◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro28.03.2024

Freelancer-ul și ziaristul profesionist pot susține activitatea de whistleblowing

Ce este activitatea de whistleblowing? Whistleblowing-ul este acea activitate pe care și-o asumă persoane cu spirit civic, pentru asigurarea unui climat etic și performant, precum și a unei sănătăți instituționale în cadrul unor organizații sau instituții publice. Această activitate este unanim recunoscută în lumea euro-atlantică și, în aceste țări există legi care protejează aceste persoane. 

Prin munca sa, un freelancer și un ziarist profesionist pot încuraja activitatea de whistleblowing. În țara noastră, această activitate este reglementată prin legea nr. 571/2004, lege ce cuprinde 11 articole, grupate în 4 capitole, care tratează activitatea de whistleblowing, în limba română cu sensul de avertizor de integritate. În societatea noastră, un freelancer sau un ziarist profesionist, dacă ar desfășura o anchetă cu privire la legea nr. 571/2004, ar constata că numărul de avertizări de integritate este mult mai redus decât numărul de comportamente neconforme cu normele de etică și conduită civică sau cu fenomenele infracționale privind alterarea intereselor comunitare sau generale. Actualul sistem politico-economic a reglementat foarte târziu acest tip de activitate, privind sănătatea morală în societatea noastră și, probabil, din perspectiva unei virtuale integrări a țării noastre în Uniunea Europeană. 

Politicienii autohtoni au blamat această activitate cu substrat civic-comunitar de avertizor de integritate, pe care insinuant-politic au comparat-o cu… delațiunea. Cetățenii români, văzând jaful economic, care era la tot pasul, nu aveau cui să se adreseze și în acțiunea lor de a demasca activități nelegale erau descurajați de sistemul politic, pentru că erau priviți ca pe niște delatori. Însăși această lege 571/2004 nu face deosebirea dintre activitatea de avertizor de integritate și noțiunea de delațiune și nu încurajează această activitate. Mai mult, această lege are ca obiect juridic numai protejarea persoanelor din autoritățile publice, instituții publice și din alte unități, care semnalează încălcări ale legii, excluzând persoanele din afara instituțiilor respective, deși aceste persoane ar putea avea calitatea de avertizor de integritate. În articolul nr. 7, alin (1), punctul b. se specifică „la cererea avertizorului cercetat disciplinar, ca urmare a unui act de avertizare, comisiile de disciplină sau alte organisme similare din cadrul autorităților publice, instituțiilor publice sau al altor unități prevăzute la art. 2 au obligația de a invita presa și un reprezentant al sindicatului sau al asociației profesionale”. 

În activitatea lor, atât freelancerul, cât și ziaristul profesionist pot colabora cu avertizorii de integritate și îi pot susține pe aceștia în munca lor de a demasca activitățile „extra legem”, precum clanurile interlope și clanurile de interese oculte, care au ajuns o plagă societală și de care membrilor onești ai societății le este rușine. 

În țara noastră, pentru însănătoșirea morală a societății, activitatea de avertizor de integritate ar trebui să facă parte din educația civic-cetățenească, ar putea fi încuarajată și mai bine protejată prin lege.

 

Ștefan Melinte 

coordonator adjunct Filiala Olt a UZPR

(Revista UZP nr. 21/2021)


































Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *