◂ UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ● ÎMPREUNĂ SCRIEM ISTORIA CLIPEI ● UZPR ▸

Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România

The Union of Professional Journalists of Romania www.uzpr.ro18.04.2024

Asistenta media a președintelui Serbiei conduce și… Filarmonica din Belgrad

Odată cu numirea Suzanei Vasiljević, asistentă media a președintelui Aleksandar Vučić, la conducerea… Orchestrei Filarmonicii din Belgrad a ieșit în spațiul public faptul că persoana nu are absolut nicio legătură cu muzica clasică. Aceeași persoană de încredere a fost numită și în consiliile de administrație sau de supraveghere ale Air Serbia, Politika A.D. și Asociația de… Baschet din Serbia.

Vasiljević este asistentă apropiată a lui Vučić din iunie 2018, a fost aproape de actualul președinte încă din 2012, când acesta a ajuns în politica de la vârful statului vecin și s-a alăturat Corpului de coordonare pentru cooperarea cu mass-media. În urma scandalului declanșat de ultima numire, Vasiljević a declarat că președintele și ea s-au „împrietenit” după ani de muncă împreună și că Vučić s-a referit deseori la ea ca „un reprezentant al sectorului civil în biroul meu”. Nu este de mirare, în aceste condiții, că Vasiljević îl însoțește în mod regulat pe președintele sârb în călătorii și la întâlniri, se bucură de încrederea deplină a șefului statului și este cunoscută drept unul dintre cei mai apropiați asociați ai săi.

Pe de altă parte, Vasiljević este cunoscută pentru criticile la adresa presei și jurnaliștilor. În noiembrie 2019, Vasiljević a folosit o apariție la Pink TV pentru a lansa un atac asupra postului de televiziune N1, remarcând presupusa „lipsă de maniere” a jurnalistului Miodrag Sovilj – coincidență, în aceeași zi, Sovilj l-a întrebat pe Vučić despre scandalul Krusik, centrat pe o presupusă vânzare controversată de arme de către compania de stat către o entitate privată, legată de tatăl ministrului de Interne al Serbiei de atunci. Vasiljević a sărit imediat și foarte public în apărarea președintelui și a acuzat postul că este „anti-Vučić”.

Deși Vasiljević afirmă că administrația este transparentă, că jurnaliștii din Serbia „funcționează complet normal și complet liber” și că există o mulțime de mijloace de comunicare gratuite, majoritatea asociațiilor de jurnaliști nu sunt de aceeași părere. Dimpotrivă, un număr din ce în ce mai mare de voci afirmă că libertățile mass-media din Serbia sunt în declin, iar organizațiile internaționale confirmă.

De asemenea, Vasiljević a susținut că Serbia „este cu adevărat o țară democratică” – potrivit celui mai recent raport Freedom House, țara a regresat la capitolul libertăți civile și politice figurând printre statele parțial libere.

R.I.



Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *