◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro16.04.2024

S-au pus bazele filialei Nord-Vest a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România

Ziariştii maramureşeni şi sătmăreni îşi unesc forţele pentru ca vocea presei din Nord-Vestul ţării să fie una mai puternică. Aceştia au decis să constituie într-o filială a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România (UZPR). Astfel, filiala Nord-Vest a UZPR se alătură celorlalte organizaţii similare din ţară în vederea afilierii la instituţia care îi uneşte pe jurnaliştii profesionişti.

În 23 mai, la Biblioteca Judeţeană „Petre Dulfu”, din Baia Mare, a avut loc prima întâlnire a membrilor organizaţiei UZPR din acest colţ de ţară, ocazie cu care a fost aleasă şi o conducere interimară. Chiar dacă începutul e unul timid, membrii filialei cred cu tărie că în scurt timp vor reuşi să se poziţioneze pe harta celor mai puternice asociaţii de acest gen din ţară. La prima întâlnire au fost prezenţi o parte din ziariştii înscrişi în UZPR în judeţul Maramureş. Aceştia au intrat în dialog telefonic şi cu preşedintele UZPR, Doru Dinu Glăvan. „Iubesc ţinutul Maramureşului, cu toţi oamenii lui. Mă bucur că sunteţi aici, că aţi reuşit să vă adunaţi. Aş vrea ca numărul membrilor UZPR să fie în creştere. Cu cât suntem mai mulţi, cu atât avem un cuvânt mai greu de spus”, a spus Doru Dinu Glăvan. Preşedintele UZPR a mai accentuat faptul că organizaţia pe care o reprezintă acreditează „creaţia jurnalistică”. Deşi sunt prioritari cei care lucrează în domeniu, un accent deosebit se pune pe cei care sunt creativi. Pe de altă parte, el a precizat că înscrierea în UZPR nu are ca miză primirea unei indemnizaţii la pensionare, ci conceperea şi punerea în aplicare a unor proiecte prin care se pot obţine fonduri. Sub această titulatură, organizaţia funcţionează din 1919. Anul viitor va aniversa centenarul.
După discuţiile telefonice cu conducerea centrală, cei prezenţi au votat preşedintele interimar şi secretarul filialei Nord-Vest. Preşedinte interimar a fost ales jurnalistul Adrian Marchiş, corespondent Radio România Actualităţi, iar secretară a fost votată Camelia Tocaci, reporter Graiul Maramureşului. Adrian Marchiş a declarat: „Mă bucur că am reuşit să ne adunăm, să constituim această filială a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, aici, la Maramureş, pentru că suntem o breaslă destul de numeroasă, suntem mulţi dintre noi cu statut de jurnalişti profesionişti. Suntem suficient de mulţi şi buni şi vom fi şi mai puternici. Cred în breasla jurnalistică, în principal în cea de creaţie şi de calitate, pentru că jurnalismul, şi noi, cei care suntem formatori de opinie, trebuie să fim cunoscuţi şi altfel de opinia publică, dar mai cu seamă să ne întărim noi. Cred cu tărie că numărul membrilor din Maramureş va creşte, mai mult că intenţionăm să denumim această filială Nord-Vest, întrucât cred că ni se vor afilia şi jurnaliştii din Satu Mare”.

„Uniunea «scriitorilor de la ziar» este o necesitate în societatea democratică”
Membrii filialei nou-înfiinţate salută această iniţiativă care va contribui la solidaritatea jurnaliştilor. În plus, ei speră că în filială vor fi acceptaţi doar ziarişti

Jpeg

profesionişti, cu conduită morală şi profesională. „Uniunea «scriitorilor de la ziar» este o necesitate în societatea democratică, lăsată de o vreme fără repere profesionale. Noi, jurnaliştii care zi de zi, inclusiv duminica, ne aflăm în faţa monitorului alb, avem datoria să reflectăm fidel viaţa comunităţii şi a oamenilor. Ziaristul ca om de spirit, practician social, prezintă faptele cu luciditatea celui care a mai trecut prin aşa ceva… Presa are un rol acceptat de reflectare a zbaterilor, îndoielilor, ezitărilor umane, de găsire a tonului optimist, a căii medii de obiectivare. Prin Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, proapăta filială din Regiunea de Nord-Vest va asimila şi continua tradiţiile democratice ale presei locale, va susţine identitatea omului de presă, a profesionistului activ în aflarea adevărului prin metode deontologice, îndepărtate de insultă, calomnie, de nerespectarea dreptului la propria imagine. În UZP trebuie să fie doar jurnaliştii profesionişti, care practică această meserie ceas de ceas, cu probitate profesională şi morală. Corpul profesional trebuie să-i elimine pe impostori, pe cei care încalcă statutul breslei. Există şi jurnalişti amatori, orice am zice!”, a declarat Nicolae Goja, redactor-şef Graiul Maramureşului.

„UZP poate lupta cu adevărat pentru solidaritatea de breaslă”

 

Pe de altă parte, membrii UZPR, filiala Nord-Vest, cred cu tărie că imaginea ziaristului „de provincie” se va îmbunătăţi. „Uniunea Ziariştilor Profesionişti din România, organizaţie menită să grupeze gazetari din toate regiunile ţării, ne face să ne simţim într-o oarecare siguranţă, iar înfiinţarea sau reînfiinţarea de filiale în ţară este o idee binevenită. Trebuie să-mi recunosc însă dezamăgirea faţă de cum este privit în continuare gazetarul de provincie. mă refer aici la dificultatea cu care îi parvin informaţiile din partea autorităţilor statului şi mai ales, ascunderea de către acestea a informaţiilor reale, prin cosmetizarea şi chiar muşamalizarea evenimentelor, mai ales a celor negative, cu ajutorul «purtătorilor de cuvânt». UZP poate lupta cu adevărat pentru solidaritatea de breaslă, lucru extrem de important şi etica profesională. Poate lupta în acordarea unor facilităţi gazetarilor care muncesc în presă de peste 30 de ani, având în vedere stresul şi anumite riscuri la care sunt supuşi de-a lungul anilor. De asemenea, cu toţii trebuie să luptăm pentru menţinerea presei scrise, întrucât avem deja semnale că acestea ar putea dispărea în vremurile viitoare”, a accentuat Odette Iulia Mureşan, redactor-şef adjunct Graiul Maramureşului.

Se aşteaptă noi înscrieri
Înfiinţarea acestei filiale e considerată ca fiind un moment esenţial. „E un moment important pentru noi, cei din Maramureş, deoarece am reuşit o primă performanţă dintr-un lung şir de acţiuni viitoare: constituirea filialei Nord-Vest a UZPR, în anul Centenarului şi, totodată, să adunăm la un loc jurnaliştii care doresc să ducă mai departe acest domeniu, să transmită idei, gânduri şi fapte care prind contur pe hârtie sau în spaţiul online. Calitatea de ziarist, ca membru a UZPR este atestată prin calitatea de creaţie literară care izvorăşte din sufletul şi ştiinţa celor care transformă metaforele în realităţi, despre oameni cu oameni”, a declarat Daniel Pop, redactor-şef Maramureş Jurnal.
Adrian Marchiş a mai arătat că sunt aşteptaţi noi membri în această organizaţie. Cei interesaţi pot lua legătura cu una din cele două persoane desemnate să facă parte din Biroul Interimar de Conducere. Din cadrul UZPR Maramureş mai fac parte ziariştii Emil Constantin Danciu, Andrei Fărcaş, Mihai Ganea, Nicolae Goja, Mihai Grigorescu, Vasile Iluţ, Adrian Marchiş, Simona Marchiş, Cornel Muntean, Odette Iuliana Mureşan, Florentin Năsui, Virginia Paraschiv, Viorica Pârja, Daniel Florin Pop, Alec Portase, Ciprian Eugen Vancea, iar din Satu Mare s-au înscris Simona Carmen Michiş, Aurel Pop, Dumitru Ţimerman.

Alături de spiritul lui Eminescu
„În Maramureş, Eminescu este veşnic verde”. Numele marelui poet naţional a fost „scris” cu ajutorul puieţilor de brad pe Dealul Comjei din Seini, în urmă cu mai bine de șapte decenii. O parte din membrii nou-înfiinţatei filiale de Nord Vest a Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România au decis ca în preambulul zilei de 15 iunie să se deplaseze în ţinutul care poartă viu spiritul lui Eminescu. Totul a început în anul 1939, când, la împlinirea a 50 de ani de la moartea lui Mihai Eminescu, ostaşii diviziei 20 infanterie, conduşi de generalul Pion Georgescu, au plantat conifere în forma numelui Eminescu pe versantul cu numele Comja, la o altitudine de 600 de metri. Fiecare din cele opt litere ce formează numele Eminescu au fost dispuse spaţial. La scurtă vreme, în 1840, la cedarea Ardealului, literele Eminescu au fost incendiate. Cei 10.000 de puieţi au scăpat neatinşi de flăcări. În 1855, generalul P. Ion, în vârstă de 72 de ani, a venit la Seini, a urcat pe Dealul Comja să îngenuncheze la umbra brazilor care înfăţişau numele lui Eminescu. Acum ar fi nevoie de puţină ajustare pentru ca literele să rămână vizibile, pentru că ele „intră în privirea şi în sufletul nostru românesc”, după cum remarca şi ziaristul Gheorghe Pîrja. Tot în cinstea lui Mihai Eminescu, o delegaţie a UZPR şi a Asociaşiei Boema OJT, preşedinte Mihai Cosma, a fost prezentă în comuna Dobric, din regiunea Transcarpatia, acolo unde a fost dezvelit un bust al marelui poet. Este a treia statuie dezvelită în comunitatea românească din Transcarpatia, după Biserica Albă şi Slatina, unde se află şi Liceul cu predare în limba română „Mihai Eminescu”.

Camelia TOCACI

(Revista UZP nr. 10)

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *