◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Conferința „Rolul mass-media în conturarea viitorului Uniunii Europene”. Implicarea cetățenilor în procesul decizional comunitar

Mass-media sunt cele dintâi chemate să ajute cetățenii europeni să ia cele mai bune decizii privind viitorul lor în cunoștință de cauză. Aceasta este una dintre concluziile dezbaterii „Rolul mass-media în conturarea viitorului Uniunii Europene”, organizată de Ziua Europei de Școala Doctorală „Paradigma Europeană”, din cadrul UBB, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj.

Alături de doctoranzii Universității clujene s-au aflat invitații speciali din partea UZPR, conf. univ. dr. Daniela Gîfu, jurnaliștii Roxana Istudor și Cosmin Puriș, jurnalistul Remus Florescu. 

În deschiderea evenimentului, moderatorul conferinței, prof. univ. dr. Gabriela Melania Ciot, a punctat faptul că evenimentul privind viitorul Europei este o oportunitate unică pentru cetățenii europeni de a-și face auzită vocea în cadrul dezbaterilor privind provocările și prioritățile de dezvoltare ale Uniunii Europene: „Parlamentul European, Consiliul Uniunii Europene și Comisia Europeană s-au angajat să inițieze seria dezbaterilor care vor dura până în primăvara anului viitor, 2022, când vom afla concluziile și traiectoriile de dezvoltare viitoare. Am organizat această dezbatere pentru că eu cred că presa, chiar în condițiile în care social media este mai activă, joacă un rol esențial în dezvoltarea democrației și implicarea cetățenilor în procesele democratice. Mass-media va avea prilejul să distribuie date, informații și opinii din toate regiunile UE și, în același timp, sunt convinsă că va avea capacitatea de a atrage exprimări de opinie ale celor mai competenți concetățeni ai noștri din mediile academice, de afaceri, manageri, lideri sociali și civici și, desigur, nu în ultimul rând, lideri credibili din mediul politic”.

Vorbind despre rolul tot mai pregnant al inteligenței artificiale în lumea presei, dar și în viața socială a Europei, Daniela Gîfu, membru al Consiliului Director al UZPR, a punctat importanța conștientizării, la nivelul continentului, a avantajelor enorme, dar și a provocărilor pe care le ridică noua tehnologie.

Roxana Istudor, vicepreședinte al UZPR, s-a referit la metodele de contracarare a activității trolilor politici, care urmăresc să șubrezească instituțiile democratice ale Europei, și la rolul presei în a transmite mesajele corecte până în ultima localitate și cel mai îndepărtat cetățean din interiorul Uniunii.

Vorbind despre condițiile speciale în care se desfășoară actul de presă în pandemie, ca și într-o epocă în care presa print a făcut tot mai mult loc internetului – care a rămas nereglementat și în afara oricăror reguli deontologice – jurnalistul Cosmin Puriș a făcut o radiografie a rolului major al presei profesioniste, care lucrează după reguli riguroase, în implicarea tot mai profundă a cetățenilor în viața Uniunii Europene. 

Despre rețelele de socializare și diluarea profesionalismului presei, din care o parte a ajuns să se informeze de pe internet, „fără să mai respecte vechile reguli ale verificării știrii”, a vorbit și Remus Florescu, detaliind pe marginea celor mai recente studii, care arată că „goana după click-uri” a ajuns să distorsioneze lumea informației corecte.

Intrând în dialog cu doctoranzii UBB, invitații au detaliat, printre altele, pe marginea eticii inteligenței artificiale, a educației publicului pentru detectarea informațiilor false, a opțiunii pentru informarea care este relevantă pentru societate și a sustenabilității unei prese independente și imparțiale. 

Conferința „Rolul mass-media în conturarea viitorului Uniunii Europene”, organizată de Ziua Europei de Școala Doctorală „Paradigma Europeană”, din cadrul UBB, în parteneriat cu Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România și Asociația Profesioniștilor din Presă Cluj, este prima dezbatere din România înregistrată oficial pe platforma digitală a conferinței privind viitorul Europei. 

Doru Dinu Glăvan

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *