◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro20.04.2024

 Lovitură grea dată libertății presei din Venezuela. SIP califică sentința ca fiind „o aberație judiciară și un act de răzbunare

     Curtea Supremă de Justiție din Venezuela a dat o hotărâre prin care obligă ziarul “El Nacional” să-i plătească lui Diosdado Cabello, prim vicepreședinte al partidul de guvernământ, o compensație de  13,2 milioane de dolari pentru un presupus „prejudiciu moral”. Societatea Interamericană de Presă –SIP apreciază că această hotărâre este o “lovitură grea dată libertății presei”.

   Prin hotărârea judecătorească, pronunțață în data de 16 aprilie a.c., Curtea Supremă de Justiție din Venezuela a dispus obligarea ziarului „El Nacional” la plata sumei de 13,2 milioane de dolari pentru „vina”  de a fi preluat și publicat o informație din ziarul spaniol “ABC” cu privire la  traficul de droguri, o afacere legată de fostul șef al gărzii de corp al lui  Diosdado Cabello, prim vicepreședintele partidulului de guvernământ, Procesul a început în anul 2015.  De asemenea, pentru același motiv, Diosdado Cabello a mai denunțat și ziarul “Tal Cual” (în prezent având activitate doar pe internet) și site-ul “La Patilla”. Publicația “ El Nacional” a solicitat Curții Supreme de Justiție clarificări cu privire la suma uriașă cu  care urmează să fi despăgubit Diosdado Cabello, prim vicepreședintele partidulului de guvernământ.

   Referitor la hotărârea Curții Supreme de Justiție, președintele SIP, Jorge Canahuati, a spus „această nouă lovitură împotriva libertății presei nu este deloc surprinzătoare, deoarece într-o țară în care nu există independență instituțională, sistemul judiciar este supus puterii politice, iar guvernul continuă cu campania sa sistematică de a distruge  și puțina presă independentă care mai există în viață „.

”Această sentință nu se referă la exproprierea presei, ci direct la jefuirea acesteia prin utilizarea forței politico-judiciare pentru uzurparea unui mijloc de comunicare în masă” a declarat Carlos Jornet, președintele Comisiei pentru Libertatea Presei și a  Informațiilor -SIP. El a avertizat că lipsa independenței judiciare „duce la acest tip de abuz, la sentințe trucate pentru interese politice”.

    Canahuati, CEO al Grupului Opsa din Honduras, și Jornet, directorul ziarului “La Voz del Interior” din Argentina, au fost de acord că hotărârea de milioane de dolari împotriva „El Nacional” este „o aberație judiciară și un act de răzbunare”. Aceștia au reamintit un caz similar din Ecuador, când, în iulie 2011, ziarul „El Universo” a fost condamnat la plata sumei de 40 de milioane de dolari și trei ani de închisoare pentru directoriii ziarului  și a unui  editorialist, acuzați pentru calomnie de către președintele  Ecuadorului, de la acea vreme, Rafael Correa.

  „Onoarea președinției și a înalților oficiali nu merită asemenea sume de bani”, a spus Canahuati, făcând aluzie la faptul că este contrar a ceea ce stabilește Comisia interamericana pentru Drepturile Omului care în Declarația de principii privind libertatea de exprimare stabilește: „Funcționarii publici sunt supuși unui control mai mare din partea societății. Legile care incriminează expresia ofensatoare îndreptată împotriva funcționarilor publici, cunoscută în general drept „legile lipsei de respect ”, încalcă libertatea de exprimare și dreptul la informație”.

 

Sursa: SIP                                                

                Elena Chiriță

    Reprezentanta UZPR pentru America Latină și Caraibe

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *