. de a nu impune separarea populației în funcție de vaccinare și a declarației ferme a administrației Biden din care rezultă că S.U.A. nu acceptă certificatul de vaccinare drept condiție a dreptului la circulație, muncă și educație, în România se intensifică pe zi ce trece propaganda pentru apartheidul sanitar. Mulți acceptă ideea, ba chiar consideră că e dreptul vaccinatului de a nu sta la masă, la teatru, la concert, la film, în amfiteatru, în avion, în tren, în metrou, în autobuz, în supermarket și acasă complet alăturea, ci separat de nevaccinat, care e un pericol letal pentru vaccinat, chit că vaccinul, cică, ar da „șansa” unei forme mai ușoare a bolii.

Mulți medici care își fac veacul pe la tv sau pe feisbuc, plângând ipocrit de mila colegilor lor care chiar muncesc pe brânci în spitale, militează pentru acest sistem nazist. La fel și influencerii, care până mai ieri îmi replicau mie, când avertizam asupra acestui risc de segregare, că nu se vor introduce niciodată în România nici obligativitatea vaccinării, nici separarea oamenilor în funcție de înțeparea cu serurile-minune ale „Big Pharma” (dar inutile față de noile și rezistentele tulpini și mutații ale virusului). Această atitudine probează din nou rădăcinile hitleriste ale unei părți a populației europene, inclusiv românești. Să nu uităm că fascismul, nazismul, comunismul și cele două războaie mondiale au pornit din Europa.

Notă de final – nu știu cine a fost iresponsabilul care a reprezentat HORECA la „negocierile” cu guvernul Cîțu, de unde s-a ieșit cu ideea auto-destructivă a redeschiderii restaurantelor, cafenelelor, barurilor și cluburilor numai pentru vaccinați și pentru cei care își fac testul rapid pe loc (probabil, în laboratoare ad-hoc, în holul localului, sau la masă, unde se va scuipa sau se va lua probă din nas, prin zgârmare, ca să dea bine la imaginea de cinci stele a localului). S-au vaccinat doar 2 milioane de inși până acum, deci 10% din populație. Rezultă că 90% din clientelă e alungată din start – această clientelă va crea localuri underground doar pentru ea, ca pe vremea prohibiției americane. Iar chestia cu testarea la fața locului, dincolo de stupiditatea ideii, va crea niște probleme juridice și etice infinite și grave.

De exemplu, protecția datelor medicale, care au caracter personal și exclusiv – pentru a fi gestionar de astfel de date trebuie antrenate costuri de zeci de mii de euro și 3-4 luni de proceduri. Sau dilema dacă localul poate fi laborator de analize medicale (cum, nu mai face medicină specialistul? sau trecem și de data asta de la noi, cum s-a întâmplat cu testarea în parcarea mall-ului?).

Sau problema juridică dacă localul se limitează la a-l da pe ușa afară pe pozitiv ori îl și dă pe mâna DSP, ca să nu apară acuzații de „zădărnicirea combaterii bolilor”.

Sau dacă, într-un cuplu sau un grup, unii sunt pozitivi, alții negativi – ce face ospătarul, recepționerul, barmanul, transformați în laboranți/cadre medicale ad-hoc, pe unii îi primește în local, pe alții îi gonește? Cam ce „reclamă” va avea ulterior acel local?

Prof. univ. dr. Gheorghe Piperea