Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” – o premieră la Bucureşti

Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” se va desfășura în perioada 23-30 mai 2021 la Bucureşti, la Catedrala Romano-Catolică „Sf. Iosif”, invitând publicul să reexperimenteze pe viu emoția reală a întâlnirii cu muzica.
Evenimentul are în centru repertoriul organistic inspirat din muzica gregoriană și va cuprinde cinci concerte și trei conferințe. Soliştii concertelor vor fi profesori și studenți ai claselor de orgă din instituțiile muzicale de învățământ superior din țară: Universitatea Națională de Muzică din București, Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj Napoca și Universitatea Transilvania din Brașov, având și un invitat din Paris pentru concertul de închidere al festivalului, iar conferențiarii vor fi profesori specializaţi în interpretare muzicală și muzică sacră.
Cu unele excepţii, numele celor care au scris pentru orgă sunt mai puţin cunoscute, ceea ce nu face ca muzica lor să fie mai puţin impresionantă. În România, orga clasică cu tuburi este în general prea puţin cunoscută, iar în contextul unei culturi muzicale organistice destul de fragile, o astfel de iniţiativă, deschisă unui public potenţial numeros îşi propune tocmai popularizarea muzicii pentru acest instrument.
Pentru conformitate, în cele cinci concerte ale Festivalului de orgă „Cantus Ecclesiae”, va putea fi ascultată muzică de Nicolas de Grigny, Daniel Croner, Johann Sebastian Bach, Max Reger, Edward Elgar, Jean Langlais, Louis Vierne, Marcel Dupré, Charles Tournemire, Maurice Duruflé, Olivier Messiaen, Thierry Escaich.
Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” va prezenta publicului larg frumusețea muzicii de orgă izvorâtă din imaginația diverșilor compozitori ce au avut ca sursă de inspirație teme ale muzicii gregoriene, având ca scop şi ideea de a motiva tinerii organiști, studenți ai instituțiilor de profil din țară, să-și însușească în repertoriul propriu lucrări de inspirație gregoriană și de a-i încuraja să promoveze această muzică și în alte concerte.
Festivalul de orgă „Cantus Ecclesiae” este organizat de Oficiul pentru bunuri culturale ecleziastice și patrimoniu din cadrul Arhidiecezei Romano-Catolice de București, împreună cu Asociația Culturală Enarmonia, în colaborare cu Asociaţia culturală Pro Contempania, gazda concertelor va fi Catedrala Romano-Catolică Sfântul Iosif din București, iar conferințele vor fi susținute și transmise online pe site-ul festivalului și pe rețelele de socializare, suportul tehnic fiind asigurat de Signis România.
Toate concertele vor avea loc în Catedrala Romano-Catolică Sf. Iosif din București și vor începe la ora 20.00. Accesul publicului este permis doar în limita locurilor disponibile, iar în conformitate cu regulile în vigoare vor fi respecatate cu strictețe toate normele sanitare.

Despre autor

Lasă un răspuns

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.